Niat baik hari nih (memang selalu baik apaa..) nak buat croquette salmon (idea dari dapur LG tapi resipi ikut sker ati aje). Salmon yang dah dilapah2 oleh D kononnya nak masak sendiri tapi dah almost 7 keturunan berlalu, dia seakan2 terlupa pulak so I take chargelah..
|
aksi merebus |
Awal2 lagi dah tuang garam dan black pepper dalam air rebusan biar rasanya sebati konon namun sekali hayun botol tu kearah kuali, alamakk!! gone setengah botol black pepper! Air rebusan terus dibuang dan ikan tu terpaksa dibilas.
|
mulut botol nih besor kan? |
Patutnya botol tu ada satu lagi lapisan penutup (berlubang2) supaya dapat mengagak banyak mana yang nak dituang dan untuk mengelakkan kejadian yang tak diingini berlaku TAPI mana perginya penutup plastik tu? Siapa punya kerja? baik mengaku sekarang sebelum .......... *angry bird konon*.
|
bihun goreng - bfast hari Rabu |
Konon nak marah dan salahkan orang walhal sendiri yang buat silap. Pagi tadi masak bihun bubuh black pepper tapi nak cepat punya pasal penutup plastik yang berlubang2 tu ditanggalkan dan dilekat pada penutupnya pastu terrrlupa nak tutup ketat2 semula. Terlupa is a sign of what, may I ask? har3..
Mishap harus datang in pair ke? Bila terhidu bau hangus barulah sedar yang bau tu bukan datangnya dari jiran sebelah menyebelah tapi datangnya dari arah dapur bik Thom.
|
Terlebih bubuh 'kopi' atau terlebih main api? |
Oleh yang demikian, agaknya hari nih bik Thom rajin tak nak buat croquette?
.
10 comments:
Need ginko Aunty CS? Mama kita kata selalu lupa tu sbb byk sgt mkn kepala ikan! Lain kali mkn ekor aje. purrr....meow!
heheh, mesti jadik punya croquette tu, Bik Thom kan rajinnn, hehehe
laa...har3
nak gelak jugak....
pelupa eh? ekekeke
bik thomp! cer you baca komen Azie kat umah ai...and ai tak tipu dia kan? dulu pernah nampak u sekali yg putih melepak tu...
Ijinkanlah...
(lagu ebiet... faberet singer Ja of Ess Pie...)
Ijinkanlah...
ku ketawa sesuka ku...
- kentang terhangos....
Kekanda...... ooooo kekanda... sedang jauh berangan kan apa tu???
isk isk isk, ni mesti tak banyak makan kismis and terlebih makan kari kepala ikan mamak masa kecik2 dulu, tu yg asik terlupa aje, hikhikhik...
Assalam CS
Hahaha...nk tergelak dah. Amacam lupe? Same goes with me....I pernah tertuang semua mixed herbs on top of the dough pizza that I belum bake...Hancur! Memang tk blh dicuci or dbuang...hv to bear lah the strong taste of the herbs!
Bik Thom tak pernah tak rajin
*mengampu tahap tak bleh blah
Akak, silakan ketawa sesukamua.. Bik Thom tak mare..
CAT
Ginko? Now baru teringat. In fact I dah beli sepeket tapi perap dlm esbok aje. Ntah2 dah expired? Camana I jadi pelupa sedangkan ikan yg I beli awal2 lagi dah mintak pekerja mydin potongkan bagian kepala. Makan kari kepala ikan pun tersangat jarang.
DLL
TQ for having faith in me tapi croquette sangat empathy pada Bik Thom lalu katanya rehatlah dulu tenangkan fikiran, esok masih ada mentari, insyaallah.
QJ
Bukan pelupa (masih in denial) tapi cuma tak perasan jer, heheh.. Psst.. dah baca komen AA dan dah buat cam rumah sendiri plak kat dapur you, huha..
AKAK
Patutlah your body 'taste not delicious' sebab gelakkan I terlebih sukat kot? Ekceli bukan berangan tapi *shhhhh* tengah fokus berkarya, kikikikkk...
LG
Ha'ahlah memang dah lama tak makan kismis sejak oven rosak takleh buat bread pudding *wink*. Masa kecik2 dulu memang takde peluang makan kari kepala ikan kat mamak sebab utama my aruah dad tak gemar makan luar; dan kalau my mum masak kepala ikan, yg senior2 aje conquer, huwaaaa...
LEEZA
Masih in denial nih, hehe.. I bukan lupa cuma tak berapa perasan aje. I pernah terbubuh ajinomoto dalam bancuhan bingka pisang makanya lemak berkrim rasa my bingka tu.. *jom calet sket*
JA
I memang rajin tapi kerajinan yg berskala dan bermusim. Psst.. Akak tu terlebih sukat gelakkan I sampai her body not taste nice, hehe..
Post a Comment