Chiffon Oren & Coklat
Al-kisah
Sebut pasal karipap, haruslah bercerita sket. Masa kecik2 dulu, I tak tau ada makanan Melayu namanya 'karipap'. Mak tak pernah buat 'karipap' sebab dia selalu buat tembusa (samosa) atau tepung bawang yang berintikaan... Nanti I bitau eh? (tetiba terer bab inti pulak?).
Omputih kata 'puff' sebab keadaan tepungnya yang puffy mengembang berlapis2 bila dibakar; tapi bila kita sebut karipap, ia takde kena mengena langsong dengan kulit yang kembang berlapis2 tu kan? Hmmm... (konpius)
Bila Mak buat tepung bawang atau temBOsa (kena emphasise sebutan 'BO' betul2), Ndjalah orang harapan Mak (tapi masa kitorang kecik2, Chiklah yang jadi sous-chefnya). Lepas solat subuh tatkala nikmat menarik selimut lebih dirasai, kedengaran ketukan hambar dipintu bilik tidor "Ndja.. tolong Mak buat ...". Dengan patuh Ndja akur tak sambong tidur lagi (tapikan tapi.. adik Ndja boleh sambong zzzz lagi, hehe adik dia comel kan?).
Breakfast: 2 hari lepas I makan karipap dan ketupat panjang manakala semalam makan roti pratha cicah gulai asam. Pagi nih, makan kek chiffon perisa oren n coklat hasil air tangan mamanya 3E dari Simon Templer Park (yang hobinya asyik 'beriadah' kat dapur jer). I think my weight will shoots up in no time at all, pastu I blame mama 3E sebab buat kueh sedaps. OK tak? ;-)
Al-kisah
Sebut pasal karipap, haruslah bercerita sket. Masa kecik2 dulu, I tak tau ada makanan Melayu namanya 'karipap'. Mak tak pernah buat 'karipap' sebab dia selalu buat tembusa (samosa) atau tepung bawang yang berintikaan... Nanti I bitau eh? (tetiba terer bab inti pulak?).
Omputih kata 'puff' sebab keadaan tepungnya yang puffy mengembang berlapis2 bila dibakar; tapi bila kita sebut karipap, ia takde kena mengena langsong dengan kulit yang kembang berlapis2 tu kan? Hmmm... (konpius)
(tapi) Lain cewitanya dengan karipap yang dijual setiap petang oleh BAI roti naik basikal dari bakery Jalan Yusuf Taha (jauh kedai nih, kat JB sana). I tell you that was the real currypuff .. Karipap yang berlapis2 tepungnya berintikan kentang dan tetel perisa kari. Bestnya karipap Bai tu bila sekali dua kala hit 'jackpot'. Yes, jackpot bebeh.. seketul tetel waima seketul sahaja namun saat tulah yang dinanti2kan! Beshhh taw ... sayang Bai, muah!
Kebetulan jika 1st bite terus hit jackpot maka janganlah dimakan dulu. Simpan ya, simpan dulu.. save the best for last, kekdahnya. Harga karipap tu? Murah .. tigaploh sen jer maklum zaman dulu..
Bila Mak buat tepung bawang atau temBOsa (kena emphasise sebutan 'BO' betul2), Ndjalah orang harapan Mak (tapi masa kitorang kecik2, Chiklah yang jadi sous-chefnya). Lepas solat subuh tatkala nikmat menarik selimut lebih dirasai, kedengaran ketukan hambar dipintu bilik tidor "Ndja.. tolong Mak buat ...". Dengan patuh Ndja akur tak sambong tidur lagi (tapikan tapi.. adik Ndja boleh sambong zzzz lagi, hehe adik dia comel kan?).
Mak dah siap buat tepungnya so Ndja bersilih ganti dengan Mak torak dan terap tepung, isikan inti dan kelim (kadang2 tolong goreng juga). Wonderful Ndja tu kan? Tersangat boleh diharap dan cara dia mengelim temBOsa memang superb! molek, halus lagi berseni.. (puji dia terang2an kot later on dia terbaca entry nih taklah dia buka wahsia I, kan kan?)
Mana adiknya, tak tolong ke? (voice over: loyer nasihatkan jangan jawab soklan perangkap).
.
Tiup tembosa macam tiup 'Vuvuzela'
Sejak dulu, satu2nya bentuk temBOsa yang kitorang kenal berbentuk bulat tapi sesekali bila Chik buat bentuk half-moon maka seronok jugaklah. Sonok awatnya? (cakap utagha sat). Atas saranan Bak yang bijak (my dadlah tu bila mood dia mabeles), dia tunjukkan cara pintas makan temBOsa yang baru digoreng..
Memula gigit sikit penjuru temBOsa tu, pastu gigit penjuru yang lagi satu dan teruslah tiup dari salah satu penjuru (kalau terer boleh gak tiup kedua2 penjuru sekali gus, kih3 keji). Seronok taw bila nampak kepol2 asap nipis keluar as you 'fuh fuh' the temBOsa. Bayangkan seolah2 you meniup Vuvuzela itew... (minus the howible sound).
Intinya? Mak or Chik tak pernah buat perisa kari, never! Chef n sous-chef selalu buat perisa kormak (bahan: daging, kentang dadu, daun saderi). Kadang2 buat inti kentang + telur + udang kering + cili merah tapi jarang guna keledek (dono why).
OK.. now I dah boleh jawab soklan "mana adiknya, tak tolong ke?". Loyer kata boleh jawab. "Mestilaah tolong .. I tolong isi inti dan tolong kelim tapi tolong diakhir2 sesi aje". Jadilah and I was proud to tell the world bila Mak puji keliman I boleh tahan cantik..
Sekian ... berakhirnya cerita untuk hari Jumaat yang mulia nih .. Salam.
16 comments:
salam KS...
kenapalah i ni cukup teruja kalau dengar nasi lemak dan karipap..??? Petang ni, haruslah i buat jugak...
Masa i kecik2 dulu pun i suka beli curry puff mamak roti punya... entah kenapa sedaplah pulak rasanya... sekarang, tak jumpa dah....
makan laksa dan laksam lagi best..
Lalalalalaa
Akak
You terkesima dgn nasi lemak dan karipap. I pulak terkesima dengan pisang goreng (yg cukup piawaian tekak).
ceriaWAN
Memanglah best kalau bukan sendiri yang buat. Orang lelaki mana pandai masak? Lalaalaaa...
Cerita hari Jumaat yg mulia ni i like lah.. boleh terasa gitu tembosa tu.. dah tu cerita pasal karipap bai pulak... ni nampak gaya nak kene pergi geylang beli karipap yg famous tu... i usually beli.. 2 ayam 2 daging.. dah tu bila balik.. panas kan kat oven... woweeeee punya lah sedap.. cecah dgn cili nye...slurpppp
Hmmm i baru terperasan.. kat KL tak pernah pulak kita nampak karipap bai.. ade jual ke??
ehem...`Orang lelaki mana pandai masak? Lalaalaaa..'
Yaaangggg...Somuffins kata you tak pandai masakkkkk....
ppssst....mana peginya ppsssttt...
Aunty Som yang vogue...
Tq so much sbb u suka dengan chiffon cake tu...ishhhh..u tak gemuklah, malah nampak vogue gitu....
Nice to meet u....len kali kita buat date sambil minum2 ya Aunty...boleh borak macam2...:-)
eh, i lupa nak citer kat you. Sebaik sahaja mesej tadi dihantar, tidak lama selepas itu, tanpa sempat i membuat apa2, terdengar ketukan di pintu, alamak!! bila pintu dibuka terus kelihatan wajah tampan itu yang bercermin mata hitam. Hehehe...i terus memberi senyuman yang paling manis, dan i tahu si dia faham akan makna senyuman tersebut. You, nasib baik meehon lebih bekfas tadi ada separuh lagi! heheheeee....
sekian, majulah sukan untuk negawa.
Auntie Som??? eh ya kah Auntie?? (to 3E)
BTW Cik Som, pembekal karipap ai dah naikkan rege karipap goreng sendiri tu..dia bilang leceh nak layan keperihatinan selera ai..ai ingat blood is thicker bule gak dapat diskon...alas...not!
tak alih-alih teringat karipap ikea.
Kak Yat Maria,
mmg aunty som...really2 auntie but not auntie like nyonya tau...aunty som ni sebaya dengan my mum.....:-))
tu pasallah I panggil auntie som...'kan auntie...
CS... tak nak komen pasal temBOsa atau karipap... tp..bertuahnya 3E dpt bertemu Aunti Som yg vogue dan pemalu...
3E,
(tumpang lalu)
bolehkah sekiranya 3E menceritakan serba sedikit tentang perawakan aunty Som (kulitnya, rambutnya, suaranya, senyumannya)...kerana kami sendiwi tidak pernah bersua hanya melihat pada gambar yang tak jelas, jauh dan kecik tuek sahaja...hehe...
Sudah pasti beliau senang didampingi, mesra alam dan peramah kan? Cerita tawwww.... :D
ahaksss!!!
Cik Som, comment dah jadi mengenai hang la Cik Sommmm...ai like..memang ku agak Cik Som..pemalusss, sopan santun dn ayu....persis wanita melayu terakhir kan cik som 9setelah diamat-amati gambo setotet let itewwww)..ya tak..hehe..
Cik Som u dun mare ah...
ai lagi nak menggogle ni merahang..ku seriau nak tahu maksud merahang nih..
Rima
Mcmana rupa karipap Geylang? Is it triangle and puffy? I tak tau samada KL has the karipap yg kita maksudkan tu. Dulu kala masa Federal Bakery was at its peak (zaman glemer), I pun tak perasan jenis karipap 'kita' ada dijual but for sure currypuff biasa memang ada.
Fa
Orang lelaki mungkin tak pandai masak but once ada passion dan kesiankan isteri, the rest is history. Ramai yang malas sebenarnya; pulak2 dapat isteri mithali cam kita2 semua nih, har3. Kalau dapat suami yg suka main masak2, what can I say? Memang bertuahlah hidup siisteri... (to be exact, bertuah isteri cik Atip kita, auwww).
p/s: entry psst dah dibekukan..
3E
I suka aje kalau orang puji I vogue tapi kalau pujian tu tak tepat, I rela pulangkan balik pada yg memberi pujian. You ambik balik, ok?
Fa
Semalam nyawa kita dihujung pedang, kekdahnya ekk? Kah3.. gitulah asyik ngadap skrin dot3. Bila my hubby balik (pulak2 tu dia expect masuk setapak dlm rumah terus makan cos dia dah bitau nak pergi SA ada hal). Mcm lipas kodong I, kih3. At last I hidangkan dengan juadah2 yang meletop ie telur mata dan sup cendawan sahaja, huhuhu. B4 makan dia kata "rezekiii". Kih3.. amin.
Yat
I nih bukan muda lagi, dah boleh ada cucu pun, heheh. Tapikan.. psssst.. 3E tu kan ... isshh dia tuu ..
Niway, pembekal karipap tu meant biznez ek? Apa kata you rasuah dia dgn masakan you yg mengancam tu?
GerauG
Karipap Ikea katanya sedap tapi I lum cuba lagi ...
3E (lagi???) :-)
Psst Yat .. tak salah kalau 3E panggil I 'kak', kan Yat kan? Wpun umur I mungkin terlebih dari her mum..
Mama
I heran camana 3E boleh kata gitu walhal dia jumpa I hardly 4 minit. Title vogue tu I beri kat you ajelah heh tapi part pemalu tu I maintain (sambil tunduk malu pandang ke lantai).
Fa
You nak memancing info dari 3E ke? Better dont cos only 1% jer yg betul. Mama would give you a better lapuran cos I've known her <> 30 yrs. Takperlah untuk you sorang (harap yg lain tak baca), I jawab soklan you seolah2 3E yg menjawabnya, k?
1. kulit? tak hitam tak putih tak kuning
2. rambut? tak nampak sbb bertudung
3. suaranya? lemak tak merdu bak seruling bambu tanpa lubang
4. senyumannya? yg bisa menggoda suaminya, auww...
Psst Kak Fa, I rasa aunty Som tu taklah senang didampingi (sbb dia pemalu); taklah semesra alam (sebab dia masih buang sampah guna plastik); dan last but not least
dia tu hanya peramah dalam alam siber jer .. (tengoklah blog dia yg selalu blabber jer tu).
Yat
... I tak sker jadi femes taw.. tak tak tak sker (sambil geleng2 kepala pada skala Richter 5.5). I am just a plain Jane with a plain Tarzan n with 2 plain Tarzanians, kah3. Apa pun perkataan yang baik2 dikeluarkan untuk I, timakasih .. alhamdulillah. But you can expect a lady of early 50s.. sure anggun khaan? Kah3 kih3 kuh3.. wa guwau okay?
You google merahang?? I think u better ask Rima but I think it is more or less bukak mulut as tho nak kuarkan asap sebab makan food yg pedas/panas.
Dear friends, acih bebanyak sbb sudi beri komen, lap ya..
CS,
Ooo.. tak tau pulak temBOsa pon inti nak sama macam karipap. Kat kampung saya, kalo temBOsa jek.. mesti inti ikan.
Aida
Baru I tau temBOsa ada lain2 inti. Camana rupa dan rasa temBOsa berintikan ikan? Macam serunding ke? Is it purely ikan? (tak campur kentang watsoeva?)
*tanya penuh minat*
Post a Comment