Friday, 23 July 2010

K Faling Fulamak Comel ...

Semalam hari genjatan periuk kuali sudip segala waima tanpa persetujuan PBB TB. The first meal we had was early in the morning - bihun goreng n samtum sotong while D had nasi ambeng. No lunch. By 4pm TB tanya "you tak masak?", I jawab simple n sweet n manja "taak youu".

Both TB n D macam pasrah aje that they had no lunch. I lagilah pasrah sebab dalam diam perut I dah berisi (hehe, vukan preg2 k?). Masa D&T kecik lagi, bila nampak I mengunyah, diorang mesti tanya "Umi makan apa?". Jawapan paling geliga pernah I ucapkan dengan soalan itu "nilah untungnya kalau orang rajin" (memang betul, kadang2 I memang rajin, jarang I malas, heheh). Am I implying that both TB n D tak rajin.. ? *sengih* (sambil katop mulut).

Balik pada cerita 'perut dah berisi' tadi tu, ekceli I dah kerjakan @ santap baki lauk semalam. Lecehlah nak hangatkan beberapa kali atau simpan makanan yang dah ala2 tu, I pun bersidanglah, kekdahnya. Beriya2 makan waktu Maghrib kononnya berbuka puasa. Lauk best youuu... samtum udang, daging kicap moist2 gitu dan sayur kapchai capcai ..

Lepas Maghrib bila TB tanya nak makan kat mana, I pun kata mana2 pun boleh (yalah kan? kita dah kenyang, terasa bersalah nak cadangkan tempat yang best2, rugilah kita, hehe), so we ended up kat restoran K (initial I nih..) Faling Fulamak Comel <-- Restoran meroyan namanya tu.. harharhar..
Bapak borek punya
.
Anak rintik punya
.
I yang dah kenyang purak2 tak nak makan banyak, hohoho .. So I mintak yang kecik dan yang murah aje harga tak sampai nam ringgit pun. Well.. maybe lepas tax ada laa terlebih seposen dowposen.

Hari nih I berjanji pada diri sendiWi, I shall cook a storm for tssk.. tssk... anjerku, waah!

8 comments:

kakcikseroja said...

Masak sedap-sedap ya.. nanti I nak singgah tumpang makan! :)

kayteeze said...

Haha... tulah untungnya jadi orang dapur ni. Nak makan apa pun carilah sendiri dalam gobok airbatu tu.. Sedar-sedar dah kenyang. Nak masak jadi malas, hihi...

Sama pesen dengan Tie laa... Tu yang anak asyik tanya, mama ni kunyah apa ? Mama jawab, kunyah gigi laa.. ekekeke...

somuffins said...

Salam ..

KakCik
Cakap aje nak makan apa. I sedia masakkan.. ooops silap.. I sedia belikan, hehe. Rasanya cam nak masak nasi ayam.. *hmmm..*


Tie
Tuah orang rajin nampak diperut kah? kah3.
Alhamdulillah dengan ilmu dan kudrat yg masih boleh diguna pakai.

kucingorengemok said...

K- semorang tau apa (ie siapa)
F- fhwoaaar!
C- cun, maaa!!

sesi bodek bersaiz mini, sekian :)

Mama said...

CS.... U masak nasi ayam hari ni ye? Nnt kita barter trade dgn cupcakes yg chef cun tu buat ye .... he he

Ibu n Abah said...

Kak som...
Sekali2 i pun buat cenggitu... makan senyap2.. kemudian Kahar ajak keluar makan. Nak kata dah kenyang, serba salah pulak... kata saja makan sikit... Tapi knowing i ni BMW Banyak Makan Wehhh... memang payah kahar nak percaya. 10kali diulang2nya.. kalau tak suka yang ini orderlah yang lain... makin guilty lah i... tapi takkan i nak bongkar wahsia... Tapi kan..jauh disudut hati tu, tewasa guilty sangat kan!.....

ceriaWAN said...

sejak dua menjak ni asik kena carikan ikan haruan jer buat mem tu..Almaklum lah..
Tapi baru jer nk bukak mulut pasal menu belut.."abg makan sorg ek, ayg mkn ikan haruan ni pun dh mujarab dh pun..:p" huhu..

somuffins said...

KOG
Bodek bersaiz mini pun OK gak. Acih. Lain kali bodeklah size XXL ke, XXXL ke k?


Mama
Boleh barter trade, why not. Senang I takyah buat dizert. You nak ayam bagian mana? U tak suka drumstick kan?


Akak
Kita makan senyap2 gitu bukan ada niat buruk, ya tak? Kita tak nak makanan membazir; pulak tu kalau dihidangkan lauk tu kat diorang, diorang jeling pandang kedinding aje. Win-win situation, kekdahnya. Setan pun nangis sbb kita tak membazir.


ceriaWAN
Tibalah masanya CW masak sendiri lauk2 yang CW minati. Tak gitu Mrs CW?