Friday, 23 July 2010

Hari yang gigih ...

Hari nih beliau gigih di dapur. Janji pada diri sendiri nak masak nasi ayam telah dikotainya. Sungguh bagus. Sesampai sang suami selangkah masuk ke rumah dari solat Jemahat, tadaaaa .. segalanya dah siap terhidang atas meja. Wahahaa.. vangga. Hari nih nasi ayamnya cukup sipat.
.
Ada timun, tomato, kuah kicap, sup tulang ayam dan sos cilinya. Hari nih, berkat hari Jemahat kot, beliau terkesima untuk membuat cili sos versi sos Lingham (kali nih tak guna cili merah hidup). Diharap takde siapa tergoda sebab gue enggan bercerita lebih lanjuuuut perihalnya (hak cipta terpelihara, kekdahnya, haha). .
.
Well.. I bergurau aje.. Apalah guna ilmu yang kita ada kalau tak dikongsi bersama, tak gitu? Tapikan tapi, cili sos versi sos Lingham tu I main BO aje. Teringatlah pulak masa I kecik2 dulu, Mak ada buat cottage industry cara kecil2an tapi sempat juga diekspot hingga ke Kuala Lumpur.

JB-KL sesungguhnya jauh (kan?). Pelanggan2 Mak yang kat KL tu tak selalunya dapat bekalan sebab bekalan hanya dapat jika pelanggan2 Mak balik ke JB atau Bak hantarkan bekalan ke KL. Pelanggan2 Mak tak lain tak bukan terdiri dari anak2 sultan Mak sendiri, hehe.
.
Tomato dan Timun saja yang dibenarkan enterfrem. Yang lain2 dah MIA. Mula2 I potong timun tu, I bitau D .. timun yang dia beli tak best sebab banyak biji pada mempulur (part tengah timun tapi mempulur lebih sesuai untuk nenas. Which one now?).
.
Ekceli 2 hari lepas I suruh dia beli timun Jepun yang crunchy tu tapi dia beli 2 ketul besar mentimun biasa (walhal dah pesan jangan beli timun makan dgn nasi lemak). D kata ada 3 jenis timun kat Jaiyen tu, dua tak elok so dia belikan jenis tu.
.
I tanya ada 3 jenis? Heran I. "Ha'ah.. timun Jepun tak lawa, satu lagi tu Zucchini, nampak semacam aje, D tak belilah". Aduhai .. nampaknya I kena ajar D hands-on training bebila pergi shopping beli barang dapur. Apparently timun tu tak nampak sedap walhal tersangat crunchy you ..
.
Gambar nih khas untuk KOG (beliau bukan hoarder tapi ehem..). KOG, lihatlah .. Lingham tak pernah manufacture sos Bechamel tapi heran tak camana sos putih happily berada dalam bekas botol sos? harharhar...
.
Gitulah kekdahnya hoarder berhemah .. botol sos dijadikan botol menyimpan susu. Susu pekat pulak tu .. *sigh* memang mengundang masalah sebab susu pekat akan lebih pekat bila ia diletak dalam esbok. Hohoho .. what am I thinking?? Belasahh..

7 comments:

Ibu n Abah said...

kak som..
sajalah tu bagi gambar ramai-ramai...
kelabu pulak tu.. nak-nak pulak orang yg dah berumur lebih 40 ni.. memang payah nak cham... tapi mujuqlah i dah cham...
Wajinnya.. (clap..clap..clap..) nasi ayam buat suami dan anak tercinta balik dari solat jemahat....
sure TB sendawa kat opis masih terasa nasi ayam u tu... senyum meleret TB... mujuqlah malam tadi malam jemahat..(bisik hati TB)

Sizuka said...

CS, tak pedas ke susu pekat tu? hehe..

hari ni i berjaya menjadi mak T-Rex! letihnya nak membebel kat the kids..

Yat Maria said...

Muahhaha..lingham dah jual tairu lak..ahaksss.. :)

Mama said...

CS... mmg kelakar... gambar tu takde kena mengena langsung dgn nasi ayam..
aduhai.... mak tolong...

DM... jgn terkeliru... ciksom kita tak de dlm gambar tu...

buladrop

kayteeze said...

Aderk ! Mataku kabur atau gambor tu yang blur ? Susah nak tengok gambor2 kecik almaklum mata kita ni tak boleh bukak besor-besor... ish ish...

Haa... kalau bab suruh abang beli barang ni kita dari dulu lagi dah surrender. Jenis lurus gitu. Kalau tak ada terus tak beli apa-apa, tak kreatif, hihi... sabor aje laa..

Eh.. mula-mula terkejut juga tengok sos linggam warna putih. Baru nak tanya, rupanya susu, waakakaa.....

somuffins said...

Salam semua ..

Akak
Gambar tu ada makna (sambil senyum).

Setiap kali TB cuti, mulalah semangat memasak I pudar maka perlulah JJCM. BTW, dia tak sedawa diopes sbb 2 hari lepas dia cuti, hehee.


Shidah
Susu pekat masih manis semanis ehem..ehem.
You dah jadi T-Rex semenjak Mak Ton balik kampong eh? hehe. Mak Ton xde you jadi Mak T(rex).


Yat
Of all the bottles, I pilih botol plastik sos Lingham sebab botol tu user friendly. Picit jer ...


Mama
Psst.. those ladies of leisure tak makan chic rice ke?

P/S: DM, percayalaah ...


Tie
Banyak makan carrot nescaya mata akan berkaca2 terang, hehe.
Pasal membeli barang.. memang diorang tak kreatip. Samada beli xikut spesifikasi, beli lebih dari patut atau tak beli langsong, haha.
Sos lingham rona putih akan keluar dipasaran pada bulan Julai, tahunnya tak pasti lagi ;-)

Aida Rezuan said...

CS,

Uiks.. baru nak tergoda tengok gambo nasi ayam cukup sipat, tapi suma dah MIA ye. Hehe!

Dok tergelak dan kagum dengan keberanian CS buh susu dalam botol cili sos. :D