Sunday, 18 July 2010

Ahad is Sunday and Sunday is a holiday ..

I suka pagi yang tenang dengan bunyi2an sang unggas dan kicapan burung ... come to think of it, what's unggas? Rasa macam tau tapi tak pasti. Is it para binatang yang duduk dihutan yang berkepak? I tau agas jer.. (psst.. agas tu sejenis seWangga yang hadir diwaktu senja kan? yang suka gigit2 orang kan? hehe.. ya kot).

Kengkawan semua dah breakfast? Bila TB balik dari opes jap lagi, I plan nak buat jejemput (yes sir! my suami kerja on weekends. Cian dia tak dpt nonton drama sesama dgn I smlm tapi sejak bila dia suka tengok drama?; dia kutuk2 adaa lah which makes me small heart sometimes). Sementara menunggu jejemput siap, I dah kenyang makan mee udon, leftover lunch semalam.

I was hoping pagi nih bolehlah I breakfast nasi butter leftover dinner semalam tapi dah licin semalam juga. I terkesima dan geram tengokkan nasi butter YatMaria. Wah2 dia tu, kita belum langkah kedapur, dia dah tayang lauk2 pengantin dia. Mana boleh jadi, kan? Tapi I tetap sabar, I masak ringan2 dulu (Allah aje tahu betapa kemalasan melanda tapi demi tanggungjawab...) maka mee udon jadi mangsanya.
.

Komen dari TB (eventho he asked for 2nd helping.. ngader jer) "kalau orang lain masak, memang I tak makan. Lain kali jangan masak banyak2, I tak berapa sukerr". Har3 prasan jer ek? I masak lelebih niatnya memang untuk I lerr untuk I makan berulang kali. D tak makan mee udon sebab ngadap skrin laptop lebih kenyang kot? T pulak mengomen "Umi nih masak blablabla semuanya sama rasa", kiah3 .. beggars can't be choosy, can they? <- namun I diam tak kuasa nak layans.

Back to butter rice tu.. I think I work better under pressure though I know it is not good for my well being later in life (now pun dah 'later in life' gak, kih3). TB should have his dinner by 9pm if he were to eat peacefully (tak terbegik polok2 nasik sebab kesuntukan masa nak ke opes by 10pm). At 8pm I baru terhegeh2 kosek beras. Luckily I still have the extra long Basmathi .. so I was confident my butter rice would look awesome n handsome... tapikan tapi, what's with me.. tiap kali guna Basmathi, I will surely add some beras Siam just to get the ?*$#@?? texture <- what's that? hehe.. rahsia.

I only have chicken so I masak kormak ayam dan lebihnya digoreng. Konon nak masak AMM (ayam masak meWah) but who am I kidding? I lah orangnya yang tidak pernah masak AMM. Kiranya I layak disinarai-hitamkan dalam (Msian) Guinness Book of World Records. Dengan masa yang terhad ada hati nak masak AMM konon but I make do with just fried chicken. Kormak ayam ada 4 ketui drummets, kentang dan apa2lah yang ada dalam esbok tu untuk menaikkan kesedapannya (SAH!! tetiba TERsedaplah pulak). Salad? Ada timun dan tomato jer, so suaikan aje dengan cili sos (takde masa nak buat my infamous acar darat).
.
Tang nasinya pulak .. konon nak sama taraf or rather sama rupa macam Yat punya .. ada rona2 kuning.. Cari essence kuning takde tapi hijau ada.. but if I were to put a bit of that green color, TB sure 'mencengis'. Dia tu buta warna .. takut pulak hijau dia nampak merah; kot dia ingat I tuang darah masa memasak tu. Nanti dia terwonder2 pulak, sejak bila dia kawin dengan Wampire, kaan?? muahahaa.. kelakar apa.. so, I pun rummaging hard enough kepewut esbok tu untuk menjejak tapak seketul kunyit hidup. What do you know, dapat pulak so I sliced a few and nicely placed them dalam perut nasi (seakan2 tanam peruk api gitu).

So yesterday I was a happy SAHM berjaya masak nasi butter dan lauk2nya sekali w'pun bahan serba kekurangan. Ada orang memujiku, auwww dan memujaku berterima kasih seraya berkata "sedapnya". Alhamdulillah ...

P/S: Thanks Yat .. you gave me some ideas ...

23 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som...
wah.. masak nasi butter lagi.. kormak ayam lagi..
(lalalalalala.. boleh tiru untuk buka puasa nanti...)
pssstttt...Kalau nasi u TB nampak macam ada darah... u tunjukkanlah gigi siong u.. kenkononnya u raja bersiong...

somuffins said...

Akak .. salam
I tengah nak goweng jejemput nih, sempat jengah sini. TB xnampak I buat kerja sampingan nih sbb dia sedang bersihkan kekucing. Ntah kenapa, menjadi pulak masakan dinner smlm walhal masa paras idong aje. Psst.. gigi bersiong I simpan untuk malam hari jer, auww.. *sambil tunduk malu*

lili said...

Salam rindu CS!

Ye, betul, windu kat you and Mah and those who commented here! Tapikan tapi...tak nak dah nasi minyak ke, butter ke...after three days of nasi minyak, nasi bokhara, nasi beriyani, I'd rather makan udon mee you... hikhik! Nak wat camne kan... my friend dapat menantu mama* kan... oops! Anak pinak, cucu cicit the people who gave us comfort when we want instant remedy for cough - Hacks! And when we're plain lazy to squeeze out real orange juice, we'd just pop opened a bottle of SunQuick! ngeh3! There goes the bridegroom's life story... haiyah!
Anyway, I have to yet again indulge in another round of nasi tah hapehape lagi malam ni kat b/groom side... lalalalala....

The message here is simple: I miss you all my cyber friends! Awwww! Hehe!

*my word veri here: beace... hihik dah dekat dengan 'peace'

3E said...

Morning aunty som.....
kat Templer ni takde bunyi unggas...yang kedengaran hanyalah air parit depan rumah I yang mana airnya dari Bukit Takun nun di sana....kalau hari hujan...macam bunyi air terjun sebab parit tu penuh dengan air...
btw, selamat menjamu selera dengan jemput-jemput u ya...:-))

Ibu n Abah said...

salam lili..(tompang rostrum..)
masa i duduk Penang.. i pernah nampak Banglo berwarna Purple milik tokeh sunquick tu... masih purple lagi kah???

fa*atip said...

I pulak TIDAK pernah masak kormak ayam!! Not only thattt.....

TIDAK pernah masak Nasi Beriani
TIDAK pernah buat muffin
TIDAK pernah masak Nasi Tomato
TIDAK pernah buat puding kastard

**sigh** cukup je lah yang 5 tu dulu...uhuk!

Yat Maria said...

Cik Som

ni sambung comment sal rahang..baru ku paham akan explaination cik som yg sungguh grafik itew..merahang ni ala2 that dragon dalam citer merlinkan..yag kluarkan api/asap dari dalam mulut dia..ok i geddit now.. :) thanks for the clarification..

disini ingin ai menyatakan kecurious-an ai yg menggunung nak tau apa kemende rahisa ?*$#@?? bab campuran beras siam to the basmathi..

lastly, no sweat for the idea to masak ah ciksom..nasib baik yr esbok ada gak menda2 idop like that kunyit of yours..tak leh ku imagine nasi butter kaler ijo....

somuffins said...

Salam semua ..

lili
Salam windu too. Weekend nih you bizi ushering pengantin eh? From here I could see you berbaju lip lap bagai. Cakap benar, ekceli I suka masak nasi 'berwarna' sbb lauknya standard. I kan 'rajin'?


3E
Slmt petang ;-) Rumah you kedengaran bunyi air terjun ke?
Untunglah you, takyah pergi Niagara Falls sebab depan rumah dah ada air terjuns, hehe.


Fa
Nanti I sarankan pada wakil Guinness Book of World records pergi kerumah you ya? Nampaknya you lebih layak disinarai-hitamkan dari I, muahahaha.. Akhir kata Fa, majulah sukan untuk negawa..


Yat
Bila I guna basmathi 2 pot, I will add beras siam wangi 1/2 to 3/4 pot. I tak suka Basmathi yang terlalu peroi bila dah sejuk; and even masa nasi panas2 lagi, I just like the texture.. peroi tapi tak peroi.

Rima said...

Ohhhhhhh both u and Yat masak nasi butter tak pelawe eh... tak pe.. tmrw akan ku masak jugak but kan siapa lah nak makan bila dirumah cuma berdua aje.. :o(

In btw i also like to mix si beras bismati dgn beras siam tau.. tak tahu kenapa.. dah mak kita ajar kita macam gitew hehehe

somuffins said...

Rima
Kalau ikut geographical factor, Yat lebih afdal hantar setupperware nasi butter dan lauknya kat you, tul tak? (tapi dia duk mamam sendiwian aje ek?).
Psst Rima, tak sangka kita ada bakat jadi tok kadi 'mengawinkan' Basmathi dan beras Siam, kih3. Nasi jadi lebih cantik, kan?

kayteeze said...

Salam Som,

Oo... nak komen pasal entri tepung bawang tu. Ish.. lama tak dengar perkataan tu. Sejak kita jadi bini orang klate ni macam dah pupus je sifat Johorean kita. Malu pulak.

Memang mak Tie dulu selalu buat tepung bawang. Dan Tie jadi tukang mengelim dan tukang goreng. Pastu bolehlah rasmikannya dulu , hihi..

Inti keledek dan udang kering? Ooo.. best gak. Tak pernah buat lagi, biasa buat inti kentang dan daging tu. Padahal keledek di Ganu ni berlambak.

Karipap bai tu, teringat pulak yang jual tiap petang dok usung atas kepala. Memang best. Masa tu Tie dok kat bukit chagar, JB. Rasanya pakcik tu dah tak de kot. Sebab masa Tie kecik dulu dia dah cukup tua..

Err.. maaflah Som. Tie ni kalau bab makan mesti banyak pulak idea nak tulis, hihi...

Yat Maria said...

Cik Som & Ms Rims

geograhical factor or not..abeh dah nasik tu 1 rice cooker jer..idok ler ai masak pakai piuk orang kawin!! then anak ku itew makan bertambah2 mak nyer makan pun totet with some kerak jer tawwww!!!(eh alasanggg ke nih??) :-)

kucingorengemok said...

kita rasa unggas tu macam yang ciksoms cakap la... cos i've a friend suka sebut "selsema unggas" instead of "selsema burung" (apa ke skema sangat kawan aku)... benda² yang berkicau

pk pandai buat mi udon tak ek?

[S]itie [B]Um [B]Um said...

i hate sunday sbb esoknye kena keje. hehehe

anneaziz said...

Salam CS,

Comment i ni tak der kena mengena dengan Sunday...tapi MOnday! Terima kasih atas ingatan CS kat I...ja ada forwardkan sms...semoga Tuhan juga memberkati CS dan walaupun i tak wish CS bday hari tu...CS tetap dalam doa I.

somuffins said...

Tie *salam*
Nak lari topik kejap.. Tie nih orang Johor, kawin orang Kelantan tapi bermastautin di Ganu? Wahahahaa ... dah kira 1Malaysia tu. Tepung bawang.. kalau orang tak tau ia hanyalah tepung dan bawang aje ek? Walhal ia serupa aje cam tembosa tu.
Karipap bai tu memang 'tak boleh belah' kan? Masa tu rasa cam sedap semcm jer. Ehh, Tie pernah duduk kat Bkt Chagar eh?? My parents pun pernah duduk situ masa zaman nun...
P/S: I like long comments .. cos I sker balas long jugak, hehe..
Jom nyanyi lagu the Long n Winding Road, jom??


Yat
There's always a next time kan? Psst Yat.. you buatlah barter trade dgn Rima. BTW, jauh ke rumah2 you berdua with each other??


KOG
Kita suker tiap kali kita ada soklan cepumas, awak tolong jawabkan, timakasih daun keladi, kalau kita tanya tolong jawabkan lagi, eh eh eh?? Soklan you juga I suker nak jawab, kih3. PK pandai buat mi udon tak? Hmm..*sambil tarik napas*, kalau dia hidup sampai sekarang, besar kemungkinan dia tau masak mi udon dan mi udin,
mueheheh.


Sitie Bum Bum (comelnya nick awak).
Timakasih singgah ke AlKisah.. Kesian kat Sunday tu sebab you hate dia. So you suka hari apa selain hari gaji? hehe. Wpun you tak tanya, I suka hari Senin, Rabu dan Jemahat sebab ....


Dinda Anne *salam*
Muah2 (sambil syium layang kiri, kanan, kiri)
Timakasih kerana kenang daku dalam doamu (cewah). Tulah you terlambat visit I; hari tu I buat ballroom dancing taw.. Sayang you takde sama. Nasib baik Ja datang, you shd have seen how she danced. Ooolalaaa kekdahnya..

en_me said...

sodappnyerr.. ehehe

somuffins said...

en_me
awak lambat 2 hari, dah tak sedap lagi, dah basee..

Aida Rezuan said...

CS,

Ooo.. gitu ek caranye nak kasik kuning nasik, macam nasik hujan gitu. Saya dok ingat derang masak lain-lain kaler pastu campor suma. Hehe! (CPU slow ye)

somuffins said...

Aida
I tau nak warnakan nasi beriani dgn guna pewarna aje tapi time Mak I dulu kala, dia wajib guna saffron sebagai pewarna. I tak pernah buat nasi hujan panas tapi I rasa caranya tidaklah diasing2kan dulu untuk bubuh pewarna pastu dicampur2kan. Ekceli I ngeri dgn nasi yg too colorful ...

Rima said...

Ah ah lagi cantik si nasi kita tu.. macam berseri seri gitu hehehe.. what do u know cik som.. i tak tahu dimana si Yat ni tinggal .. namenye tinggal satu island but sampai sekarang I tak tahu where she is kahkahkah

Psst... i heart soto ayam wokey :o)

Yat Maria said...

Cik Rims,

kita dah gate crash umah Cik Som..

Cik Som, u jgn dengor cakap si Rima tu..Ai dah bilang dia kemarin mana ai tinggal la..memang jauh pong! kalo naik kete jalan TPE ada kurang lebih 20 mins bawak laju, 30 mins bawak santai...umah ai nama jer ada reservoir...tapi sipi2 pun tak nampak reservoir itew!!! Cik Rims I still remember taw..ur hse dekat ngan padang golf...kan...kan..kan..

somuffins said...

Rima
Ha'ah kan? Nasi tu fluffy cam nak nangis kita dibuatnya, haha (too happy kadang2 terkeluar airmata gak kan?). BTW, are you sure Yat duduk sepulau dgn you? ahaks.


Yat
Now that u know how Rima looks like, you can always sergah dia bebila dia beli bahan kueh kat kedai SunLik <- memandai aje I beri nama kedai tu ek?
Kalau naik keta boleh sampai rumah memasing in 20-30 mts, maknanya JAUH tuu, har3.
Yat, I tau McRitchie reservoir aje...