Saturday, 3 July 2010

Some gifts and moments of truth ..

Terima kasih

kek halimunan dari Ja - yummy!

Dari D 'JJB' (macam plet negeri Johor jer?)

Dari Ndja - this I like!

1. Kek diatas ihsan Google tapi tanpa usaha Ja, takdelah I dapat kek tu, kan Ja kan?

2. Suruh D beli RM4 jeruk jambu batu (JJB) tapi dibelinya RM10. Bila nak bayar, "hadiah besday" katanya. Alhamdulillah.

3. Dah kata jangan beri apa2 tapi Ndja degil tetap nak beri juga. Rezeki tak baik ditolak, kan? Alhamdulillah budi baik dikenang..

.. beralih topik kejap.

1. Tindakan apa perlu diambil bila kita dituduh melakukan sesuatu akibat salah sangka, prasangka busuk dan cerita yang direka cipta kerana melepaskan diri.

2. Bila ada pandangan serong pada kita, perlu ke kita berdiam diri dan biarkan aje; atau tak pandang kiri kanan, kita ganyang aje orang tu thinking that memang kita dipihak benar.

3. Bila orang ingin berdamai dan mohon kemaafan, perlu tak kita cungkil apa sebabnya orang tu bermusuh dengan kita; patut ke kita beri dia "a piece of our mind"?

4. Apa makna mengadu domba? I tak faham ...

5. Patut ke orang yang bersalah memohon maaf menerusi orang ketiga sedangkan dirinya sihat walafiat, boleh berjalan or rather 'mampu terbang dari benua ke benua'??

6. Mengapa amarah masih lekat pekat dihati dan sanubari sedangkan sama2 dah bermaaf2an

to be continued .. bila gaknya ekk??

21 comments:

fa*atip said...

ehem..nombor satu. apa2 pun hit dulu!

fa*atip said...

Berat la topik you..tapi I nak cuba gak jawab..(sambil sapu minyak cap kapak..memang tengah penin ni)..

1. Selalunya I dok diam je, i x nak kawan ngan dia lagi. (x baik kan?)

2. I selalu berangan yg I pegi ganyang orang tu tapi sudah2nya I tak bergerak2 pun! Mencii...

3. Selalunya I awal2 dah maafkan..(baik kan I?) tapi nak berkawan balik, no no no...pastu macam mana I nak cungkil2 sebab I tak nak close dah ngan dia.

Somm..u jangan ikut I tau? Sebab I tengah pening nii..hehe

somuffins said...

Salam Fa, dah baik pening lum? Topik kali nih memang berat; berat untuk dijawab diSana, kekdahnya.

As opposed to your komen :
1. kalau boleh I takmoh diam; as to me bersemuka lebih elok
2. as above
3. I suka nak cungkil sebab musabab kenapa perselisihan berlaku. Cungkil bukan dgn terjahan atau sergahan. Tanya elok2 aje

acciaccatura said...

Kadang Som, nasihat orang tak bersesuaian dengan keperibadian kita.

somuffins said...

Eleena
Betul tu tapi bila kita buka subjek untuk perbincangan (so to speak), kenalah kita terima dengan dada dan minda terbuka.

fa*atip said...

I masuk balik gelanggang ni..(hehe rasa macam masuk gelanggang tinju or gusti pulak...I terus ternampak Undertaker sedang beraksi!)

Actually benda ni pernah berlaku kat I (sambil mengesat airmater!!) **pause kejap** suara tak keluor! hehehehe...

We all (laki bini) mulanya cadang nak bersemuka, nak tanya itu ini, but then we all study dulu...pro and cons..tak guna bersemuka, sebab mereka mereka itu sangatlah terkenal dengan sifat defensivenya. Org lain semua salah, dia je yang betul. So, biarkan saja. Memang pahit pada mulanya ooohhh...tapi lama kelamaan ianya bisak dilupakkan....kami pun berbahagialah seperti biasa seadanya..hehehe...

Pastu Som...(haa baru you tahu I kalo dah bercerita I tak kira dah rumah sapa)....

Mungkin ada baiknya kalau kita cungkil (kalaulah boleh I cungkil biji2 mata mereka!!) kenapa dan mengapa..so that both parties dapat satu penyelesaian....tapi tulah, mcm yang sebutkan diawal forum tadi (hehe)kena tengok siapa yang nak dicungkil matanya itewwww....

Anyway, we believe kalau kita difitnah (tapi janganlah fitnah yang teruk2, itu kena le panggil lawyer tu!) satu hari kebenaran akan datang dgn sendiwinya.

Dan lagi bestnyer kan, bila kita difitnah atau diburuk2kan, kita akan terus bermuhasabah diri, kot2 Allah nak suruh kita tengok apa2 silap kita selama ini.

eh, i pun suka makan jambu kering tu laa...(samaaaa lagii..)

sambung balik..mungkin pendapatan yang beri di atas ada kaitan dengan
peel perangai kitorang yang terlalu nak jaga orang lain hingga membakar diwi sendiwi (macam lilin yg I beli kat IKEA tuuu)

Sekian, didahului dgn Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh!!

(terus duduk dgn muka yang serius dan dalam hati debak debuk debuk)

fa*atip said...

oh lupa nak jawab..pening I dah hilang dah Som, mungkin sebab dok pikiaq topik ni..hehehehe....

eh, mana orang lain ni?

fa*atip said...

eh eh, I tak perasan pulak ada no. 4, 5, 6 tu!!

tu biar pihak peserta lain yang jawab ye..because masa I dah tamat, tengok muka pengerusi tu, siap dok jeling lagi kat I!

fa*atip said...

oopss..bukan didahului tapi disudahi...oucccchhh! adoiii...(hubby tarik tangan I tak bagi komen lagi...) heheheh...

Aida Rezuan said...

CS,

I like itu Tefal juga! :D

CS, nih pendapatan saya on beralih topik CS itu.

1 = Bila dituduh sebegitu rupa, rasanye elok kita defend diri dan kasik penjelasan. Kalo orang yang betul2 kenal kita, nescaya derang terus paham.

2 = Kalo pandang serong tapi tak menyusahkan kita, saya rasa.. lantakkan jek. Mata dia tak normal tuh. Huhu! Susah nak kasik suma orang pandang straight kat kita, mau serabut serabai kita dibuatnye.

3 = Perlu but in a pro way, I guess. Bukan apa.. supaya kita pon ada closure di situ, buleh terima maap dia dengan ikhlas dan puas. Sama2 mula 0-0.

4 = Domba? Bomba? Jom nyanyi! "Rumah terbakar panggil bomba.. bomba datang berlumba-lumba.."

5 = Tak patut. Nama pon mintak maap, kan? Kena la ikhlas and do it the right way.

6 = Hmm.. maybe ada kaitan dengan nombor 3 tadi. Maybe still ada rasa tak puas hati or simply forgiving for the sake of forgiving. Sometimes it's true that we are not ready to forgive somebody yet, and we need to say it like that.

kakcikseroja said...

Tumpang baca saja... nak jawab tak reti! :)

Ibu n Abah said...

salam hari minggu...
(tumpang rostrum)
amboiiii.... cergasnyer minggu ni owang tu...
dua hari ni, sibuk memanjanglah.. qualiti time dgn anak2 kekdahnya....
I jenis suka diam. Tak reti nak bersemuka... suka i bagitau i suka, tak suka.. i diam... kalau dah i mendiam, bagilah i masa untuk sendiri.. lepastu i datang semula dan berbaik semula... I memang 'tabiat' tak reti bersemuka.....
masing-masing.....

azieazah said...

amboiiii rancaknya TOK PA dgn NEK SOM bergebang sambey dok tumbuk gobek sirih.... I jeles tauuu!

ehhh ada topik berat sampai sakit kepala?

heeee nak dok jauh-jauh lah. Lagipun I tengah fikir baju raya tahun ni nak buat pesen lagu mana... Pesen lagi dangdut ker pesen lagu hiphop?

*pening sama...

kak ja said...

I nak jwb soalan 6 dulu, bleh?
I think sbb kita manusia biasa..

Soalan 5, mmg tak patut, tp itu ttp lbh baik drp langsung tak mintak maaf..

Soalan 4, 3, 2 n 1 nnt I tunggu ilham dr langit?

ceriaWAN said...

1. Pegi pasar, beli apa yg patut..pastu balik masak sedap-sedap. Dengan kata lain.. WAT DONO JER..bukanlah takleh pertahankan diri, tapi lebih baik tunggu segala tenang dulu..

2. Apa makna ‘ganyang’ ek? Hehehe.. jika pandangannya serong, cs buka mata luas-luas dan pandang dia tanpa berkelip.. Tapi kalau rasa ati cs tu tak segagah SUPERWOMEN, baik teruskan masak menu lain lak kat dapur dan tunggu reda baru pikir nak wat apa..

3. Pendapat saya.. orang tu dah cuba nak padamkan api yg dia nyalakan sebelum ni, kenapa plak kita nak panaskan balik. Dah kambus tu jangan la digali semula.

4. Manja cerewet kot.

5. Dari segi hukum dan adatnya.. mmglah tak patut. Apa kata kalau cs sedekah Al-Fatihah kat dia. Mana la tahu kot masa dia nak pohon maaf tu terlupa nak baca Bismillah ker..

6. Cs tak bagi apa yg cs masak kat dia kot. Takpun masa bermaafan tu terlebih mkn cili kot.

fa*atip said...

Azieazah, you panggil I TOK PA???? Jaga you!! (sambil tengok keliling takut hubby nampak!)

kucingorengemok said...

4.bawak cerita sana sini, cerita kat sana lain, report kat sini lain... kita rasa la (nanti i buat reseach lebih mendalam ye)

somuffins said...

Salam semua. Terima kasih kepada yang VERANI masuk kegelanggang tinju Al-kisah. Sekali dua kala perlu juga membentangkan topik ala heavy metal, tak gitu?

Fa*atip
Timakasih memberi 'pendapatan dan pemandangan', har3. I tak marah you buat sesuka hati kat 'rumah' I. Feel free to baring2, golek2 n guling2 tapi mestilah pakai attire yang sesuai cos I ada pasang cctv (mana tau kot terrekod polka dot dot3 kang, heheh).


Aida
Timakasih kerana beri sebahagian 'pendapatan' you, boleh I gi syoping, heheh.I setuju cara pendekatan you untuk no. 1,2,3,5 n 6; tapi no. 4 tu.. alahai.. kena nyanyi ke? Jap eh.. uhuk2, ahak2 (legakan tekak dulu). Okaaaay Aida, jom nyanyi sesama ...?

KakCik
"thank u for your support", hehe.


Akak
Timakasih. Cara you bagus juga. Mungkin you jenis self-healing boleh memujuk diwi sendiwi. I amalkan juga cara nih tapikan tapi *sigh*.


Azie
Nek Som?? Taaaak, kita Wan Som (sambil blend sirih tak guna gobek sebab gobek lambat) ;-)
p/s: Kita tak payah pikir pasal baju raya lagi .. yeayyy!!


Ja
Q5 .. bila mintak mahap sepatutnya resume silaturrahim kan? At least pelan2 tanya kabar ke, ziarah ke, ni tak... takde perubahan langsong. Where got meaning like that, kaaan??


ceriaWAN
Wah.. bertambah CEWIA nampaknya.. Baby dah pandai makan sup belud ke? kih3.

1. buat dono maka tulah bertahun2 tak baik
2. memang takde ganyang2 punya. I kan anggun, ngeh3
3. pokoknya, seolah2 diapadamkan api, tapi diam2 dia nyalakan semula taw ...
4. Manja cerewet? *sekei kang*
5. even now dia masih dalam list doa I. I kan baik kan kan kan?? hahahahaaa gumbira rasanya hati nih sebab dpt cucu angkat no. 2
6. membazir aje beri dia makanan. Dia pasti buang dlm jamban *ooops*. Niway timakasih beri pandangan. Anak nama Wan Kamal ke?? initial K tu yg mustahak, hak3


KOG
Itu maknanya ke? OK timakasih.. it makes sense ;-)

Yat Maria said...

ai tunggu jawapan u beb..........

azieazah said...

hikhikhikhik! ampun TOK PA. Kalu nak marah sekalipun, jangan ler angkat kain tu tinggi sangat weyyyyyhhh!

WAN SOM > ngaper? tahun ni baju raya pakai T-shirt dan track suit jer kerrrr.? Ehhh macam best jerrrrr...

somuffins said...

Yat,
Insyaallah ai akan jawab u beb :-)


Azie,
Seumur hidup I tak pernah pakai t-shirt dan track suit (maka tulah juga sebabnya I kian mendak, auww). Masa nephew I kawin hari tu, I dah buat beberapa helai. 2-in-1, proaktif kekdahnya you..