Ndja came back from Swak with loads of things for siblings to be shared which among other things are several types of colorful kek lapis. Selalunya pembahagian
Have told them not to give me too much of the kek lapis, a slice each will do (too colorful a color doesn't agree with my 'kayzee' throat, hehe..) but look what have I got here?
Thick slices - haven't tasted any yet! I think the brown one should be nice ...
Lauk semalam: Kacang panjang, terung, taucu, udang, halia, bawang merah/putih, belacan a bit, lada merah/hijau, gula, air asam dan garam. Chic granules (optional).
Lauk hari nih serupa JapChey: Kacang panjang, fucuk, udang, su'on, cendawan, bawang putih/merah, halia, gula, belacan, air asam, kentang n tempe (goreng dulu), lada merah/hijau dan garam. Chic granules (optional).
Aci tak beri resipi cenggitu?? umm..umm.. tapi kita ikhlas taw .. hehe.
12 comments:
Cs, dunno why, kek lapis Sarawak mmg tak kugemari. Manisnya yg amat rasa lekat kat tekak. Tapi Japchae msia tu nampak sungguh menggoda kalbu
kat mana Ndja beli? Kalau CikSom dtg Kuching, I bawak pi beli tempat kek yg keknya rupa tidak mengerunkan tetapi sedap, hehehehhe..
SHIDAH
Ada yang sedap dan molek2 rasa ditekak tapi tulah most of them warnanya gawdy2 belaka unlike 'Benjy' roll yg warnanya very subtle. Japchae Msia tu namanya 'sambal goreng' ala2, hehe..
DLL
According to Ndja dia beli kat Gersek/Hjh Salha tapi ada satu kedai, Ndja tak ingat nama sipembuat kek tapi ingat binti orang tu ie Amit. Do they sound familiar to you?
SOM.
I suka Kek Lapis Swak yang ori dari sana, sampai sanggup mintak orang pos dari sana. Makan cuma sekepin dua saja, sebab kek ni bukan bleh makan sekali banyak.
tapi lazatnyaaaa, mencair dalam mulut. Perhhhh!
*anggap jer I sedang mencuba kek yang dalam gambar U tu..
Cik Som,
Meh la sket sayur campur tu..kelas gitu CS type resipi macam menulis buku citer,hehe...aci..memang aci!
By the way,kek lapis tu memang syiok kalau makan...tapi kalau nak potong kena nipis sikit..supaya boleh simpan lama sket..ehehe
AA
Nasib baik you singgah sini. Sila habiskan kek2 tu *bawak opis kasi kawan2 ke*. Tinggalkan I sekeping nipis yg rona coklat tu aje, okay?
MIRA
Dah lama I tak masak lauk2 yg dua tu. Tup2 teringin, haruslah merajinkan diri. Lauk taucu tu, anak2 tak pandang pun. Kek lapis warna lembut I boleh ngap lebih sepotong, tapi its color kadang2...hmmm..
kak som..
i pun mcm u jugak... kek lapis serawak yg penuh kaler tu... tak boleh masuk kat tekak... i cuma suka kek butter saja.... i pergi serawak, tak pernah mencari kek tu.... i rajin mencari telor ikan terubuk sahaja...Sanggup naik teksi ke Pasar Satok...
AKAK
I pernah makan terubuk masin tapi tak pernah pulak makan telornya. Nantilah I pi carik sendiri kat Pasar Satok, hek3.
CS,
I kan, kalo dapat sayur macam dua-dua kat atas tu, memang pucuk dicita ulam mendatang. Makan gitu saje lagik...tak payah nasi dah.
Laa...Akak sebut2 telur ikan terubuk masin tu...saya dah teringin dah. Lama tak makan tau. ;)
LILI
Yup, I agreeeee... Tapi I boleh ratah 'japchae' aje sbb masak taucu lagi satu tu a bit masin. U know what Lili? My siblings discovered long time ago that it is yummy to eat it with 'invite2 anchovies' ...
Jom kita carik teloq ikanG tewubuk kat pasar Satok?
Alahai kak..
Ni yang buat nak balik rumah emak lagi ni. Kalau saya buat mesti tak menjadi dua-dua lauk kat bawah tu..
AZRINA
:.. Tapi you dah pernah cuba masak lum? I pun bantai aje janji cukup masin, manis & pedasnya. Lagi pun I takde emak untuk bermanja n ngendeng2 semangkok dua lauk, huwaaaa...., meratap nih..
My word verif. is babing .., ayooooo!!
Post a Comment