Saturday, 10 July 2010

KPC ... KePoCi? taklah ...

Kek pisang coklat nih dah jadi bahan igauan setiap suri rumah seantero blogspot. Beratus ribu terkesima setelah terpengaruh dengan lapuran betapa sedapnya kek nih. Sedap ke? hehehe ..

Remember I told you that I have 2 banana choc cake recipes in my possession? Out of the two, I've chosen the simplest one (of coz). I've read somewhere that the batter is quite watery but knowing me knowing you (sepatah kata Abba); I manipulated the recipe a bit. Yes a bit jerr...
.
I added a bit more flour and prior to that I've lessen the sugar quantity by a few spoonfuls. Jaga kesihatan kekdahnya, bukan sebab I dah shweet ... har3.

4 pieces of the so-called bundt moulds that I bought sometime back @ RM5 each (vangga dapat beli murah). Dah tak virgin lagi those moulds, ooops!
.
Berbekalkan *ilmu didada (whatevalah CikSom oii), it was pretty an easy task to unmould the KPC. Lihatlah .. nice or not? Hehe, I sukerr... (*tips given by the know-how in baking - actually common sense aje pun, hehe).

Before baking KPC, tentunya I cook lunch first. Haha, sajalah nak bitau that I don't sit idle at home *guilty sendiri*. The dishes were fried Giri fish (nama glemer tu), fried cabbage, and a-day old asam pedas ikan parang. Yup, that's about all.

For dinner I've 'top up' with mushroom+bean curd+celery soup, samtum dried prawn, Giri 3-rasa, and leftover fried cabbage. Leftover?? Ha'ah, sayang... (voice over: tidak membazir.. contohilah perempuan ini, jangan beri peluang pada setan).

Looks like foods aplenty there, yes? but no bebeh cos I only cook in small quantity. It has been my forte to cook segenggam dua and that's why I am nervous n kinda menggelabah whenever I have to serve decent food to more than 4 people without prior notice. (voice over: ishhh... masih tak boleh dijadikan contoh nampaknya).

I have quite a few of things to do. One is to clean up my email box and the other has something to do with Al-kisah. I have a question here. Have you ever received emails from blogspot/FB friends inviting you to purchase Viagra pills?? One very classic example is when I received the same message from my own ID. Madness ..

So kengkawan, if ever you've received such emails FROM ME, owh please .. do let me know. Thank you for your cooperation dan silalah jamah KPC tu k?
.
P/S: I hope takde mata yang pedih with those colorful fonts. I feel ceria hari nih eventho ...

11 comments:

DrSinga said...

kek marble...
font pun ber'kaler marble'

TREAT AND TRICK said...

Cantik KPC, kak suka dgn mould dia tu....

Mama said...

CS... tray itu kah dia??? kek pisang tak suke ikan parang asam pedas suke

somuffins said...

DrSinga
tengah seronok mengaler mcm kanak2 baru dpt crayons :-


TnT
Tq, I love the moulds too.


Mama
No, not that tray. That tray is meant for pizza BUT it can be used as baking tray for biscuits etc.

Ibu n Abah said...

Kak som...
sedapnya kek pisang...
ada kawan i masak kek pisang, punyalah mudah nampaknya.. tapi bila i cuba... jadi BINGKA youuuuuu.....
maka, bila dah berkali cuba kek menjadi bingka.... taklah i berani nak mencuba lagi....
Wajinnya masak macam2 lauk...
Tabik dari i....

3E said...

Aunty som...
I memang tau yang pisang tu mmg favourite u...congrates to u sebab dah pecahkan dara mould u yamg mu rahs tu....dah bikin banana cake..bila lagi nak bikin chiffon cake pulak?

somuffins said...

Akak
Bingka pun sedap juga. Kek yg I buat tu kurang perfect, akan ku cuba resipi yg lain pulak.
I wajin? hehehahahuhu ..*sukerr*


Asilah
Bila I ternak ayam untuk telornya, barulah I berani bikin kek chiffon.. Rasa cam sayang nak guna telur banyak2 waima boleh aje buat 1/4 or 1/2 adunan *hehe alasan*

fa*atip said...

ada sedikit pertanyaan boleh?

viagra tu aper? sejenis bunga orkid kah? perfume yg dijual di Body
Shop kah? ***naive gitew***

somuffins said...

Fa
Kaunter pertanyaan dibuka hingga pukul 6 ptg. Nasib baik you cepat. Terima kasih kerana bertanya.

Viagra bukan jenis orkid atau pun perfume. Ia takde dijual dikedai BodyShop tapi ia ada kena mengena dgn bahagian badan *cakap berbisik*

Aida Rezuan said...

CS,

Uiks! Menggoda la nampak kek pisang CS tuh (sambil tahan nafsu jgn mintak resipi, sbb on carbs diet konon)

Ruma CS suma lain citarasa gamaknye? Tuh CS masak berjenis-jenis ye. Kalo saya, 2 jenis dah kira abes banyak :D

somuffins said...

Aida
Nasib baek u tak mintak resipi, hehe (sbb kek yg I masak tu ntah apa yg kureng; maybe silap pilih pisang). Apa pun, nafsu (makan) perlulah ditahan2 agar tak se'eh.
4 orang tapi sorang aje yg boleh masuk apa2 makanan ie the chef.