Tuesday, 31 July 2012

9th & 10th Ramadhan ...

Terung = eggplant = aubergine = durian? heheh mulalah tu!!

Anak2 mithali aje akan temankan Maknya kepasar, pulak2 tu kepasar basah yang lecak lagi berbau 'harum' pewangi YSL. Terlampau harum hinggakan baunya melekat kat baju. Ndja n I temankan Mak secara sukarela kepasar tapi tetap dapat upah samada jeruk mangga yang rangup, apam gebu atau putu mayam. Beshhh...

Kepasar tu kadang2 naik kereta sendiri, naik bas no. 9 atau no. 12, naik prebet sapu dan pernah sekali dua naik sports car macam SimonTempler punya, hehe .. (sports car jiran punya kekdahnya). Tak banyak sikit sesi kepasar sejak status dara sunti memberi kepakaran mengenal berbagai jenis sayur2an, ikan, rempah ratus dan tentunya jenis2 pisang.

Mana mungkin future mak mentua rejek calun menantu contoh cenggitu, tul tak? hakhakhak...

OK, cerita hari nih berkisar pasal terung ...

Selama2nya kat pasar besar JB tu diorang jual terung kulit putih tapi bila berhijrah ke KL, tersangatlah heran bila terpandang terung rona deep purple kat pasar PJ. Kedua2 terung tu wpun pada fizikalnya somewhat berbeza namun isi dan rasanya tetap sama, tasteless.

Masa kecik2 dulu, musuh dimeja makan ialah sayur2an, terong, tempe & tauhu UNLESS sayur masak sayur rampai, terong masak 'nyai' (sebut as hujan re'nyai'), tempe masak kicap dan tauhu digoreng cicah dgn sambal kicap (lada merah, kicap, gula & bawang putih).

Mak kata dia mula masak Nyai sejak dara sunti lagi masa menetap di Medan so I would want to think masakan nih sah datangnya dari seberang. Mungkin juga resipi diciluk dari Spura/Johor memandangkan bapa angkat Mak sorang peniaga yang kerap berulang alik dari Medan kebahagian selatan Malaya.

Al-kisah ...

Bila Mak/Chik masukkan keratan2 terung dalam kuali panas, bunyinya tersangatlah meriah meletop2 almaklum bila air bertemu minyak panas, they just cannot get along well together, kan? Tengok keadaan 'bahaya' cenggitu buat I risau. Kalau letop2 debaboom, susahlah nanti I nak masak Nyai bila I kawin nanti memandangkan tu lauk fevret. Minyak panas merecik kena tangan, bukan ke boleh menghodohkan kulit?

But then, bila I mula masak Nyai, I got this great idea! Bila dah basuh terong bersih2, lapkan dulu kulitnya. Kerat 3-4 mengikut saiz terung pastu belah dua dan gariskan. TAK perlulah direndam terung yang telah dikerat dan digaris. Untuk mengelakkan terung lebam, Mak/Chik rendamkan dalam air supaya keratan terung tak nampak lebam tapi kalau tak direndam pun lagi baik sebab ia tak mencacatkan rupa dan rasa lauk pun.

9th Ramadhan
Jom kita masak terung??

Kerat terung dan garis rugged2 pada permukaan (memudahkan kuah menyerap)
siap digoreng, susun molek2 dalam pinggan
tabur bawang goreng
Bahan kuah: lada merah, bawang merah/putih, kicap manis, udang kering (ditumbuk/tumis).
Pastu campurkan air asam sikit/gula/garam

10th Ramadhan
Popia masih tak nampak bayang tapi berjaya buat roti sardin yang dah bertahun2 tak makan.

Inti: sardin, lada merah, bawang n perahan limau (tak perlu dimasak terlebih dulu)
Roti dicelup dalam batter tepung beras pastu digoreng garing.
Best eaten warm. Nyesal kalau tak cuba!

Sago gula melaka. Can do lah ek?
Sago gula melaka tu dessert hari Ahad (9 Ramadhan) tapi semangat tetap menyala2 nak buat something else so pepagi Senin dah rebus keledek oren. Niat dihati nak buat donut Melayu aka kuih keria namun semangat bersepai ditengah jalan so I kenot show off my kuih keria just yet *sambil senyom simpol mati*.

Nampaknya perjuangan perlu diselesaikan hari nih so keria bebeh..... come here to big momma!