Saturday, 7 August 2010

Kicap cap udang ...


Khas untuk siDia yang jauh dimata tapi baru nak dekat dihati. Walaupun gambar kelabu asap, I tetap nak tampal juga. I pun dah kehabisan kicap cap Udang terpaksa beli besok sebelum menjelang Ramadan sebab lauk wajib untuk menyambut awal Ramadan ialah ayam masak kicap bersama full blast of soh'on.

Ada sesaper nak suruh I belikan ke? OK set, nanti I DHLkan sekarton terus landing kat depan rumah you eh? Jangan disimpan kicap2 tu semua, haruslah you buat party kicap. Ajak jiran2 yang ada kenalkan kat diorang betapa kicap boleh meransang kehidupan seharian kita orang Asia...

Kalau boleh demokan cara masakan yang berkicap kat diorang tu .. masaklah chicken adobo ke, ayam kicap dll.

P/S: Kita cakap sensorang nih ... tapi kita 'masih center' taw.
P/S: Kicap cair afdal untuk masak mee PK.

12 comments:

kak ja said...

Ekekeekeeee..

Gua dpt nomor waaannnn!!

kak ja said...

Ehem ehem.. nomor tuuu pun kita dpt.. ekekekeee...

KS, pesankan juga, botol kicap tu jgn dibuang.. Raya nnt beli munger bnyk2, masuk dlm botol kicap tu.. sep duit tak yah beli vase.. (kedekutnya!!)

DHL=Dua hari lambat??

lili said...

Hahaha, orang SP dapat number wan!!!
I saja jer nak bagi laluan kat depa... ;-)

CS,

Sowi... ni baru nak tegur tuan tanah!

I pun nak buat entry tajuk "Kicap udang in my life" Amacam? (sabil angkat2 kening a la ZZ)

Tak sah kah makan tanpa kicap udang? Hehe!

Er...tak payah berDua-Hari-Lewat ... I dah beli pagi tadi kat Tesco

:))

kakcik said...

Salam CS..

kat rumah I masih lagi dengan Kicap Tamin. Taukeh Syarikat Tamin tu kawan sekolah I dulu.. tapi, rasanya dia pun dah kenal dengan I lagi. :)

fa*atip said...

teringat ada kisah anak yatim, makan nasi dengan kicap je. **sob sob**

Tie said...

Kita pun tak jauh dengan kicap cap kipas udang ni, sejak celik mata, mak ajar makan, hehe..

Tapi, ada kala tak dapat nak cari, ganti dengan kicap manis adabi, rasa tak banyak beza. Bolehlah guna time darurat !

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Ziarah. Singgah dari blog Kak Cik.


dulu-dulu memang tamin jadi idaman tapi bila dah ada sikipas,tukarlah pulak,Dengar pulak si jalen tukar lah lagi tup-tup ada si adabi... pun nak jugak.

Akhirnya... pilihan anak-anak sijalen sebab terpengaruh dengan abon masa iklan di radio.

kicap mee tetap si tamin jadi pilihan..hehe

ahkakbatik said...

MENCHIKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!

MENCHIK!! MENCHIK!! MENCHIK!!!

somuffins said...

Salam semua ...

Ja
Tahniah sebab berjaya pecut ala Road Runner. Tak bayar tol kan?
Pasal simpan botol untuk bubuh munger for raya nanti; syabas Ja. That was a 'berilian' idea. Cam tau2 aje I akan buat? muahahahaaa...
Psst.. DHL tu kan, dia kan, kan.. dia.. heheh.


lili
Sila buat entry itew. You go gal! cewah.


Kakcik
Anak owner kicap Tamin tu Kakcik punya old flame ke? Auwww..


Fa
Bila baca your blog, memang insap bila kenang nasib mereka tapi alhamdulillah mereka dibela dan dibela ('bela' dgn 2 maksud berlainan). Just imagine anak2 kita dengan kita2 sekali berlaukkan kicap aje, sob3.


Tie
Awak salah sorang pencinta kicap yg teramat tegar, kih3. Celik mata dah ingat kicap? Pernah dengar tak orang makan beriani dgn kicap? Kakak I pernah buat cenggitu.


Azrina (sori tak bubuh 'titik')
Timakasih singgah kesini. Sila ambik sebotol kicap atas meja tu, hehehe. Kalau kicap Jalen sedap, kita nak gak mencoba.


AB
hehehe..hahaha..huhuhu.. kita sker ada orang masih menchik.. :-)

Ibu n Abah said...

kak som...
dimana i berada.. i tetap singgah umah you...
Ja....
i saja nak bagi u dapat rasai pengalaman nombor satu...
(dengan linangan ayaq mata....)
kicap udang memang terbaek.. itak pernah tukar sejak dari dulu lagi...
kita makan tiap-tiap hari....

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Uiks! Siap tayang kicap kipas cap udang tuh! Tak patut.. tak patut! Saya sanggup masak telur goreng kicap untuk raya asalkan Cik Som pos satu karton! Hehehe!

* saya beli 5 botol kicap yang bertulis "Ketchap Manis". belasah jek la..

somuffins said...

Akak
Masa kat JB dulu, kitorang beli kicap Cina cap A1. My Bak selalu pertikaikan kebersihan kicap tapi pada kita yg suka makan kicap, ianya dah cukup bersih. Bila kami semua dah berhijrah ke KL, kicap A1 masih menjadi pojaan hati tapi lambat laun, berhenti juga sbb kat KL dah banyak jenis kicap.


Aida
Jangan sepoilkan your raya dgn telur goreng kicap. Spaghetti kan ada? maka gigihkanlah diri memasak Laksa Johor.
Ketchap manis tu Indon punya kan? Whylaa dorang spell kicap ada huruf 'h' there?