Wednesday, 18 August 2010

8 Ramadhan ... nasi gor n 'kero'


I dah tipu diri sendiri. I tak buat pun roti inti sadin tu, hehe. Harus ditunda esok lusa tulat, afterall I bukan mengidam, tsssk. Apa I masak untuk berbuka tadi? I masak nasi ambang goreng dan goreng keropok Ganu mari. Makanlah I dengan gelojoh sopan dan penuh beretika, har3.

Makan sensorang sambil baca manual dan membelek2 hp cap Wolverine. Maklum baru dapat, kan?? Tak sangka I tak berapa faham apa simanual tu was blabbering about maka I ambik jalan pintas. I got a very nice tutor to show me the short cut way, hehe. Credit to D my busyuk2 tu. Oh yaa, why was I eating alone when D is around? Budak bertuah tu berbuka with a friend at Ndja's house...

Siapa tengok drama tv3 @1030pm tadi? Jalan cerita tu especially malam nih punya episode mengimbau tentang seseorang yang I amat kenal. Lebih kurang gitulah ceritanya. Well, afterall dunia nih adalah pentas hidup <- betul ke I cakap nih??

Imagine seorang ibu tak mahu mengaku anaknya dan diharamkan anak tu pijak kaki ke rumahnya. Lebih dahsyat anak tu dilarang datang dihari kematiannya. Very surreal but this kinda thing really happen *sigh*

Agaknya apa terjadi kalau Bak tak setuju I kawin dengan TB dulu? Would I patuh? Would I'd eloped ke Narathiwat? Would I feel sore? Susah nak cakap sebab masa tu dah berlalu lama tapi camana dengan pilihan anak2 I nanti?? tssk..tssk..

Got to stop now .. TB sket lagi balik. Apa gaknya dia makan masa berbuka tadi. Maybe I gorengkan dia keropok tapi I tau dia mesti suka something manis2. Tak cukup ada ba-ya-na-ya yang manis, pandang2 ajelah kat I, kan? kah3.

Owhhhh lemah rasanya ... baru teringat I kena masak lauk for sahur. Kalau takde lauk, makan nasi dengan cinta dan kasih sayang, ok tak? Untuk warga keemas2an mungkin takde cinta lagi tapi kasih sayang masih mantaps.. hahaha.. Daa...

17 comments:

Yat Maria said...

aiseyman!!! terlepas tu 1030 show..cik som u baca manual cik som? thereafter amik jalan pintas kan..hehe..sama cam ai...budak2 tu yg jadi tutor kalo tak pun dude..ada menda dah setahun ai pakai hp baru taw bule itu & ini..haha..selalu ai pakai hand-me-down nyer phone, ihsan dude..jasi apa2 tak taw, senang ai suruh dia tunjuk kehkehkeh..

eh..baru terperasan..adakah ai pirst give comment ni kali??? yahoooo!!! apa ke tak nya..dah tengah malam pong!!! besok nak keje lagi..muahaha..biar steam kodok..padan muka ai...ni lagi buat baik ngan boss suh pikul kuali dari jb bawak masuk sini..ntah dia bawak ntah tak ni boss nih!!! eh asal ai citer pasal kuali ek...oklah memang wajib ku tidoq sekarang jugak!!! gd nitemorning :)

Sizuka said...

CS, best ke cerita tu? i dah lama betul tak tengok tv. sejak dua menjak rajin berfb.. hehehe.

i think nasi goreng berlaukkan kasih sayang cinta berahi sangat menyelerakan. *wink*

kak ja said...

Salam KS laling,

Dah brp n3 u I tak ngomel ngomen, kan? Terlalu bnyk I nak ngomen sampai habuk pun tarak..

CS, kalau dulu Bak u halang u dgn TB, I think u would've eloped to NARATHIWAT.. Panahan cinta, beb!!

Nasi lemak buah bidara..

Cian u berbuka syowang2.. I bleh bayangkan airmata u menitis tis tis masuk nasik gowen..

fa*atip said...

Ingatkan semua orang dah tidurrr...

CS, untuk sahur karang, renungan, jelingan, senyuman manja you pun dah cukup! hihihhiiii....**tiru macam saaayaaa**

ahkakbatik said...

cik som... henpon konon canggih tu takleh buat tangkap gambo ke?
takdok gambo pongg....

stetmen dengki.

kakcik said...

Salam CS..

untuk bersahur pagi ni, I cuma goreng telur je.. Eh! kira rajinlah kan - kena nyalakan api, letak kuali, tuang minyak, masukkan telur, tunggu masak, angkat dan hidangkan. Banyak juga kerjanya tu... :)

Mama said...

CS.... title N3 ni je dh buat I tersengeh... belum baca lg.

nasi gor & kero.... kero tu ckp noghi kera! I bygkan nasi goreng + kera... kah kah

U eloped ke Nathariwat? I ikut jd bridesmaid.... he he he

ba-ya-nun-ya yg manis?....I imagine TB tenung U satu mcm? & U tersenyum simful...ayu gitu... aduhai tergolek den....

azieazah said...

Boleh bankrap pasaraya yg U selalu pegi tu kalu U dah pandai cipta menu berlauk kasih dan sayang jer...huhuhu

Silap-silap Tokey kopok Ganu tu pun nangis sbb kopok dia memang langsung tak rupa sweet as U...

*Kerana berbuka buat Mee Goreng Tak Mamak Pucat, I kena gak masak Ayam Masak Merah for bersahur. Sedap youuuu...:)

en_me said...

kul 10.30pm? me dah berlayar uoolss.. kahh

kucingorengemok said...

zaman dulu nak kawin lari kat naratiwat takpe, zaman sekarang baik² kena tembak

Ibu n Abah said...

Kak som...
mengikut banci yang i lakukan akhir-akhir ini.. peminat akhbar Al-Kisah akan bangun seawal-awalnya untuk mendapatkan nashkah yang baru keluar.. ada yang tidur lambat... ada yang bangun sahur terus mendapatkan senashkah keluaran terkini Al-Kisah... Tapikan buat orang yang tidur awal dan ABC (tak bangun sahur...) tetaplah dapat pukul 8 pagi... Hmmmm....

Ibu n Abah said...

Dah baca baru nak komen...
tadinya kekdahnya i chop nombor satu...
kak som...
maka terbayang2lah i macamana ghupanya u menyeberang sempadan ke narathiwat mengikut golok naik sampan jer... sebab dulu... nak ke golok seberang sungei.. jalan raya belum ada...
cukupkah ilmu didada u dan tb nak menyeberangi sungai yang dalam.. bahaya.. sampan kecik...??? Isssshhh..issshhh..issshh(tak sanggup i nak membayangkannya...)
mujurlah Bak u merestuinya...

Aida Rezuan said...

Cik Som,

La.. berbuka sorang ke, kalo tau.. buleh saya join!

* lepas pro henset baru nih, mesti mengganas bubuh gambo2! :D

somuffins said...

Salam semua ...

Yat

Benar belaka I mmg mentelaah itu manual, sumpah tak tipu, heheh. Same here lor, I pun dpt hand-me-down punya *alhamdulillah*.
BTW, syabas dapat no. SATU. Psst, I terkepo, you import kuali dari JB ke?? Curious nih.


Shidah
Best jugalah cerita tu, lagi pun tak lembab. Kalau nak tau, my hubby tak sker my nasi goreng sbb 'too many articles make him dizzy', kah3. Ntah2 mmg tak sedap, dia sugar-coated kata2nya kot??


Ja
Ketahuilah dinda bahawasanya kanda nih patuh pada kehendak ayahanda. Biru katanya, biru laut kata kanda (biru jugak kan?). Apa pun kanda tak sanggup elope keNarathiwat; lainlah elope ke Ostolia ke (tempat nihlah satu2nya dalam anganan kanda; boleh gak main lompat2 dgn cik Garoo).
Psst.. makan sowang2 best apa. Boleh buat berbagai2 aksi.. duk atas meja pun ok, har3.


Fa
Minggu nih dia kerja malam. So I kenot 'tiru macam awak'..


AB
Itu stetmen dengki meh?? heheh. I belum katam menghayati manual itew lagi. Tetiba tak paham apa diorang tulis. But Why? you ada windu2an dgn gambo2 I ke?


kakcik
Adoi penatnya! mmg banyak kerjanya tu. Tu belum lagi telur dibuat masak kicap, kan kakcik kan? :-)


Mama
Nasi gor + kera??? Wah, mesti krup krup krup bila terkunyah bab telinga dia? muahahaaa.. mesti you geli kan? BTW, Nathariwat ada apa ek? Best shopping kat sana ke? Maybe on my next wed.anni. I nak elope dgn TB; you nak elope sama tak??


AA
Apa yg I tulis kat blog, you baca jer tapi jgn percaya bulat2. Leper2 tak per, hehe. Owh.. mee goreng mamak pucat dah habis ke? Sedaplah tu, kan?? 'Kena masak gak' adalah stetmen cliche untuk kita. Kesian kita ek??



en_me
maklum sensorang kaan? ehem.


KOG
Nanti I cari pistol James Bond zaman retro adik I punya eh? Dia tembak kita, kita tembak dia balik. Amacam?


Akak
You tetap no. 1 dihati, cewah. Kalaulah betul I eloped ke Nathariwat/Narathiwat (whatevalah); I mesti dah jadi tokay ulat mulberry. Kayo den jadi pengekspot utama sutera, kekdahnya.


Aida
Tulah tu. Kalau tak boleh kita makan sama2 sambil gusip2 hal negara. Semalam dah cuba mengganas tapi tak berjaya transfer gambo dari hp ke laptop. Apakah hikmahnya tew?? :-(

Yat Maria said...

Cik Som..

Kuali Penang mari..anto opis JB sebab ai kudukut duit courier..so setakat JB jer pengiriman dia.. Dari JB sampai sini, ai buat muka seposen suh boss pikul..alah..dulu2 pun dia suruh pikul brg gi KL naik pepagi buta sebelum Subuh nyer flight pun ai wat tak byk songeh..so ni lah time membalas jasa ai kan..tul tak??

Tie said...

Dulu, kita memang suka makan nasi dengan keropok, lebih-lebih lagi suami orang Klate. Masa tu dok Johor, jadi tiap kali balik Klate, mesti borong keropok entah berapa kilo.

Tapi, sejak pindah dok ganu ni, jadi eksyen lak. Dah tak pandang kopok lagi. Bila balik rumah mak, bawak jugak bekalan kopok , tengok mak makan, jadi terliur semula, hihi...

Abang kata buruk siku, lantaklah, buruk lutut pun tak per... makan dengan mak dan adik-adik ni baru keluar menu dulu-dulu. Rindu betul masa kecik-kecik.

Eh... komen kita lari ke laut lagi laa.... ekekeke....

somuffins said...

Yat
Kuali tu cam best aje. Dari Penang eh? Wah, bitaulah camana rupanya tu. I dah tau mangsa kat Penang kalau I nak kuali yg sama (mcm rajin nak masak gitu).


Tie
Tak lari ke laut lagi tu sebab Tie mensyen cerita keropok. Masih berada dilandasan yg betul, kih3.