Saturday, 28 August 2010

18 Ramadhan ... mishap JPDS

Terasa nak makan murtabak Victory masa berbuka tadi tapi tak dapat sambutan dari pihak atasan. CEO tetap nak makan nasi jugak! Dalam freezer ada 5 ketul dramstik, 2 keping daging dan 5 ekor sotong. Camana I nak bagaikan?

1. Cadang nak masak nasi berperisa eg nasi mentega atau nasi tomato.
2. Mana satu? ayam gor atau sotong salut tepung atau begedil.
3. Kalau buat begedil, dah takde daging nak masak kormak
4. Kormak daging atau ayam? Ayam cepat empuk ..hmm..
5. sotong salut tepung atau samtum sotong, biar ada lauk pedas sket
6. Sayur? tomato/timun jer ada = acar

Chef lepasan mana yang banyak songeh tu? hek3. Minda Chef @SAHM or LOL or WM sentiasa bergerak/berfikir. KAMI bukan suka2 banyak songeh tapi kami ingin pastikan the end products of our air tangan mesti dinikmati oleh semua ahli keluarga. Buat apa masak penat2, atau masak lauk beranika jenis untuk selera sorang aje, tul tak?

Beriya2 gempak merancang, apanya yang I masak tadi tu? Dengan humblenya dimaklumkan, I masak nasi putih jer, kormak ayam, samtum sotong, begedil daging dan ikan masin.

Semalam I janji nak tampal gambar JP malang. Syaratnya tak boleh gelak, never never (gelakkan I). Senyum kambing dibolehkan tapi no sinis2, okay? I kecik ati kang.


Dwi warna?
.
tadaa....


Har3 .. JP dayang senandong (JPDS)
(chef tersohor terlupa dia sedang menggoreng JP)
TB tolong habiskan JPDS .. baiknya dia, kan kan?

Note: StayAtHomeMum or LadyOfLeisure or WorkingMothers *wink* to AB.

18 comments:

fa*atip said...

saja nak book nombor satu. I know masa ni wan mah, wan lili, wan ja, wan mama termasuk wan som semua tengah tidorrrrrrr...hehee...singgah kejap je ni, almaklum le, tengah ber`cuti' (kot ye!!) heheheeee...

fa*atip said...

Ooppss..ikutkan hati nakkk je booking 10 tempat pertama! **sambil joget2**hehehee....Cik Som, baru I perasan your jemput pithang yang hitam melegam tu...masa goreng tu you terlelap ke????

fa*atip said...

okay la, i ambik 3 tempat pertama dah la...nanti orang Bangi tu, yang duduk kat Seksyen 5 tu, merajuk pulak...ahaks!

Cik Som, I lapar laa... :P

kakcik said...

Salam CS...

namapak comel la Dayang senandung tu... Macam buah berangan! :)

Yat Maria said...

Cik Som

selalu versi DS, ni WM yg tukang perabihkan..makan tetap dengan feeling nyer sebab wlpn DS tetap didalam nya JP :)

memula ingatkan saper yg sedang LOL rhupanya seseorang..semalam ada jugak orang kepingin murtabak realnyer, tapi selalu tebaran ku persis SPR...tak pass, tu yg play cheat sket pi guna lain menda...hehe..

SPR = Singlet p ramlee (dlm citer SBL tu.. :)

lemongrass said...

Hikhikhik... JPDS tu kan macam I lah. Hitam2 tapi lemak2 manis :-). Tu yg TB sanggup habiskan.

Sizuka said...

alamak CS! memang jemput pisang tu versi dayang senandung la. nyawa jemput pisang tu ada pada ikan jugak ke? hehehe..

Ibu n Abah said...

Oiiiiiitttt...
Wan Fa...
Orang Bangi tak akan marah dan tak akan merajuk... sebab orang bangi dah berjelaga mukanya menanti untuk mendapat tempat pertama....
Seronok nampak u sama-sama bertandang ke sini....

Ibu n Abah said...

Kak Som..
mulanya i gelak tengok JP yang pertama... rupanya adiknya lagi malang... makin banyak melahirkan.. makin gelap kulit anak-anak JP u...
nasib-nasib....
( I perasan kulit i makin hari makin hitam... bila u sebut Dayang senandong.. serta merta i teringatkan kulit i.... )

Mama said...

CS... tengok JPDS U baru I terperasan bulan puasa ni anak bujang I tu takde request pulak nak kuih favorite dia... kekdahnya rajin jugak U ni... mempelbagaikan menu....

azieazah said...

Biarlah Nenek Muda yang sorang jadi orang terakhir.... > sambil duduk tepi pintu dapur merenung jauhhhh...


JPDS... rasa tarak lari, oklah tu.
Chef Serba Boleh dan Serba Tak Kena memang lagu tu, plan nak masak, tup tup jadi lain.

hahahaha! > lariiiiiiiiiiiiiii!

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Selamat hari raya dan MAAP ZAHIR BATIN!

* hehehehehehhee! TERgelak, tak buek camno!

en_me said...

JP memang baik kanns.. ahaha

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hehehee...
opss sowi; tergelak pulak..

hitam2 sitampuk manggis sungguh hitam ku pandang manis.

Tie said...

Waaakakakaaa.............

Dayang Senandong ???

Waakakakaakaa............
.
.
Err... susah nak henti ketawa!! :)

Rima said...

Cik Som
Macam terkejut beruk mak kejap tau.. tak nak gelak but tergelak pulak hahaha.. yg lagi hitam lah yg lagi sedap.. garing gitew

WM and CS all this abbrev makes my kepala pusing lah.. cannot think fast enough waktu berpuasa ni..d lembabs hahaha

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, first time I read about murtabak victory. To think I have eaten murtabak many years never heard that.
Maybe the ones I ate was murtabak surrender? Ha ha ha.
Have a nice day and a happy hari Merdeka, Lee.

somuffins said...

Timakasih. Salam pada semua kawan2 (tengah senyum semanis kurma nih).


Fa
You lapar? Nape tak ambik aje si JPDS tu? Kan ada 5? You boleh aje amik 2, selebihnya tinggalkan untuk 'those Wans'.
Masa menggoreng the last 5 ketuls tu, I was alert maklum nak makan JP. Tapi bila terasa JP dah tersangat syedaps, daku terpesona tewus terluFA .. ahahahaa...


kakcik
You cakap berlapis, kekdahnya. Memang mcm buah berangan yg dah rentung, har3.


Yat
JPDS tu rasa pahit2 manis kopi. Half side OK, half side dayang senandong. Sayang nak buang maka jadi habuan TBku. You buat murtabak n you sabitkan SPR, alahaii Yat.. dan2 selera I tertutup nak makan murt!


LG
Betul kata you, JPDS tu wpun hitam tapi tetap lemak dan manis (I bubuh susu segar). Rasa pahit2 manis kopi pun ada gak. Chef tersohor jer boleh buat cenggitu, kah3.


Shidah
You usik I ehhh? I nangis kang. Nyawa JP tu terletak dimulut I, ngap ngap ngap; burp!


Akak
Watak2 dlm gambar pertama dan kedua adalah watak yg sama. Cumanya I terbalikkan aje muka dan montot JPDS yang berlima tu.


Mama
You kata I rajin? Auwww.. I dah kembang 2 mangkok dah nih. Ekceli taklah rajin cuma memasak nih dah jadi TJ kita sejak azali, tak gitu?? *TJ = t'jawab


Azie
Kelakarlah you!! Jgnlah lari, I tak marah malah I sker you thebut 'chef serba boleh'. Owh.. I like it bebeh.


Aida
Sob3, u cover baik punya ehh? Sebelum gelak kat kita, siang2 lagi dia mintak mahap, heheh. I redha :-)


en_me
JP memang baik? Jemput pithang atau Jaksa Pendamai???


Azrina
Gelakkan kita ehhh?? *sambil cekak pinggang berdiri senget 45 darjah untuk dapatkan efek seksi*


Tie
"Maaak... Tie gelakkan kita Maak" *mengadu dgn Mak kita, nanti Mak kita cobit awak* :-)


Rima
Kadang2 kejutan is needed in the kitchen, kah3. BTW, you dont wori, apa2 abbrev. akan ku titipkan maknanya sekali, heheh.


Lee
Victory is actually the restaurant's name originated in Spore. It's not the murtabak's name per se. If you ask me what's the taste like; I would say it is so sedap hingga menjilat daun pithang, aharharhar...

Maybe Sporeans beg to differ *wink*