Thursday, 12 August 2010

Masih 1 Ramadhan ... to PPUM/SS1

Baru2 nih I dapat panggilan telefon dari bank yang agak tersohor. Diorang semuanya berhati mulia tapi mulia pada dasarnya aje walhal kerja diorang sebenarnya mengalahkan vampire yang suka menghisap darah manusia - in broad day light plak tu.

Oleh kerana dah beberapa kali terima panggilan yang sama maka I dah tau cara putarkan statement diorang. Bila ditanya soklan 'bijak' maka I pun jawab ala2 'bijak' juga. Ada ke ditanyanya "we have this offer ... blablabla ... do you think you need the money now?". I pun jawab "of course I need the money if only you give me free". Hah.. kena ko sebijik!

Cerita semalam:
Niat nak berbuka 4 beranak dirumah tak kesampaian sebab masa siangnya terbuang berjam2 menunggu giliran T berjumpa doktor di PPUM tu. Temu janji pukul 3 tapi selesai segala pukul 6.15 petang. T dah seronok dengan cita2 menziarah bazar Ramadhan Kelana Jaya tapi I tak terkesima pun sebab masih belum solat Asar lagi. Kalau ke bazar dapat beli makanan tapi tu bererti I'd miss my solat (T memang ABC) but no can't do... I nak jadi baik, I nak jadi baik...

Sekelip mata I ubah fikiran sementelah I was very near to Teh's house. Sebelum kesana I suruh T fone Teh dulu bitau kita nak tumpang buka puasa sambil emphasisekan "nak tumpang minum" dan nak tumpang solat. Perasaan malu2 kucing masih menebal tapi alhamdulillah Teh welcomed us with open fire arms.

Percaya ke I tumpang minum aje untuk batalkan puasa? kihkihkih .. no way jose as Teh won't allow me to do just that. Dia mesti kata "jangan ngengada" tapi semalam since awal2 lagi I dah menyerah kalah (bila tengok lauk pauk yang sedap2) maka takdelah dia marah ke apa. Dua beranak yang malu2 tapi mau menikmati juadah dengan seleranya.

Paling best bila hidung I terhidu haruman jemput2 pithang. Sumpah I buat2 tak excited bila tau Teh goreng jemput2 tu dan tak juga menunjukkan reaksi positip bila jemput2 tu diletakkan just inches away from me. Bila Teh pelawa "makanlaah, tak suka jemput2 pithang ke". Cepat aje I jawab "suker!" .. short and sweet.

Sebelum habis hal T di spital tu, I dah berfikiran jauh, kah3. I shoot one sms to TB dengan kata2 lembut gigi dari lidah. I mintak dia JJCM untuk berbuka puasa tapi rupa2nya dia mintak D belikan JM beriani.

Since hal TB dah setel, taklah I rasa bersalah makan sedap2 kat rumah Teh tu tapi apa pun I perlu balik rumah cepat sebab TB kerja malam dan dia perlu bawak bekal. T pun kena balik cepat kekolej. Kali nih I hilang malu dan hilang segan. Dengan tak malunya I mintak lauk dari Teh untuk dijadikan bekal TB. Alhamdulillah.

Selesai semua tu kami cepat2 beredar tapi belum pun kereta bergerak, T dah berde'eh berde'uh ... "alamak Mi, sakit perutlah". I cadang 'selesaikan' aje kat rumah Teh tapi dia kata takpe. Tak sampai berapa meter kereta berdezup, T dah macam cacing kepanasan. Dia perlu nyahkan ITU mende secepat kilat, wahahaha... seksa oiii.

Semalam harinya my driving skill diuji tahap maksima. Tak pernah I bawak kereta bersiung2 waktu malam tapi semalam lain ceritanya. Seboleh2nya kitorang mesti elakkan terjadinya hari ini dalam sejarah. Dalam pada ooh aah ooh aah, boleh pulak I cadangkan T fone Teh suruh bukak gate dan pintu siap2 ... kahkahkah .. Berpeluh tiak I masa tu taw.

Bila tiba rumah Teh, I terus zuuuuuuuuuup betul2 park kereta depan pintu. T seakan2 terjun dari kereta dan terus meluru ke WC. Syukur alhamdulillah... bahan kumuhan berjaya dimuatkan ditempat sepatutnya ia berada, tidak bersepah dalam kereta atau tercicir dalam pants.

Semalam I mengelat sebab masak nasi bujang aje, heheh. Pukul 4 pagi I 'perintah' D belikan ayam gor untuk lauk sahur. Hari nih I bercita2 nak masak lauk jantong pithang masak lemak yang sepatutnya dimasak semalam. But then again ... takkan I tak bantu naikkan ekonomi penjaja2 kat bazar Ramadhan tu, tul tak?

P/S: Selagi tak tau 'address' bluetooth kat laptop TB nih, maka takdelah I tampal apa2 gambar guna kamewa hp cap ayam belanda..

10 comments:

Amy said...

Salam sis,
lame tul tak jengah masuk sini. Blog snri pon hapdate x hapdate hikhik..Btw selamat berpuasa buat u sekeluarga ya..mohon maaf kalau i ade tersilapa terkasar bahasa selama duk beri komen buat u..semoga amalan kite diterima olehNya..InsyaAllah.

kak ja said...

I yg baca n3 ni pun berpeluh tiak tawww..

I pernah skali tu dah tersgt tak tahan nak membuang, sampaikan akai I pi letak mana pun I tatau.. I suruh TK stop the car, turunkan I kat situ, n biaq I berlari balik ke umah!! Sejak bila plak I jd pelari pecut, I pun tatau.. Itupun bila dah 'selesai semua' baru I terpikir.. kihkihkih.. *Nope, TK tak melayan idea bodoh I tu!!

Ibu n Abah said...

Ja...
i lewat seminit jer dari you...
i nampak ada peserta dapat tempat pertama... i kira okaylah... lepas nak komen baru tahu u dah menunggu terconggok kat nombor dua...
kalahkan i....
Pengalaman eeehhh aaaahhh tu, i ingat i sorang jer yang alami pagi2 nak ke hospital...
rupa-rupanya ramai lagi yg sama serupa dengan i.... i taklah rasa ganjil sangat....

Ibu n Abah said...

ja..
punya berebut i nak dapat tempat kedua.. i tak sempat baca komen you...
betullah ja.. bila kita tengah bertarung bermati-matian menahan dari keluarnya 'baby' tu... memang banyak benda yang mengarut kita pikirkan...
i pun pernah nak turun tepi jalan... i ingat i lagi laju dari kereta....
takkpun kalau i terlepas pun... takda evidence dalam kereta....
hahahahahahahahaha.... pandai betul kita berhibur petang2 ni...

fa*atip said...

waah..tetiber sumer orang citer pasal erk erk je. Masa I baru2 kawin dulu, masa tu tengah sarat mengandung anak fertama....tetiber I mendapat sembelit yang amat kritikal. Phuuuhhh...terpaksa masukkan sesuatu kedalam tempat itu. Masa tukan, I tinggal kat Cherating, tepi bukit sebelah Club Med. ***oh, tak sanggup I teruskan ceriter I ni...*** Ada 2 peristiwa pulak tu! Satu lagi dalam bulan pantang!!!!! kahkahkahkahkahhhhhhh...biarlah I sorang je yang tau, eh tak..hubby pun tahuuu....hahahahahahaaaaaaa.......**sorry ye, gelak sensorang diwi**

ahkakbatik said...

hari baru start puasa kat sini...ingatkan org mesia sibuk cerita pasal bazar ramadan.... rupanya cik som ajak cerita pasal tuttt.... ceh!

somuffins said...

Salam semua ...

Amy
'Amin' dan timakasih. Selamat berpuasa untuk you berdua. Tahun nih tak buat stock sambal belacan simpan dalam botol ke? ;-)


Ja
I pun pernah rasa sakit perut yang tak dapat dibendung. Entah2 kita semua ada bakat jadi pelari pecut kot?


Akak
Apa kata kita test power? Semua yang ada masalah sakit perut harus masuk lumba lari.., tengok siapa juaranya, heheh.


Fa
Apa citer selanjutnya? You teruskan 'hal' di pantai Teluk Cempedak ke?? Ishh.. kena tanya Atip nampaknya nih..


AB
Ja yang terkesima mengomen pasal tuut walhal dia boleh komen pasal my kamera cap ayam belanda atau hal lain. Jom kita salahkan diaaa.. jom!!?

Mama said...

Salam CS.. I tak nak komen psl tut tut walaupun I ada peristiwa gak... tp I bayangkan lauk-pauk yg sedap2 di meja Teh....hmmmmm

fa*atip said...

hehee...tak sanggup nak citer, nanti you tak nak kawan ngan I lagi...kihkihkih...i rasa, i rasa, entahla, ada ke orang lain buat macam i buat tu...hehehehheeeee....okay la, nanti i citer kat fb! kahkahkah...

somuffins said...

Mama
Walaikumsalam. You tak jetlag ke? Ekceli not so much on the lauk2 yang sedap tu tapi more so dapat makan sama Teh, Chik n the rest. Kenangan mengusik jiwa teringat kat aruah bro n aruah 'own'.


Fa
I akan tunggu cerita itew wpun terpaksa tunggu 1K tahun, har3.