Wednesday, 28 July 2010

Wannabe whhat? ...

I bayangkan nama mereka 'Cod n Salmon', boleh??

Nih bukan cerita artis pergi memancing w'pun nampak macam yaa tapi nih cerita 'cards manipulator' tetiba2 bertukar minat secara drastik menjadi nelayan wannabe. Selalunya orang suka memancing/mengail nih penyabar orangnya. I harap begitulah hendaknya. Sambil memancing sambil berzikir. Bahagia I.

Setiap hari I masuk kebilik washing namun tak perasan akuarium yang dah lama kontang tetiba berair dipenuhi beberapa ekor ikan cenonet yang berbagai jenis (ikan umpan). I dah mula grrrrr.... (nasib grrrr aje tak roarrr). Minda I dah mula membayangkan kekecahan yang akan berlaku kat situ .. *sigh* Sabar, sabarrr..

Bukan aje ikan malah ada 2 ekor hermit crab @ umang2 yang dibelanya. Usia umang2 4 minggu diambik semasa pergi PD dulu. Makanan ruji siumang2 ialah mentimun, har3.. Bagus juga bila ada sesuatu yang baru maka rajinlah dia mengorek maklumat dari internet cara2 mendidik membela umang2. Macam tulah anak Umi..

'Uma n Ang' ... ala musyuk2

Uma dan Ang ... hehehe .. suka2 aje I beri nama tuu tapi sesuai kan? Timakasih, anggokan anda sangat dihargai *sengih*.

Dah banyak kali pergi memancing tapi semalam adalah hari pertama ikan2 tu berjaya kedarat. Betul ke ikan2 tak suka bulan Julai? Ikan2 tu tidak akan digulaikan oleh yours truly. Semalam lagi kawannya dah ambik. Hmmmm... lega I.

Bila nelayan wannabe mula berhasrat memancing ke laut dalam ... ohhhh tidak anakku.. janganlah kesana. Umi tak dapat tidor malam kang .. Jangan ehh? Tunggu aje Uncle Deris pinjamkan kita yacht dia..

17 comments:

lili said...

Alahai...dapat nombor 'wan' lagi! :-))

Maklumlah, umang-umang... bab menumpang... serah!

lili said...

... malam semalam dekat-dekat waktu berbuka, angin kencang meniup, maka selapas Maghrib, ribut taufan puting beliung hurricane tornado (tu dia, punya exaggerate!) pun melanda.

...pagi ni, di pasar, ikan-ikan yang tak hingin kita makan banyak ler pulak, ketam yang kehilangan ibu gamaknya pun bertimbun... er...bulan Julai ikan tak payah dicari instead ikan sendiri cari nelayan! Muahaha!

ps..my word veri: mingu...hihi adik beradik pingu kot!

somuffins said...

lili
Wahaha.. mentang2 dia 'one' dapat plak nombor 'wan' dan kebetulan memang 'umang2', cantekk..

kucingorengemok said...

tanya pada pak belalang, uma (thurman?) and ang (lee?) yang mana jantan yang mana betina?

kayteeze said...

Eh... umang-umang !

Anak Tie dah lama cari, kat pet shop ada dijual, tapi mahal kot..

Ada sekali tengok kat tv, budak Ezlyn (hai-hai bye bye) tu.. ada bela benda alah ni. Dia bagi makan cupcake, waakakaa....

er.... tak nak cuba ke ?

en_me said...

buat gulai lomak cili api tewww.. uhuhu

fa*atip said...

ohhh...itu kah yg dinamakan umang2? huhu..i tot umang2 sejenis serangga yang boleh terbang!!! **malunya I**

Naz said...

Tersembur biskut I bila sampai part *ala musyuk musyuk* ...ahahhahahahah!

Ibu n Abah said...

kak som...
ari ni lambat lagi..
lili... u memang cekap...
kak som..
hasil i put 2 nad 2 togeder...
D yang pergi menangkap ikan?..
ikan laut nampaknya tu bukan ikan lombong...
nampak macam ikan gelama mak iloi-iloi

somuffins said...

Salam ...

KOG
Pak Belalang kata tak payah tanya dia mana jantan mana betina sebab KOG dah pun bitau .. Uma Thurman sah betina manakala Ang Lee (bukan anak Uncle Lee dari Canada tu taw) sah jantan.


Tie
Umang2 ada dijual kat pet shop? Waahhh..baru tau nih. Kalau Ezlyn beri cupcake, I beri muffins. Umang2 sebenarnya boleh jadi besar, lebih besar dari ketam. Kita ada tengok documentary pasal uma n ang kat tivi. Takjub!


en_me
Ikan atau umang2 yang nak dibuat gulai lomak cili api tu? Alahai .. semetot aje tu..


Fa
Nasib baik you ada kawan berkarier separuh masa sebagai marine biologist, har3 .. saper lagilah kan? .. hoahoahoa..
Jangan keliru, sesungguhnya unggas dan umang2 adalah berlainan entity, ok bisan? Ooops


Naz
Bawak bertenang Naz, minum air kejap .. BTW, jangan lupa beli acuan roti jala bawak balik sana. Mana tau bulan puasa terasa nak menjala ;-)


Akak
Merata tempat dia memancing; terkini dia ke Pulau Indah. Memang ikan gelama; tulah ingat nak buat perusahaan kecil2an belakang rumah buat ikan kering gelama untuk pasaran pada para bloggers, heheh.

Ibu n Abah said...

ahak ahak ahak ahak ahak
kak som..
u biar betul...
u nak jual ikan masin???
sanggup nanti owang gelar u
kak som ikan kering?????

U jangan mawah i..
word verification i hatesses...
jangan mawah....

somuffins said...

Akak
Apa ada pada gelaran, janji I kayer rayer, hoahoahoa...

fa*atip said...

aaa? you panggil i bisan? you nak berbisan ngan i ke? alaaaa...nanti you buli i!!! kihkih....

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Baca entry nih saya tingat member saya yang kalut gi paso membeli ikan untuk dibawak balik. Konon bukti dia dapat tangkap ikan (kes bini nyampah hobi mancing tapi tak dapat apa). Huhu!

somuffins said...

Fa
Takat buli mintak you gowengkan keropok sebalang aje, tak lebih dari tu (maka I harus turunkan harga duit hantaran, amacam?).


Aida
Tulah tu, I memang suruh nelayan wannabe pergi aje ke Giant atau Carrefour, hehe.

kak ja said...

SAH!! I dgn Naz mmg sepupu.. Part 'ala musyuk2' u tu sgt menikam sukma..

KS, I skg dgn ini melantik ur nelayan pantai dlm wannabe jd pembekal ikan cod n salmon (read: ikan gelama mak ilai2..) utk I yg sdg kena pantang mcm2 jenis benda.. Mak ilai2 terselamat drp my not-to-touch list.

somuffins said...

Ja
I jadi peraih ikan gelama mak iloi2? Takmoh laaa, nanti ramai orang cakap kat I 'ala musyuk2' for real and foreva.