Friday, 30 July 2010

Steamed fish (direct to the point)...

Ikan kukus QueSeraSera
.
Nilah hasil penangkapan bonda nelayan wannabe dari pasaraya F&G (nama sebenar). Ikan siakap bukan senohong nih memang jarang dibeli. No specific reason watsoevah! Tapikan tapi .. semalam cam teWasa2 nak disteam aje ikan tu sementelah isinya yang lembut mesti masak in a jiffy. Steam guna MW 5 minit aje. Dah berkurun I tak steam .. ehem .. steam ikan okay.. (jangan pk yang vukan2) so queseraseralah jawabnya.

Apa yang ada dalam 'crisper', I swung all in! Nampak tak akar daun ketumbar itew?? Yaa, campakkan aje nescaya rasa ikan kukus lebih umphh. Mana I tau? Alaa.. takkan tak tau, all great chefs would know that, whaaat. Chef tersohor kita, Chef Som Wan selalu beri tip yang comel2 cam tu. Even Nigella, Jamie O n Michael Smith pun sependapat.
.
Omit 'English' bubuh 'Som' maka jadilah ... "hehe, kita teWasa malu plak"
.
Khas untuk 'Mama', nilah wajah Nigella. Psst.. masa you jenjalan sambil brisk walk tu, in case terpandang ada T-shirt yang sama dijual, boleh tolong belikan I, tak? Bak kata orang Johor, pialangkan dulu, boleh?? (sambil membayangkan diwi sendiwi memakai T-shirt itew, auww).

Berbalik cerita ikan .. Sedonia tau I tak berapa minat dengan ikan yang sekor2 tu sebab 1. geli bila pegang/tatap isi perut 2. baunya 3. leceh 4. etc. Dari duluuuuuuu (sah lama sebab guna U banyak2) lagi sejak kawin, bila beli ikan esp ikan yang kepala batu keras, siang2 lagi I dah suruh penjual keratkan bahagian kepala. Chik (my aunty) heran dengan pe'el anak sedara dia yang sorang nih sebab dia 'kaki kepala ikan'. Lambat laun, terbukaklah rohsia rumah tangga sebab musabab I tak sker kepala ikan.

Apakah sebabnya? Nak tau juga ke? But you have to promise me, mesti simpan rahsia; biar pecah dipewut jangan pecah dimanaaaaaaaaaaaa??? Yaaa.. dimulut.

Gini cewitanya.., I berpantang jangan ada kepala ikan masuk dalam rumah.. katanya selama 7 keturunan. I baru (jap eh nak kira) keturunan ke-3, D&T ke-4 .. Wah.. lama lagi nampaknya nak tunggu ke-7 ekk? Takpe, jangan pikirkan hal nih, abaikan ok? (tapi bacalah nota kat bawah tu, hehe).
.
.
Bila lauk siang macam dah ala2, maka masakan cam nih menjadi pilihan. Since TB akan tiba rumah just before 12am (Mr Cinderella kena tiba rumah b4 the clock strikes 12.01, if not..), I plan menumis 15 minit awal, tup2 dia tiba rumah tercepat 20 minit pulak.

I apa lagilah, menggelupur kekdahnya didapur tapi seperti biasa maintain "ehhh, cepat you balik hari nih?". Masa I snap2 mee tu, terdengarlah keluhan yang lama dah I dengar tapi I tak dulik "haiii... bilalah nak dapat makan nih", harharhar.

Ada lebih semangkok lagi, so itulah sarapan I pagi Jemahat yang mulia nih. Alhamdulillah.

Note: Oooops, nasib I teringat something, hehe.. "baca boleh percaya jangan (bbpj)". Truth of the matter is ... kuali hitam khas untuk menggoreng yang I warisi dari TB (yg dia warisi dari landlordnya masa bujang dulu) tersangatlah berdiameter comel; maka bila menggoreng ikan sekor, kepala ikan tu wat nyebuk aje. Sekian al-kisahnya. Wassalam.

9 comments:

Ibu n Abah said...

kak som...
mee sepiring...
i nak tambah makan mee lg...
nampak u punya sedap, byk rencah...
i punya biasa jer...

Ibu n Abah said...

kak som..
ari ni i cepat sikit dari penang dan sg petani....
yey..yey..yey...
nobody..nobody but you (me....)

lili said...

Chef Som,

Vangga sebab sebut I - hehe Chef'Wan'!

Bende kat ikan siakap steam tu I ingat was an alien matter that has invaded your lovely dish... eee... but it turned out to be akar ketumbar rupanya!

psst...Cik Mah, orang penang lambat sikit sebab duk masak asam pedas ikan tenggiri, kailan ikan masin and sambal nyior berupah!
Tata!

Rima said...

Steam ikan my all time fav tau CS.. kira kira bila makan macam gitew tak guilty lah.. i didnt know .. lain kali akan ku letak si akar ketumbar tu..

Tumpang one tshirt boleh.. must gt me one that says "brown muffins".. boleh tak?? hahaha

Mama said...

CS....la itu ke cik Nigella? Kadang2 I ada berselisih dgn dia... I cam sangat sbb dia pakai T.shirt tu..dan anjing dialah yg nak join sama morning walk dgn I tu....

Ish ish.. masih belum terlambat..ada bbrp hari lgi ni... kalau I jumpa dia I tanpa segan silu akan tanya mana dia beli t-shirt tu. I akan beli 2 ... lg satu utk Rima

Tie said...

Ish... lama kita tak mengukus siakap ni. Sejak barang-barang dapur dan pasor naik (sejak bila turun lak, ek?) kita asyik beli sikembung tu je.. itu pun tak abis lagi. Nak masak termenung dulu, huhu..

T-shirt tu.. err.. kita tak berani nak pakai. Kang ada maksud lain. Lagi pun... muffin kita kecik je, waakakaa...
.
.
Eh.. ada ke pembaca lelaki kat sini ???

somuffins said...

Salam ...

Akak
Group yg nyanyi "nobody..nobody but you" datang Malaysia besok. Tak bawak Aishah pi tengok? :-)
Mee kalau banyak bahan kitorang kata banyak articles namun TB selalu 'pening' kalau bahan terlebih sudah..


Chef 'Wan' (nama sebenar)
Akar umbinya pun berguna tapi kekadang eksyen gak tak pandang sebelah mata bila stok berlebihan, hehe (manusia mudah lupa).


Rima
U makan lauk berkukus, no wonder you maintain weight dan boleh makan desserts tiap hari. Hehe, terbongkar rahsia. That T-shirt, 'Mama' dah kinda menyahut seruan kita, clap3.


Mama
Re: T-shirt tu, TQ in advance *wink*. Bila dah jumpa Nigella, jangan lupa tanya tips buat roti dan jgn lupa pose maut dgn dia.


Tie
Ikan kembung pun dah mahal, kan? Siakap tu <> RM6+. Beli tu sebab dah suci bersih, senang sket kerja - I cuma cantas palernya aje, hehe.
Psst Tie, gaknya muffins Nigella berapa ringgit sebiji? Ooopss..

kak ja said...

Haipppp!! U dgn Tie berckp dabel mining giTTew.. I nak report kat Pak Polisi..

Org SP ari ni pi merantau bersama kekandanya ke Ping Chern, cari Cik Lili kita tu tak jumpa ponnn.. Ni baru sampai balik umah, mon*ot masih kebas semcm.. tsk tsk tsk..

Ikan siakap u ttp nampak ensem wpun kepalanya dah kena zassss..

somuffins said...

Ja
Ntah2 Pak Polisi pun berminat nak tau lebih lanjut hal dabel mining tu, hehe.
You n Anne tunggu Lili kat jambatan Pulau Pinang atau jambatan SanPeranciko? Kena khusus gitu.