Friday, 13 August 2010

3 Ramadhan ... kurma

Dialog 2 merpati... "you suka raya tak?"... "suka" ... "kenapa?" ... "sebab I dapat jumpa sedara mara I" ... "you tanyalah I, I suka raya tak" ... "you suka raya tak?" ... "tak suka" ... "nape?" ... "sebab penat" ... "mesti ada samting wrong dengan orang yang tak suka raya" ... "bukan I sorang, adik you pun tak suka raya taw" <- hehe, tapi last line cakap dalam ati aje sambil senyum kerang semi-busuk.

Hari nih I berdua2an aje berbuka puasa. Sebelum masak I tanya empunya badan yang takleh berpisah dari nasi "you nak lauk apa?"... "nak kari tapi tak nak gulai (asam)", katanya.

Lega.. senang sket kerja I so terciptalah KIT, AG n KPG. Selera tukang masak beralih pada bihun goreng. Terdapat hasil laut bergelimpangan dalam kuali, hehe. Siang tadi berangan nak buat jemput2 pisang. Pisang emas dibawa belayar dah tersengih2 nak mandi manda dalam minyak tapi ... besok ajelah ehh sebab I ada rancangan lain sebenarnya. *Sigh* nafsu orang puasa ke nih??

Sebenarnya I teringin nak buat savoury. Sekeping roti dipotong dua, bubuh inti sardin; dicelupkan dalam batter tepung beras terus digoreng dalam bergelen2 minyak; kekdah deep fry. Tengoklah camana semangat I besok; kalau kuat kibarannya, insyaallah jadi.

Pencarian kurma berakhir bila terjumpa kurma yang menepati citarasa. I tak beli kurma 'berbisik' yang femes tu tapi I beli kurma Safawi. Rupanya bersih dan kering dan lembut liut, nyum! Sebut pasal kurma sudah tentu I ada cerita, hehe.

Masa kecik2 dulu I tak suka kurma. Tak tau apa nikmatnya buah tu tapi ada juga kenangan yang lekat dihati. Tiap kali tiba bulan puasa Bak mesti beli sebongkah kurma dari Spura. Well, Spura dan JB sepelaung aje, kan? Disebut sebongkah sebab kurma2 tu melekit dan melekat diantara satu sama lain. Takde iras kurma langsong.

Siapa gaknya yang mencerai beraikan sebongkah kurma supaya terserlah ciri2 kekurmaannya? Ya betul, siapa lagi kalau bukan Tok, Ndja dan adiknya yang comel2-mot tu. Kurma dipisahkan satu persatu, buang mende2 asing yang melekat pastu dijemur. Senang aje kerjanya tapi lama2 bohsan beb!

Kurma memang tak pernah dijadikan sebab terbatalnya puasa tapi hari tu apsal ronggaku melambai2 sang kurma? Godaan berpuasa tetiba muncul sedangkan setan ditambat. Camana?

Batalkah puasa sicomel2-mot dek kerana sebiji kurma??? Teka jangan tak teka...

13 comments:

kakcik said...

Salam Ramadhan hari ke4 CS..

sedap juga roti sardin goreng tu, ya.. nak buat tak...nak buat tak... (tanya diri sendiri yang tak pernah rajin ni...) :)

azieazah said...

Amboiii... curi telan kurma? nak kene nihhhh...

alasan ter tak sengaja... hmmm boleh lahhhh..

fa*atip said...

dulu masa anak i kecik2, depa suka masuk dapur masa posa, i keheranan, apa yg depa cari...makanan tak de, stok biskut semua disimpan rapi, amboi ropa-ropanya kurma dalam peti ais yg jadik mangsa!!!

you tanyalah i suka tak raya? i akan jawab suka and tak suka. i setuju, penat tawwww...kejap2 buat air, kejap2 masak, syeronok pulak kan jadik org lelaki, lepakkkk je! tak de pun org nak kata2 dia pemalas gitewww...

tapikan, i happy kalau my sister and my brother bawak balik bibik2 depa..tapii...still penat tawww...**kat rumah mother-in-law!**

sori le, panjang benorrrr...hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

keinginan melampaui batas masa tu..tapi batal tak jadi kot sebab ada mata2 yang ternampak..


hehe..

kak ja said...

I kol Ndja tadi, tanya dia pasai sicomel2-mot tu.. Katanya, iman budak tu kuat..

I pun tecik2 dolu anti bangat dgn buah kurma, tp skg boleh plak pulun makan tak hengat punya..

Kurma bisik2 nak tunang..

lili said...

...o sama la den! Masa tecik2 dulu ntah kenapa tak boleh nak masuk kurma. Ler ni, siap boleh buat pilihan... masa sahur saja berbanyak-banyaklah kurma yg terngap!

CS, kesian buadah comel2-mot tu... kalo dia ngap, dia ngap ajelah! :))

Ibu n Abah said...

Kak som...
something must have been wrong somewhere...
some wire must be loose...
(inilah gayanya sebab tak dapat tempat pertama....)
i dah tak boleh makan kurma sebab ianya banyak potassium...
U buat KIT - Kawi Ikan Tenggiwi
AG - Ayam Goweng
KPG - KPG aper????
Hishhhhhh.... bagitaulah betol2....

somuffins said...

Salam semua ...

Kakcik
Roti sardin bergoreng tu memang sedap, jom kita buat sama2??


AA
Takat kurma takpayahlah batalkan puasa, ya tak?


Fa
Anak2 you makan kurma? No wonder diorang bijak (cam mama dia kot?). I setuju dgn pendapat(AN) you . Raya tak raya, kaum pempuan juga yang tak tdo malam.., kan?


Azrina
Memang tak batalkan puasa tu. Terer kan? hehe..


Ja
Ndja berkata benar. You nih mcm tau2 aje iman I tebal (kulit bawang), auww..


Lili
Nasib baik kita berubah dari taksuka ke suka, kan? Taklah nanti owang kata fikiran kita berjumud.


Akak
Kalau kurma pembawa penyakit, better not cari pasal. Makan aje buah2an lain. Apa jadi dengan pokok buah2an Akak yg dalam pasu tu? Pokok longan atau pulasan? Dah boleh dikenal pasti, lum? BTW, psst.. KPG ialah kacang panjang goreng :-)

Tie said...

Salam Som,

Tie ni kekadang rasa kesal lak, sebab kurang gemar kurma... manis sangat. Cuba yang jenis kurang manis pun susah nak telan. Selalu paksa diri sendiri kerana inginkan keberkatan tu..

Mama said...

CS.... internet-menet/modem di tembak petir.... cian I (& Tokja gak) kami tak dpt nak hepi2 blogging. Ni baru beli baru... tak larat nak komen... selepas marathon baca N3 tergelak/tersengeh.... sowang2.... letih....

somuffins said...

Tie
Walaikumsalam. Kalau Tie betul2 nak makan kurma; ada caranya. Tie goreng kurma seolah Tie nak goreng pisang. Celupkan dlm batter tepung beras dan deep fry.


Mama
Tenet menet rosak, dia suh you berihat dulu dan cukupkan tidor. Jumpa lagi .. (dah seminggu pinjam laptop anjer, nothing like using our own), kan?

kucingorengemok said...

orang yang suka raya mesti bukan ketua dapur yang kena buat macam² kerja... mereka adalah golongan yang datang makan dan menambah kerja

somuffins said...

KOG
Betapa benarnya kata2mu itew.., meeow *sambil kenyit mata*