Saturday, 14 August 2010

4 Ramadhan ... kaput!

Al-kisah 2 tahun dulu ...

Masa Sharpie tengah gigih membakar puding nangka, tetiba dia ter'black out'. Nasib baik juga dia pandai pilih masa nak black out, kalau tak memang tak merasalah I nikmati puding nangka hasil kreativiti air tangan sendiri (heheh, statement 'jual ikan', kekdahnya nih).

I bitau D n T to never kasari dak Sha (nama manja Sharpie). Dulu kita semua take her for granted tapi tidak lagi, kita kena jaga dia bebaik sementelah dia yatim baru baik sakit. Lagi pun realitinya, kita memang bergantong harap padanya (dah.. jangan deny geleng2 paler pulak ehh??).

I seolah2 dapat a new lease of life bila Sha dah sihat. I pastikan penampilannya bersih dan sentiasa harum dengan wangian 1 drop perfume Vanilla yang tersemat kat tengah2 dada nya. Pendek kata I memang handle Sha from top to bottom with TLC. TB pun tak dapat layanan cenggitu taw.

2 hari lepas ...

Sha tak beri respons sepatutnya bila I geletek2 dadanya. Dia membisu seribu bahasa, asyik terkebil2 aje. Kenapa tetiba cenggini? Dia sakit kah? Ohh tidaks.. Kalau demam biasa takpe juga tapi janganlah kena flu terus kaput koma macam dulu.

Aduhai, just when I was toying with an idea nak buat sendiri biskut raya, tup2 dia cenggitu. Kalau dah sakit, mana larat nak bakar kuih raya, ya tak? Kena hantar juga dia jumpa doktor Singa secepat mungkin biar cepat didiagnose apa sakitnya.

Sha pengsan dulu tu pun sebab keletihan tapi kali nih belum apa2 lagi, I baru cuit bahunya aje dia dah tunjukkan ciri2 nak pengsan. Tapi tulah, hari Senin baru boleh hantar dia jumpa doktor Singa. Harap sangat2 Sha tak berjangkit virus P'ie (nama manja Lappie) yang masih 'kurap-ted' tu! Tak tau samada P'ie perlukan transplant atau cukup hanya dengan CPR. 911 nape tak tolong saya, nape?

Hati memang tak cenang selagi dak Sha dan dak P'ie masih ting tong! Jangan I berjangkit sama, dah!

8 comments:

lili said...

CS,

You cakap dengan sape nih? I blank and blur sebentar...but it hit me,
oooo....Sharpie tu oven!

Bak sikit puding nangka...tak pun letak recipenya...boleh? (dengan mata terkelippok kelippok!)

lili said...

Eh, nomor wan gaks!

CS, I baca second round baru get the story! Ntah nape mengong sikit pala I ni since my abc meleret sakan. hukhuk :(

Tapikan, I tau you tak mungkin ting tong macam P'ie and Api tu...sebab buh kot mana pun you'd come out with many ideas for your posting! Not like me maa...

(my word veri: pedia. Gamaknya tadi I duk tanya pedia sharpie ni?!! hehe)

Ibu n Abah said...

wan lili...
wa... sini pun u nombor satu....
kak som...
pssstttttt nanti sms i bila u publish....
kak som... or wan chom...
u tau... kalau sharpie u sakit.. cawilah doktor yang bertauliah... jangan jadi macam i.. sharpie i hilang.. bil rawatan beratus-ratus...

somuffins said...

Salam ...

Lili
Puding nangka tu dibuat <> 2 tahun dulu dan resipinya sudah tentu hentam kromo sebab I tak pernah ada resipi yg betul. I buat based on my taste bud. Bahan2nya telor, gula, santan n of course nangka. I memandai beri nama puding tapi Mak I kata serikaya nangka. Sepatutnya dikukus tapi I guna microwave to steam it (teruslah my m'wave black out, kah3). Psst.. tq for the compliments.
P/S: I silap, Api shd be called Sha.. (Sha tak sker nama Api, ngeri katanya, ahaks).


Akak
I memang akan hantar Sharpie pada doktor bertauliah. I nak hantar kat doktor yang sama masa dia black out dulu. Ntah berapalah bilnya nanti...

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Uiks! Baik cecepat Cik Som.. kang tak sempat siapkan segala kuih kuih yang berderet dalam list kena-bakor tuh! :D

somuffins said...

Aida
Tulaa.. memang kena hantar cecepat tapi bukan nak bakor membakor kuih raya, hehe.. (cuma nak guna mw hangatkan lauk sahur dan tapau lauk2 raya nanti kekdahnya).

lili said...

CS,

Kalu serikaya nangka tu, I tau! hehe!
Memang dikukus...tapi letak dalam microwave lagi cepat dari cepat mengukus kot! Hikhik!

somuffins said...

lili
soal cepat dikukus guna mw memang betul tapi lagi tepat that I was lazy to hangkut the pengukus n curah2 air etc. Begitulah beratnya my lazy bones.