Wednesday, 11 August 2010

1 Ramadhan ...

Gitulah bunyi tajuk my entry sepanjang Ramadan nih. Cliche ek? Dah memang bulan Ramadan takkan nak kata Syawal, ya tak? Nanti ada plak kata belum lagi sehari kita puasa I dah sibuk nak beraya.

Ekceli kan, I tak sker raya. I sker preparation menyambut raya aje (cam cari kueh raya kegemaran ke..). Hari berganti hari, tunggu punya tunggu namun tetap tak raya juga. Best kan?

Sahur hari pertama hanya D dengan I aje. TB sahur diopes. Cian dia makan sensorang. For the next 4 days dia akan bersahur sensorang. Cian dia ek? <- hehehe... whylah I mengulangi ayat2 itew? Anyway, bila dia bersahur diopes, I rasa a bit tension sebab I kena masak lauk yang membangkitkan selera, what more bila makan sensorang at the wee hours. Dia tak meminta sebab ikan gor n sayur air dah cukup (baik benar pulak suami I nih, hihiihi).

Oleh kerana I reti tentang nutrisi dan makanan seimbang, tak sampai hati plak nak masakkan lauk ikan gor n sayur air aje. Sementelah bakat semula jadi yang I ada, mampu memasak yang lebih terer dari world chef, kahkahkah.

Alaaaaa ... nak sambung meraban lagi nih tapi masa mencemburuiku. T dah balik dari jajahan Kanda Deris untuk seketika so I terpaksa temankan dia ke spital sebab dia ada temu janji dengan doktor dot3. Nak drive ke PJ .. menciiinya aiii...

Ada berita baik buat I. TB dengan senang hati telah meletakkan laptopnya kepangkuan I, auwwww. Laptopnya dah dibawak turun kebawah ... hehehe .. saper tak cayang lam-alif-kaf-ya kalau dia sungguh perihatin dengan kehendak 'mini' dia, ekkkkk?? Daaa...

19 comments:

fa*atip said...

ooopsss oopsss....no. satu!!!!! sori ye Lili, Akak, Ja, and semua semua..hehee

fa*atip said...

alahai, CikSom, sori la, tak fokus tadi...I pun tak suka saat2 nak raya...sebab nanti I asyik dok tengok kalendar, rumah dia, rumah I, balik rumah dia, tido rumah I pulak...(buruk perangai I kan?) hehee

lili said...

Salam CS and salam cik Fa yang dapat no. one!

Selamat berpuasa semua...

p/s pendek jer komen I kali ni, alkisah letihnya mengalahkan orang berpose! ooppssie! :))

Ibu n Abah said...

Kak som...
Fa...
Lili....
Masing-masing berebut tempat pertama...
Hari ini kemenangan jatuh kepada....
Fa-Mu-Lan.... from kemaman....
Berikan tepukan gemuruh...
I pun tak suka raya sekarang ni. I suka raya masa kecik2 dulu... sebab masih ada mak, makcik dan mak tua.... sekarang semua dah takda...
dengar lagu raya sure nangis...

en_me said...

salam ramadhan cik som tewww..

fa*atip said...

**sambil angkat2 tangan** yeayy, yeayy..terima kasih, terima kasih!

**sambil pegang mekropon** sayaaa sendiri sebenarnya tak menduga akan mendapat tempat yang pertamaaaaa...

**sambil tunduk terharu** memang saya tak sangka!! huhuhu....

Ibu n Abah said...

tumpang rostrum....
mahap yer kita kak som...
Fa....
Chiiiittttttt.......

ahkakbatik said...

owh... terbalikla kita cik som... AB suker raya... tak suka buat persiapan...

Apa kata cik som buat persiapan... buat kuih bagai, pos kat AB yg amat suka raya ini....

kak ja said...

Salam CS, Akak, Lili, Fa dll..

I tak suka raya n tak suka gak buat persiapan raya.. sbb bg I raya sgtlah meletihkan, dgn 4 mak dan 2 ayah yg nak diambil atinya!! My FIL meninggal last yr; jd b4 that I had 4 Mak n 3 ayah!! adoilaaa..

Akak, I suka komen u kat Fa (18:29)tu.. ekekekeee..

fa*atip said...

akak and cik Ja...**sori, I tak nampak dah cik som kita nii**

yennadeyyyyy...amma!!**sambil geleng2 kepala gerak2 tangan**

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Hmm.. bagus jugak tak suka raya ek, meaning ada 30 hari untuk rasa suka tuh. Kalo suka raya.. paling kuat sampai raya ke 3 jek, pastu dah rasa macam hari besa. Huhu!

Yat Maria said...

Cik Som..

aikkk..ai dah nombor ke braper nih..tak per lah...mcm best gitew kan sambodi letak laptop kepangkuan riba...ahakssss!!!

somuffins said...

Salam semua ..

Fa
Tahniah masih berada dicarta teratas, heheh. I ambik yg positifnya aje nape you sker tengok kalendar.


lili
*berbisik* You pose yangyok ehhhh??


Akak
Memang sedih... mereka yg pernah melengkapi hari raya kita dah takde lagi... huwaaaa :-(


AB
Maksud tersirat nape I tak sker hari raya (sebab) nanti I penat makan dan makan dan makan..


en_me
Selamat menyambut Ramadhan. Jgn merempit ok??


Ja
Kadang2 I macam you jugak. Sepatah kata Mak I "hati siang malam"


Fa
Sehari suntuk I berkelana ke PJ. Tu sebab I kinda menghilang, yanadeiii tanggachi.


Aida
Psst .. tak sker raya sebab I cepat penat.... makan!


Yat
Takde saper letak laptop atas pangkuan I tapi alhamdulillah ada orang bersimpati.

Mama said...

Salam CS... tahun ni raya sedih sbb bonda tercinta dah takde tp suka gak sbb anak bujang dpt beraya sama

Rima said...

CS
Pagi ni mata tak leh lelap.. Tu yg merayau .. Nasib dapat belas ihsan fm him.. Tak de lappy macam tak keharuan gitew hehe

kucingorengemok said...

ehh, kita pun tak minat sangat raya, calit skiiitt!

somuffins said...

Mama
*sambil mengeluh 3 harakat* I faham perasaan you ... 50-50 rasa bahagia dan duka, kan?


Rima
Why tak lelap? Nih mesti semangat membaking tengah berkobar2 nih. Jgn ikutkan hati.. *wink*


KOG
Pls manicure kuku tu dulu sebelum kita calit mencalit, luka jari kita kang. Nape tak sker raya?

Cik Som said...

Kak Som > Bersusah payah membunyinya lam-alid-kaf-ya tu aper.. Aduhai.. rasa buduh tetiba. hihihi. Anyway, Salam ramadhan ya.. Lama sungguh tak berkesempatan menjenguk ke sini.
p/s: Pagi tadi, kite jamu lam-alif-kaf-ya kite sayur goreng n ikan goreng.. hihihi. Tak bagus ek, nutrisinya?

somuffins said...

CikSom
Salam Ramadhan to you too.
Mana you pergi menyepi diri sekian lama?
BZ ehh?
P/S: alhamdulillah dapat gak makan sayur dan ikan goreng. Nutrisinya tetap mantap (besok jgn buat lauk yg sama okay? hehe).