Friday, 2 July 2010

Birthday gal ...

I sedang berkarya sambil menikmati kek coklat bertatahkan marzipan ... tersangatlah manis tapi bila disulami dengan neskefe mild, nyaaaammmmmpah taw. Sedap!

Al-kisah ...
Dari 11 beradik yang not bad boleh tahan ramai, I sorang aje dilahirkan di Kluang, yang lain2 di JB. Apa kes kecik2 lagi dah dibuang daerah?? Maka rentetan 'apa kes' tadi tu, I selalulah berendamkan air mata, makan hati berulam jantung kekdahnya. I ngaku I comel2 comot, maka tu tak bermakna I patut dijadikan target untuk memuaskan kesadisan some of my abangs, sistas dan percaya atau tak, kadang2 Mak dan Bak bersekongkol sama.

Kononnya Mak jumpa I dari tempat buangan sampah so dah terang takyah bersuluh lagi; sah I nih anak angsa angkat! I bukan anak Mak tapi anak nyonya. Booohuhu .. jahatlah mereka semua tu! Diorang tertelan laser beam ke apa?

Betul ke warga Kluang rupa keCina2an? Kalau ya, mata adik beradik lain yang dilahirkan di JB pun sama sepetnya. Tak bundar cam mata Aisyah anak AkakToo (blogger). Dah memang mata sepet warisan dari Mak, nape I sorang aje dikatakan anak angkat? Why Karpal why??

Bila tak tahan diusik, I mematikan usikan dengan menangis, melalak dan merajuk. Can you blame me? Nak jawab pertahankan diri, skill menjawab belum disand paper lagi dan aura loyar buruk masih jauh untuk digapai.

Alang challenged me. Sekiranya dalam sehari I tak menangis langsong, dia akan beri gula2. Well.. that was a big challenge sebab gula2 memang my fevret tapi boleh ke I tahan kalau usikan berbagai jenis masih tetap diteruskan?

Tahan menangis dapat hadiah gula2 memang idea yang bagus so I timbang tara cara kanak2 bijak berfikir. Gula2 jenis apa agaknya akan I dapat nanti? Berbaloi tak bila tahan diusik? That was a big challenge .. mulalah I bayangkan gula2 mint putih berintikan coklat, gula2 oren berintikan serbuk putih yang masam, gula2 Murraymint yang lemak berangin dan gula2 5sen-5 bijik yang comel lagi berwarna-warni tu. Huh, tu semua gula2 Trebor yang mampu I beli kat kantin sekolah Embok Siti, elehhh...tak heranlah.

I lebih bayangkan ... coklat McIntosh buatan England yang takde tolok bandingnya; tapikan tapi sampai sekarang I tak ingat dapat apa2 gula atau coklat selepas berjaya (sekali dua) menahan linangan airmata. Janji palsu kekdahnya tu atau I yang terlupa???

Lain2 usikan yang bisa mengeringkan telaga airmata :
1. Bila kawan2 Bak n Mak ziarah kerumah bawak anak lelaki sebaya, confirm mesti ada match maker terlebih girang memadankan I dgn anak orang tu. Macam I minat? Macam I dah darerr?

2. Diejek dengan anak lelaki jiran (yang sebaya dan tak sebaya). Dahlah nama2 diorang tu tak sedap (maklum hati lum berkenan, ngeh3) .. Sabran, Azman, Puad. Ekceli Ndja pun kena usik juga tapi dia lokek airmata. Sape endut2 dia? Dasyaat -> Matan, Sabran (sharing kekdahnya), Zaini cucu Tok Ngah, Latip (ramus licin lalat boleh tergelincir) n last but not least Saleh Kentang (no wonder Ndja suka makan kentang, mueheheh).

3. Diejek dengan my own sepupu yang lebih muda setahun 2 tapi masa kecik2 dulu dia memang cute dan putih melepak tapi I tak terkesima pun ...

4. Sakit hati bila diejek dengan cina rongak jual aiskrim nama Bogeh. Diorang memang keji!

5. 2 abang n Ndja pandai mengeja Jawi, pulak2 masa tu I buta IT Jawi maka memang terasa hati bila diorang mula mengeja (saja eksyenlah tu).

6. Paling tak tahan, sambil berbisik diorang pandang kemuka I yang sedia mencebik. Mak kata jangan bisik2 nanti orang terasa hati. Diorang takkan tak tau, berbisik2 sesama sendiri dgn niat menjakikan orang hukumnya berdosa..

'Diorang' yang dimaksudkan ialah my 2 abang n Ndja (who else?). Kita berempat tak banyak beza dari segi umur, sebab tulah kita kamcing (ya ke?). Anyway, sebelum jadi kamcing I perlu jadi ahli geng gelap diorang dulu so sesi angkat sumpah tanpa istiadat balai rongseri dimulakan. Real wa cakap lu.. haha.

... akan bersambung ... tu pun kalau kibod tak habis dakwat ;-)

25 comments:

PUTUBAMBU said...

comel2 comot...hahahaha..!

cantik dan marvelousnya kek tu.. buat sendiri ye?

kucingorengemok said...

dia orang kirim naik keretapi gi kluang, boleh singgah minum kat kopi stesen tu

fa*atip said...

mula2 tengok cake tu dah kempunan..tapi..tapi tak sampai hati nak ngecek sebab kat bawah tu, ada citer sedehhhh...(sambil konyah roti tisu)cepatlah sambungggggggg...

en_me said...

nyammmfahh kanns.. ahaha

kakcikseroja said...

Nak sikit! :)

kakcikseroja said...

Lupa la pulak... epi besdei tu yuuuu... :)

Naz said...

Happy Birthday, Suster Kelethom!

Ibu n Abah said...

kak som...
anak nyonya... hehehehehehehe...
anak nyonya kiranya anak orang kaya tu... hehehehehehe..
kira okaylah tu....
ada budak tu kena kutuk konon anak Leng...(keling) lagi sadis....

inahar ali said...

hepi besday ye cs..sama date ngan abang & adik pompuan kita punyer besday arini.eh..ada kisah sedih ke?? cepat la sambung citer ni ek..

Aida Rezuan said...

CS,

Happy Birthday CS! Moga terus gumbira, sihat sejahtera dan kaya raya!

azieazah said...

SOM... U nangis? kerana gula-gula sanggup tahan air mata? heeeeeeeeee terror ler tuuu.

konon ler kekdahnya ek?

hehehehe... nak gelak dulu sebelum bersedia nak gelak lagi untuk sambungannya.

Ahaks!

kak ja said...

Kanda Som(yg tak bong)..

Wpun I dah wish hepi bday kat u semasa bersiaran dr kedai nasik kandaq tu, I ttp nak sign gak bday card kat sini..

Hepi bday, Kanda.. Semoga Kanda akan terus hepi, tak kira siang atau mlm, tidoq atau jaga.. biaq senyuuuuummmm je..

somuffins said...

Salam semua ... Susah juga nak perah jus kreatip untuk menghabiskan cerpen Birthday Gal. Mungkin cerita akan tergantong cam tu aje .. hehe


PB
Kek tu kalau nak tau, hehe.. adalah lebihan kek pengantin yg diorang potong pada 26/6. Dah berusia seminggu kekdahnya..


KOG
Dalam keadaan sedih dan sebak, kopi akan terasa seperti duri mencengkam tekak.. haha.. sadis tak bunyinya tu??

somuffins said...

Ya ampun, baru jawab 2 komen, mata nih dah kuyu cam 'mat pit' plak. Off laptop, zzz dan bermimpi jawab komen, boleh??


Fa*Atip
gerun bunyinya bila you sebut "konyah". I bayangkan gigi2 unta sedang mengunyah taw..


en_me
Memang nyaaaaamfah (tafi thuka).


KakCik
Nak cikit? Silakan tapi jgn makan toppingnya sbb very d sweet! KakCik kan dah shweet kaan?
Bday wish tu.. tq tq :-)


Naz
Tq tq .. tak bawak bun n roti pintal untuk I ke?


Akak
Masa tu nyonya tersebut masih semekin belum jadi tokay Kopitiam lagi. Dia buang I sbb tak mampu menyara, kekdahnya.


Inahar
Timakasih. Ramai punya besday bulan Julai ekk? Affect poket tak?


Aida
Timakasih. Doa 'kaya raya' tu memang tak tahan dengar. Bilalah gaknya ek??


Azie
Anything for some sweets I rela tahan perasaan kekdahnya. Cerpen I dah lemau, mcm takde sambungan *sigh* sebab tak nak kasi you gelak lagi, har3.


Ja
Sekali lagi TK dan juga TK for the kek (kek tu untuk I kan??? ke I ferasanthan?)
*TK = tak nak tulis maksudnya ;-)

DrSinga said...

mata sepet susah nak pakai kontek lens!!

ain said...

salam kak CS...happy bday!!! sedapnya kek tu!!! tu hari ms bday sy, x dpt pun sy mkn kek wlupun sehiris.huhu

somuffins said...

DrSinga
Nasib baik mata I sepet (I ngilu dgn kontek lens).


Ain
I bitau you 1 rahsia.. kek tu bukan bday kek tapi kek pengantin yg berusia seminggu.., keh3. Jimat gitu..

kak ja said...

U ni kan, dok sebut Tikey, tikey.. I sedey tau.. Tikey kan ke kat KL skg, mgkn sdg memburu Tibee.. warwarwar..

Kek tu mmglah mulanya utk u dgn adik bongsu u.. Tp dia dah dpt hadiah Game Boy, jd I bg kat u sowang je lah!!

somuffins said...

Ja
Tikey nak buru Tibee?, keh3. Tibee kirje taw wpun hari Sabtu. Cian Tibee I.

Timakasih for the kek. Best takyah kongsi dgn Dek Cu :-)

Yat Maria said...

Bday gal?? saper..cik som eh???ya ke..hppy bday to u cik som..ai pun lg terkenang tu gula2 oren dlm ada masam2....1 lg buih2..macam round tablet sebesar duit 10 sen..bila masuk mulut terus berbuih2...ada perisa kokakola, oren, stoberi..1 pkt 5 sen ada 2 biji..ishhh kalo la dpt menda tu skrg.......

somuffins said...

Yat
Thank you from d'bday gal, hehe. You pun teringat gula2 oren inti masam2 tu eh? Tu zaman I punya kinda sweets.
Round tablet berbueh2 tu, tak pulak I ingat, hmmm ...

Rima said...

Aduh terlepas ke nak ucap happy bday... lahhh... happy belated bday ok dont ingat gula gula aje.. nanti rongak hehehe

somuffins said...

Rima
Thanks. I masih terbuka tangan untuk menerima hadiah banana choc muffins ke, rum balls ke, heheh.
Masa kecik2 dulu kalau boleh nak tidor dalam kilang gula2 tapi apakan daya ...

Rima said...

Ishhhh somuffins.. rum balls tu tak leh cakap kuat kuat.. illegal tau nanti kena tangkap hahaha..

somuffins said...

Rima
okaaayy shhhh.. *whisper* makan man-made rum tak kena tangkap kan? Lagi pun Pudu jail dah takde, hehe.