Thursday, 26 August 2010

16 Ramadhan ... yabadabadooo....

Sebagai mukadimah, for sekian lama tak dapat menampal apa2 gambar, I bayar niat malam nih, kekdahnya. Tampal dua dulu ...


Julung2 kali D mintak I masakkan tempe. I pun heran. Sejak bila dia suka tempe? Setahu I, D & T memang tak suka dan tak makan tempe. I kasi chan kat diorang aje sebab masa I genit2 cam diorang dulu, I pun tak suka tempe. Over the years, baru I berbaik2 dan berkompromi dengan rasa tempe yang kadang2 rasa off sket tu.

D bukak rahsia camana dia tetiba suka tempe. Hmm.. sejak dia dan kawan2 makan ayam penyet rasa kecintaan dengan tempe bersemi, kekdahnya. D kata kawan2 ayam penyet tu, tempe, timun dan tauhu bila dimakan dengan sambal merah dan hijau tersangatlah pergggh rasanya.

I gumbira, syukur alhamdulillah. Senang sket kerja I bila masak tempe berkicap tu sebab boleh makan 3 orang, tapi ada pulak cerewetnya.. D suka tempe yang digoreng aje. Tempe masak lemak .. nehi janggeli kahe..

Yanadeiii tambi!!

17 comments:

Yat Maria said...

Cik SOm,

adakah ni dari hp u yg canggih tu...ada terannnggg lah..

Sizuka said...

CS, sedapnya tempe itu!! dah few days i teringin nak makan tempe goreng sambal mcm tu. tapi malasnya nak buat.. boleh tak nak ambik sikit from rumah CS? :D

kak ja said...

Kalau gambaq2 ni dtgnya dr ur Wolverine, maka berbaloilah u dok bersengkang mata mentelaah selama ni.. SYABBBAAASSSZZZ!!

Tempe u mengingatkan I pd aal-usul I.. Maksud I part Jawanya tu, bknnya I berasal dr kacang soya.. Ada ke pulakkk..

Rima said...

Woahhh gambar banyak torang lehh.. I loike :op

azieazah said...

Hmmmm rasa nak kutip satu satu... ngup ngap ngup ngap.. kruk krak kruk krak..

uhhh pedas skit tapi sedapppp!

Ehhh dah siang ek?

somuffins said...

Salam Nuzul Quran ..


Yat
tssk.. tssk.. dari hp hand-me-down jer, heheh.


Shidah
Tempe tu tak pedas. Rasanya masam, manis dan masin. Tentang tempe nih I ada sket cerewet, hehe.
You langkah kiri, tempe tu dah habis 2 hari lepas :-)


Ja
Takdelah sampai bersengkang mata tapi bersengkang mandi, mmg ada, heheh.
Asal usul you dari kekacangkah? ahaks. Kalau vukan kacang soya, kacang ijau kah? I kacang kuda..


Rima
Baru gezet aje tu, *lol*
More coming (cam nak lawan ketereran u aje).


Azie
Kutip jgn tak kutip (makan semunyik2 dalam tudung, ok whaat)

Ibu n Abah said...

kak som...
i boleh nampak gambar u skrg ini dan gambar dulu berbeza sungguh... mcm langit dgn bumi...
cantik dan terang kamewa hp baru tu... best kan..?
you dah 'master'.. i setakat 'sijil' jer....

kucingorengemok said...

samtempgor! ohhh sungguh -isi apa² perkataan yang menggambarkan rasa kurang selesa di perut dan hati-!

Tie said...

Laa...

Tie ada beli tempe beberapa hari yang lalu, tengok gambar tu baru teringat, ekekeke...

Nanti nak masak laa.. hmmm... kena fikir resepi dulu, hihi..

Ingat nak masak style Jawa tu.. teringin lak nak makan!

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Tuh diaaaaa.. Wolverine mula menunjukkan taring (pinjam Mr Vampire nye jap) nye! Terang menderang sungguh hasilnye Cik Som.. memang kalah gambo2 yang 2 tahun lepas tuh :D (ampun!)

PUTUBAMBU said...

faveret kita ni kak..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

letak ikan bilis tak? biasa kalau lunch hr kat ofis tu..memang yg ni dicarik..

somuffins said...

Akak
Senang hati guna harta sendiri. Kamera manikam yg TB ada, D & T yang gunakan; I tetap dgn yg cap ayam belanda punya.


KOG
Minat samtempgor ehh? hehe..


Tie
Jgn berlengah lagi, sila menonong kedapur.. :-)


Aida
Wolverine dah tunjukkan clawnya, har3. Apa pun, gambar 2-3 dulu tetap menjadi pojaan hatiku .. (kenangan mengusik jiwa).


Putu
Kalau fevret kena buat cepat2 :-)


Azrina
Tak letak ikan bilis. Kalau guna ikan bilis, I masak ala2 sambal. Tempe tu I guna udang kering.

ceriaWAN said...

Kot2 D dh berkenan kat awek jaWORLD la ni kot.. dh nk dapat menantu la cs ni.. :)

somuffins said...

ceriaWAN
Kot lah kan? Harap2 awek tu anak dara tokay Ayam Penyet. Senang I tak yah masak, heheh.

ahkakbatik said...

ciksom..oklah i tak komplen pasai gambo lagi.... makan tempe banyak-banyak ek kalo nak awet muda macam pak khir...

somuffins said...

AB
I terima komplen membina dgn minda terbuka. Tempe = SKII or Dermalogica ehh?