Friday, 20 August 2010

10 Ramadhan ... projek raya no. 1

Projek siang tadi ialah bertempur dengan baju2 yang dah lama dibasuh bersih. Nak cakap backlog rasa malu plak tapi lebih kurang gitulah maksudnya, kih3. Mana yang patut dibuang, dibuang, yang patut dilipat, dilipat dan mana yang patut digantong, digantong tak bertali. Kerja cam nih memang no big fun tapi kalau kita ada passion (ada ke?), insyaallah at the end of the task, donia nih terasa owh sungguh indah sekali!!!

I ada isu dengan penyangkut baju (PB) @ hanger yang dijual dipasaran. Perasan tak yang dijual tu ukurannya kurang lebar. I baru jer ukur PB guna my jari jemari yang comel2 nih. Alahai, lebarnya cuma 2.5 jengkal aje walhal ukuran yang afdal pada pendapatan I patut ditambah lagi .5 jengkal = 1/2 meter.

Rakyat Malaysia bukan macam dwarf lagi, ketot metot. Ramai dah berdada bidang sebab tak henti2 exercise di JIM angankan 6packs (maklum kalau duduk dicondo/apartment, fitness centre ada disediakan, kan?). I yang duduk kat rumah atap rumbia pun ada fitness centre kat belakang rumah tu tapi tidaklah disediakan untuk I, har3. Ada satu peristiwa berlaku di Fitness center belakang rumah tu, between yours truly and the yoga instructor, hehe.. malus gue).

Kalau pun dada tak sebidang mana, lain2 bagian badan tetap bidang ukurannya. Macam I nihaaa. Kalau dulu baju2 I boleh aje guna PB untuk budak2 bawah 12 tahun tapi sekarang ??? Kalau blouse saiz 40 keatas, alang2 guna PB yang pendek tu, baik guna kayu mop aje, wahkahkahkah.... keji!

Kalau hantar baju kat laundry, ada harapan dapat PB ukuran lebar tapi I nih pulak (almost) tak pernah hantar baju kelaundry (fobia kekdahnya). Bila TB beli baju kurung Melayu, dapatlah 1-2 PB lebar foc! (TB PB TB ... ish, konpius I, mana satu lamalifkafya I?? Haa, TB tu lokek taw.. dia selalu kata "tu hanger I". Eleh... benda lain tak lokek, takat hanger tu? I petik sekali, 10 datang terkedek2 nanti , okay? .. cakap sorang2 sambil lepaskan angin pus2! ooopsy!!

Sambil melipat sempat juga tersenyum bila terpandang 'boxer' milik Sr dan Jr. Camana nak tau mana satu boxer masing2 punya sedangkan rupanya serupa aje (w'pun saiz ada beza sket). Alhamdulillah, Sr being smarter and wiser than Jr siap lakarkan initial dia besor2 untuk membezakan HAK, kah3. Sr meant business sebab dia guna dakwat 'kekal' kononnya tak luntur tahan sampai 88kali basuhan, ngeh3.

Bagus juga cara tu, taklah I konpius bila tiba masa me'file' masing2 punya hak dan si Jr tu jangan buat2 tak paham atau tersilap pakai dengan alasan "tak perasan/tak tau/tak nampak", yanadeiii tambi!!. As for the two ladies.. one old and one young, diorang berdua tu memang TAKKAN silap punya.

Imagine the young one tersilap pakai the old one punya and vice-versa. Muahahaa.. I dare not imagine! Memang takkan terjadilah, tapikan tapi.. kih3 .. the young one boleh tersesat masuk territory Sr n Jr .. "eeeh T, boxer saper yang T pakai tu?". Selamba aje dia kata "pinjam kejap".

Teringat masa my abang2 masih bujang sunti dulu. Ada kalanya Mak or Chik mintak tolong angkatkan baju dari ampaian. Diorang boleh angkat semua baju melainkan 'suar n braziar'. Berkira betul diorang tu walhal diorang punya dot3 kitorang yang basuhkan pun waima WM yang buatkan. Mak n Chik mesti sound "ngada2... blablabla..." <- yg bermaksud nantilah ko bila ada bini nanti, hehe..

What did I have for iftar? Hmm, bila sebut iftar, terasa macam bukan berpuasa kat Mesia plak, hehe ngada jer. I bermalas2an, dah pukul 6 masih tak masuk dapur lagi. Ingat nak makan roti aje tapi mood malas tetiba jadi rajin bila D konfirm berbuka dirumah dengan sorang kawannya. Lepas sejam pungpang2, cam biasa siaplah 3 lauk. DMK+K, TD beranika dan STIB. Betapa hepinya I sebab dah termasak lebih untuk sahur sekali, alhamdulillah.

Nota: Kot 10 tahun dari sekarang editor Al-kisah sendiri terlupa apa mendenya DMK, TD n STIB tu maka perlulah disisipkan maknanya. DMK+K (dagingmasakkicap +kentang, TD beranika (telur dadar +tomato), dan STIB (samtum ikan bilis).

10 Ramadhan tahun lepas.

22 comments:

azieazah said...

SOM.. gamaknya 10 tahun akan datang, U sendiri geleng kepala dan kata. Uishhh tak sangka dulu I punya bahasa canggih cenggini.. hehehehe

Ramai orang tak suka bab kemas baju, or lipat baju nih, tapi mujur I suka sebab just duduk jer. Bila siap, jerit panggil askar ambil baju masing2.

Nak harap TOKLAKI I lipat, 3 helai jadi tinggi 5 kaki, lipat macam roti canai! Baik I buat sendiri. Tapi dah 3,4 tahun tak buat, sbb anak dara dah boleh harap dahhh...

ehhh ni citer sapa nih. Ops! blog orang rupanyaaa... Dah tertaip takkan nak padam balik.:)

lili said...

CS....lawak bangat nih!

You know what, ada sorang sedara, pangkat uncle bagi I (wlpun dia muda banyak tahun dari I!) - kalau disuruh angkat kain, dia akan tinggal 'cermin mata lembu'! So, bila kami berkumpul, lipat2 kain ramai2 akan keluarlah, "sape punye cermin mata lembu nih?!" :))

fa*atip said...

you nii..citer pasal barang yg kenit2 tu, hehe..camaner yg mak dara and anak dara nak tertukor sebab mak dara pakai warna pink polka dot!! ekekee...**lariiiii!!**

Ada tak sheshiapa pernah tertukar dan terpakai**dgn shengaja** shpender hubby dia? kihkih

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hahah..

sama pulak macam anak bujang kita tu ..eh belum bujang lagi..

kalau ditanya kenapa pakai seluar abg. Walaupun gelobobos dia akan jawab..ibu letak tempat dia..dia pakailah..

lagi satu.

initial dorang mmg ada kat semua baju & segala wear sebab alkisah pernah bawak balik dari nursery. ada aje suar kecik ntah anak sapa dalam beg dorang.

kalau backlog *samalah pulak ye* banyak..alamat lambatlah dipulangkan kepada tuan punya suar kecik tu..

somuffins said...

Salam semua ...


Azie
Tak payah tunggu 10 tahun, dalam 10 hari pun belum tentu dapat ingat. Kadang2 ayat yang baru sesaat disebut pun dah lupa.. How like that?
I pun suka lipat baju sebab duduk setempat but lately I dah tukar modus operandi dgn berdiri aje. Kalau dara ada rumah, dia take over 50%.


lili
What's with them/men yang 'malu' nak berinteraksi dgn cermin mata lembu tu ek??


Fa
Memang takleh bertukor atau pinjam meminjam. Mak dara punya saiznya sama besar baju gown budak umur 2 tahun, kah3. Keji!!
Soklan cepumas tu.., tak pernah tertukar, bertukar atau terpakai dgn sengaja :-)


Reen
Selalunya orang tulis nama/initial kan? Ada juga siap tulis haribulan, kah3. Very meticulous kekdahnya.

Ibu n Abah said...

Kander Wan Som Senior...
teringat kisah bra.. ni.. anak i yang sulong masa baru belajar cakap dulu... panggil 'tutup susu'. Asalnya sebab sejak kecik i tak bagi depa menyebut 't..t..k'.. i tukar panggil susu.. jadinya bila nak menyebut bra.. kenalah sebut tutup susu...
Kat umah i senang...
tutup susu dan panties takkan tertukar punya sebab.. i jer yang pakai boxer kat umah tu... yg lain tetaplah berpanties...

Ibu n Abah said...

hisssshhhhhh
boleh tersilap nak tulis satu orang jer yg pakai boxer kat umah tu...
Satu.. bukan i....
kalut dah mai...

kak ja said...

kes takut tertukaq ni kan, ekekekekekeekekeee... Kalau I citer, u all akan gelak sampai keluaq isi peyut...

jd lbh baik I jgn citer!!

fa*atip said...

ja, u mean, u mean, u penah tetukaq yg hasbeng punyer ke? kihkihkih....**apa apa hal gelak dulu**

psstt..I pun penah! dgn shengaja shebab emergenshi..hehehe

(dulu cik som citer pasal beyak ni citer pasal seluar kecik pulak!)

azieazah said...

Adeeehhhhh...!
mula mula gelak skit jer, pastu terbaca komen AKAK yg tersilap taip tu,, wakakakakaka!

Gelak guling-guling!!

Yat Maria said...

Disini ada 3 boxers...dude punya jer yg ai can differentiate..idoklah pasai dia punya warna warni atau style hot pants..awwwwww...tidak gitew..cuma dah kenal betul dah..ahaksss... yg lagi 2 bujang tu ai akan campak jer kat atas kerusi tamu..ha..pandai2 lah depa pilih sendirik..kalo ai yg tukang liapt & simpan, konfirm ada suara2 sumbang yg komplen salah bagi..dah ai tgk dua2 nye cam serupa je... pat ai punya no hal..dah tentu2 ai sorang jer minah kan..hehe.

yg atas nyer komen ai sendirik delete..ya rabbi spelling errors sket nyer byk dah...sowee

somuffins said...

Terimakasih kawan2 kerana berkongsi pendapat. Sebelum I tulis sepatah dua kata; apa kata kita beri AKAK a round of applause ie tepukan gemuruh sbb beliau adalah salah satu wanita yang pakai boxer diMsia, kekdahnya, kikikikkk... harharhar.. huahuahuaa... *lepas kesat airmata* YaAmpon Buk ...

Ada orang nak guna laptop dia plak, alahai. Nanti I sambong komen ehh?? Daa..

somuffins said...

Sambongan nak menyakat AKAK lagi..
Akak, I boleh delete your 2nd komen dan biarkan yang pertama tu so maknanya kekallah you sebagai 'sorang aje wanita diMsia pakai boxer', kihkihkih.
P/S: Ampon ya, kita guwau2 aje.


Ja
Tak citer pun kita dah boleh conclude jalan citernya (tapi kalau nak share dgn kitorang, kami dah ready nak beri a big round of applause. Takkan Akak sorang yg dapat, kan?).


Fa
What kind of emergency is that? Ada ke masa tu banjir kilat menyebabkan you hilang pertimbangan diwi?? muahahahaaa...


Azie
(psst).. I baca berulang2 kali komen Akak untuk dapatkan gambaran dan bayangan sebenar bila Wan Mah beraksi dgn boxernya, kih3.


Yat
*no problem! I dah wipe off komen yg tersilap
You nih diibaratkan a 'rose among many thorns' lah ye? Mesti you nih manja, ek?

Yat Maria said...

Cik Som

tergelak ai baca pasal ai ni manja..muahhahaha..mungkin tu yg diharapkan olen the bujangans..haha..tapi ai leh jadi tarzanee bila 10 kali suruh asyik dibalas just a minute..tapi tak jalan2 jugak..aduhhh!!! maunya ai jadi loudspeaker ..

Yat Maria said...

P/S Cik Som..u balas comment time sahur ke u tak tidur2 semalam? hikhik..

fa*atip said...

hahahahah!!.....**tengah terbayang akak dengan boxernya sambil praktis tumbuk2 macam peninju tersohor di donia**

CS, emergenshi means bila mmm...aaa...apa ni...aaaa...**malu nak citer!!!!**

Tie said...

Betul la Som, hanger yang ada sekarang macam mengecut lak.

Pastu, ada yang Tie main beli je, tak perasan yang cangkuk kat atas tu tak mencangkuk langsung. Bila Tie hang baju, asyik jatuh, bila belek, tengok cangkuknya cacat.. separuh je, nasib baik lah Tie beli sepaket je.

Biasa kalau beli hanger 2-3 peket.. Dulu malas nak melipat, jadi guna hanger bila jemur baju abang tu. Sekarang lak, malas nak guna hanger bila nak jemur.. err.. macam-macam jenis malas laaa...

somuffins said...

Yat
Kita yg mithali2 nih memang ada built-in loud speaker kot2 ada yang saun-trabel.

I balas komen time sahur (tapi belum bersahur). B4 that mmg dah tidur berdengkur dan tidor celik2 ayam menemankan my PGL (puteri Gunung ledang) berbual2 maklum weekend, khaan??


Fa
I terbayangkan hal yang sama bila Akak mula pakai boxer. Mesti comel kan?
(psst.. hal emergency tu kita tutup file dulu. Lepas Ramadhan kita bukak semula).


Tie
Kalau semua baju bajan disangkut, lama2 penyangkok dlm gobok mesti rebah (dah terjadi kat kita, kiah3). Mmg berharap sangat2 diorang jual hanger lebar sket saiznya.

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Hehe.. dok gelak baca al kisah Cik SOm anak beranak, adik beradik dan kain baju. Walopon saya 4 beradik, tapi ada la bau bacang perihal kain baju tuh.

* sbb dek Cik Som dah tutup tawaran komen untuk previous entry, saya komen sini ye.
Pasal sokmo digigit nyamuk tuh, rasanye sebab kurang vitamin B kot. Tapi makanan apa byk vitamin B, tak dapek la pulak saya pikir. Huhu!
(si Tomi pon sama mcm Cik Som)

somuffins said...

Aida
Pisang, tempe, kentang adalah sumber Vit B. I makan benda2 tu tapi nyamuk masihlah nak nyedut2 darah I. Maybe kulit I mulush kot? (BBPJ = baca boleh percaya jangan). Anyway, kulit Tomi mulush juga ke? Auwww..

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Ooo.. tuh suma ada Vit B ek? (sambil catit dalam buku dan control malu :D)

Kalo gitu, memang tak syak lagik (cewah)! Memang Cik Som jenis kulit mulush la tuh.. very the sensitip gitu. Buleh suh si Tomi join Cik Som la, dia pon sama. Gigit dek nyamuk sekor, naik bengkak merah besor tapak tangan.

somuffins said...

Aida
Catit jgn tak catit. Ada banyak lagi source bitamin b.
Me jenis kulit mulush? ehh taklah.. masa muda dulu ada sket kot? Now dah kedut lembik mengelebehh, keh3. Takat nyamuk gigit, bintat 5 minit aje, taklah sampai bengkak merah besar tapak tangan Tomi, kih3.. kulit Tomi lagi 'sentitip' :-)