Wednesday, 21 July 2010

Semangat pisang ...

Gaya chef tersohor??

Siang tadi I melawat blog one particular lady yang suka memasak. Kebetulan kita dia hantu pisang so I pun duk klik klak setiap satu entrynya yang berbau pisang. Dapatlah 2-3 resipi yang I salin atas sampul surat. Biasanya bila I salin resipi, I salin bahan2nya aje tanpa menyalin cara membuat, nama resipi pun takde (konon dah terer).

Selalunya I sendiri confuse dengan resipi yang I salin but fret not cos kebanyakan resipi ada disimpan dalam folder khas. Todate, dah setimbun resipi2 dalam folder. Ntah bila nak buat.

Dah seminggu sifolan nih berendam airmata dalam 'crisper'. "Sejuk.. tak tahan", katanya. I dah janji nak panaskan dia cuma tunggu masa when the coast is clear from TB, haw3. Tak sker dengar TB komen apa2. I sensitip okay? So lepas anjer TB pergi kerja, I pun berdondang ... BTW D takde, dia pergi memancing. Since I was all alone maka haruslah pakai samting yang mengiurkan nyah panas (maklum nak membaking, it's gonna be hawt).

Tu diaaa.. 10 biji pithang telah selamat divogelkan, heheh. Kalau seminggu lagi dibiarkan dalam crisper, harus mereka jadi smoothie dengan sendiWinya ....

Feewit !!

Pisang + sultana + 2-toned choc chips
.
Resipi nih tak guna butter dan telur tapikan tapi dia guna mayo pulak. Since I takde mayo maka I sangat2 berbesar hati men-sumbangkan resipi dengan menokok-nambah cream cheese (yang dah seminggu expired), dan I bubuh 10 biji pisang walhal resipi kata bubuh 3 aje.

Since I salin resipi tanpa cara membuatnya maka terlupalah samada patut guna mixer ke tak. I ended up guna kudrat 4 kerat menggodam cream cheese tu hingga fluffylah jugak. Fuhh, hilang setengah nyawa juga bila tangan nih dibenarkan berputar seakan2 no. 3 pada kuasa mixer. Since I sorang aje yang akan makan, bentat pun bentatlah dan I tak teragak2 bersedekah pada cik tong samp sekiranya kebentatan tersebut beyond redemption!

Texture muffins nih quite dense and yet springy. I thuker ... clap3.

Note: YatMaria, I did it bebeh. Taklah pisang tu menjeruk hati duk lelama dalam crisper.
Note: Rima, please please please kamu jangan nakal jangan terkesima dgn resipi nih, gue malu.

22 comments:

Ibu n Abah said...

salam pagi khamis...
U memang suka buat kek pisang.. i pulak pernah cuba tapi tak menjadi.. jadi bingka pulak... nampak kawan buat bukan main senang lagi... Cantiklah mufin pisang u.... boleh order untuk besday party????

lili said...

Salam CS,

Boleh order untuk berbuka?

somuffins said...

Salam

Dinda Akak/Lili
Kanda tak sanggup ambik order sebab kanda musykil dengan keupayaan diWi sendiWi..

kucingorengemok said...

wowwee! wowwee! ala² resepi sihat la ni kan (kalau tak letak cream cheese, hehe)...

kak ja said...

I like ur handwritinglah, KS!!

Tanak komen apa2 pathai pithang, sbb tgh kegoutan mcm ni, tak verani nak mamam pithang..

Ibu n Abah said...

ja...
(tumpang rostrum)
u ni kereatiplah..
kak som citer pasal pisang u pergi tengok tulisan dia..
i tak teringat nak highlight tang tulisan.. tapi lepas i baca komen u, i pun click 2 kali... nampak jelas tulisan kak som.
Tulisan ni macam tulisan cikgu ada.. tulisan doktor prescribe ubat pun ada.. yang pastinya... nama dan alamat yang dah kena liquid paper tu, i dapat agak surat tu dari banki untuk TB atau D. sebab bahagian nin/binti tu pendek. Jadinya Bin lah tu... Nama TB panjang hurufnya... jom main teka nama TB...

Yat Maria said...

Cik Som..

chef tersohor nyer tulisan resepi sebijik cam u nyer..... ada underline2, ada egregations, cuma tak dak drawings (ala2 mambang tanah cam citer p ramlee) tu jer.. ;)

mummy anak mama said...

Kak Som,

kalau tak abis meh deliver kat opis....mueheheh...

somuffins said...

KOG
Ala-ala sihat kekdahnya kalau takde cream cheese. Dahlah ada cream cheese, expired pulak lagi, ishh3.


Ja
You nih... That was not my BEStest handwriting. I boleh buat lebih buruk dari tu taw, haw3.


Akak
Since I kekadang split personality maka perlulah juga ada split careers; kejap jadi cikgu, kejap jadi janitor, kejap jadi doktor luv, haha.
Nama atas surat tu nama I (dipadam guna paint brush). Wonder why nama I begitu panjang?? hehe. Tulisan yg you kata bin/binti is ekceli 'hj'. So, beramai2lah meneka siapa nama CS yg sebenor2nya, whehehee.


Yat
Chef tersohor mana satu? Is it that French yang suka pakai baju warna hitam tu ke? Yes, dia siap dgn drawing sekali ek? Nantilah I tiru gaya dia. Biar pOfesional sket.


Mummy anak Mama
Psst.. call me Aunty k? hehe.
Opis awak tinggi sangat. Kepak aunty tak leh terbang sejauh tu. Kek tu pun ala2 jer; gempaknya yg lebih ;-)

Ibu n Abah said...

kak som....
dalam pada i suka put 2 and 2 togeder... i dah salah. Mujuqlah i tak ambik upah menjadi prebet imbestigater.. kalau tak sah-sah i kena baling dengan pisang busuk. mati2 i ingatkan bahagian haji tu .. bin...
okaylah i serenderlah i punya jawatan sebagai prebet 'imbestigater'.. i tetap ajerlah jadi bini 'dokter'...(i sebut ni sebabkan nak kan dia rhyme saja.... tanpa prejudis..)

fa*atip said...

ishh..I x shempat pun nak jeling2 kat pishang laaaa...shebab tengah shebuk makan duriannnn....**sambil angguk2 eksyen**

somuffins said...

Akak
Jangan patah semangat. Kita harus cuba dan terus mencuba sebab gaji pWebet inWestigater kadang kala lumayan. Kalau put 2 n 2 tak jadi 4; cuba cara lain plak. Pendapat diberi tanpa prejudis ;-)


Fa *sambil angguk2 muka hambar*
Yalah, saperlah kita. Kita hanya pithang yang dah lebams. Awak tu dherian. Kuku awak tajam.. kita takde kuku.

Mrs Ceriawan said...

glupp! glupp! bila la dpt mkn sedap2 ni..huhu..

kayteeze said...

Ingat Som goreng pisang bogel... sebab mak Tie kekadang buat gitu.

Dia goreng je pisang tu bogel tanpa salut tepung, sedap pulak tu.
.
.
err... kita lari dari topik lagi, ekekeke.........

somuffins said...

Fify
Lepas habis pantang, cepat2 masuk dapur... buat laksa dan dessert sekali.


Tie
Goreng pisang bogel? Hehe, memang biasa goreng cam tu tapi untuk dipudingkan. Pisang (nipah) dibelah dua dan digoreng. Gulungkan pisang tu dan susun dalam bekas. Prepare custard sauce dan tuang dalam bekas yg ada pisang.
p/s: tak lari topik, hehe

Sizuka said...

salam CS,

bila tengok u berbaking, teringin nak turut serta. tapi sebab makcik ton takde, rasa bercinta la pulak. boleh bagi skit tak muffin tu? subang dgn melawati dekat je.. hehe.

ps : i pun suka salin recipe atas sampul surat atau kertas2 tah pah hapa without nama recipe. pastu bila nak buat, cam confused, ni recipe apa ye.. hehe

somuffins said...

Salam Shidah
Nowadays bila I bake, it is purely out of curiosity (cehh, kononnya). Kaum Adam kat sini tak minat makan benda yg I minat while sidara dah mula memilih so as not to put on weight unnecessarily. Mcm2 kan?

BTW, Subang n Melawati dekat ke? Sure? Very sure? har3.

Rima said...

Ingredients
6 bananas
1/2c sugar
1 egg
1/3 c melted butter
1 1/2 flour
1tsp SP
1/2tsp salt

Cara caranye cik su?? alahhhhh tak complete pulak recipe niiii.. grrrr ape lah tak de method.. cam mana nak ku bake muffin D'best ni hahahaha

somuffins said...

Rima
hehehe.. memandai aje I tulis d'best kat resipi tu walhal belum dicuba lagi. You boleh aje cuba creaming method. Ooops, I mengajar Rima @ Nigella Lawson cara bake kuih ke nih?? Owh no!!

Rima said...

Nigella Lawson... woweeeeee sexy tu kahkahkah... ty ok cos i didnt know i very the sexy like her hahah

somuffins said...

Rima
Tengok profile pic you tu. Menoleh aje dah nampak sexy, auwww..

Aida Rezuan said...

CS,

CS nih sokmo la sebut tak rajin bagai.. tapi dalam sekelip mata jek, macam2 dia dok bergusti kat dapor tuh ye. Kalo rajin, mau rumah jadik restoren gamaknye! Huhu!

* pasal temBOsa ikan tuh, intinye isi ikan dengan hmm macam kepala parut sket gitu. tak de rasa rempah/pedas langsung kecuali ada la hirisan lada merah gitu.