Thursday, 19 August 2010

9 Ramadhan ... misteri ..

Overall I nih penyabar orangnya (cewahh) tapikan tapi bila I mula berkarya, kalau ada gangguan dari anasir sabersib seperti nyamuk atau semut, I memang terasa hangat dihati. Dah bitau dengan bahasa badan suruh pegi jauh2 tapi diorang macam tak paham plak. I dah berjanji tak nak jadi pembunuh bersiri, pulak2 tu dalam bulan Ramadhan.

Apsal nyamok suka benar nak gigit siku I dan semut plak ... ishhh.. macam takde tempat lain dia nak jenjalan makan angin, nak juga jenjalan kat lereng2 bingkai ceminmata I? Sah, kes dengki. Dahlah dia kenit, sekali jari I swipe dia mesti terus penyek.

Pernah tak tengok orang halau semut dan nyamok main 'syoooh2' aje? har3. TB kata darah I pahit tu sebab nyamuk suka. Eh jap.. darah pahit ke manis yang menjadi kesukaan nyamuk? Anyway, semut dibingkai cerminmata telah diselamatkan manakala nyamuk, well... you kena tanya sama Mortein, heheh.

<> 2-3 bulan dulu, adik I pelawa melawat blog dia. Since blog dia cam ilmiah2 gitu maka tak kuasalah I merapu merapi kat situ. I baca lebih kurang aje (sebab tak paham pun), pastu I lenggang kangkong beredar. Baru2 nih tergerak nak lawat blog tu lagi ... what do you know .. punyalah I terperanjat bila design blog dia serupa cam Al-kisah. I tukar langsir, dia pun tukar langsir juga.

Hadoii, habislah rahsia I terbongkar sebab selama nih Al-kisah beroperasi bawah tanah jer. Kering darah kita dibuatnya tapi alhamdulillah ... I masih boleh beroperasi bawah tanah cam marmut.

Cuba bayangkan dalam banyak2 design yang ada, boleh pulak dua beradik nih pilih design yang sama? Kebetulan atau misteWi?? Dan yang paling misteWI, tulisan kitorang sepuluh beradik seakan2 sama cantik2 belaka. Satu fenomena, kekdahnya. Maybe DDFK boleh leraikan fenomena nih *wink* jangan ditanya siapa DDFK itew, hehe.

Masih tak nampak bayang roti inti sadin bersalut tepung (beras). Berbuka tadi I masak bihun kari. Dalam masa 20 minit siap! Dah sendiri makan, sedap tak sedap mesti sedapkan juga. Kejap lagi nak cuba buat bubur biji nangka... yang nih harus dibuat malam nih juga sebab dah janji dengan TB tadi.

Voice over: Dan jangan buat2 lupa ya CikSom, awak kena masak nasi dan lauk untuk sahur nanti.

CS: Tak nak aah.. kan I tengah mentelaah manual Wolverine nih??

20 comments:

Sizuka said...

CS, dah siap butir nangka tu nanti, postkan sikit kat melawati ye.. hehe

somuffins said...

Shidah
Tengah geletar nih ... patut dah siap, nih masih ngadap laptop. Helpppp....

fa*atip said...

menyamfahkan, tengah2 syok layan tenet ada bunyi eeeet, eeet, **nyamuk**. Masa tu kalau I pakai kain, i akan kibas2 kain tu, kalau nyamuk tu degil jugak, I capai spray, hah padan muka! **tapi masa tu idung I akan kembang kuncup menahan bau** memang potong stim betul! hehe

ahkakbatik said...

sampa rayo kot baru khatam manual cik som?
apakata lenkali beli enpon yang sebut je dia bikin sendiri...

"dial laki aku!"...dia dial...
"tangkap gambo itu!"...dia tangkap...
"sambung blutut!"...dia sambung...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

CS,

memang naik minyak kalau nampak semut & chayachakaf tu..

selalu bercakap dgn dorang suh kuar dari rumah..tapi buat tak layan jer..

skarang dalam proses mencari racun utk menghapuskan dorang.

Rima said...

CS
Dah malam buta mata ni masih tak leh lelap.. penat sangat agaknye kot or cos of that single shot of espresso? hmmm

Semut.. the only probs I hv in my kitchen.. kadang nampak.. kadang tak nampak.. dah letak macam macam pun same aje.. dah bersih kan tempat tempat sensitive pun kadang sang semut singgah jugak.. nasib baik si Sasha pandai tangkap cicak.. but kan kadang bila part part terpijak cicak yg dah mati di terkam Sasha.. geli geman mak .. ewwww

kakcik said...

Salam CS..

selamat bersahur. Masak lauk apa tadi? I goreng telur je (lagi?) untuk makan sendiri. Untuk anak2 ada ayam guren - untuk ayahnya? Sayur rebus je! hehehe..... :)

kak ja said...

KS, semut boleh ditenyeh2; nyamuk boleh dise-pe-ray-se-pe-ray; kalau cicak? Meh I nak bg petua.. Memula U shooh2 dia sampai dia lari ke celah pintu.. Bila dia dah landing cantek punya kat situ, gedddegaaammmmm!! u slam pintu tu sekuat ati!!

YuckkkkSSS!!

Mistewi Cinta betoila kes blogs u adik badik tu.. Kalau DDFK tak leh solve, meh kita share duit sowang sekupang, upah Mannix selesaikan, nak?

Tie said...

Butir nangka tu asal mana ekk? Sebab selama ni Tie tak pernah dengar atau buat. Yang mak buat, buah mulong.. macam butir nangka. Suami Tie yang sebut butir nangka.. ingat asal dari pantai timur...

Ibu n Abah said...

kak som...
i dapat nombor 9... my faberet number also... (alasan lg...)
i pun boleh jadi kering darah bila room mate i terbaca blog i... pernah dia berhenti baca.. darah i betul2 jd macam kering...
itu kan hal kita.. owang pompuan.. bila dia terbaca mmg terasa sgt darah tu mcm tersirap-berkumpul kat satu tempat... feeling tu mmg boleh rasa kan.
kak som...
dinder ja tu brutal sungguh cara dia bunuh cicak. kalau i.. dah pikir bila cicak tu dah melepek kat pintu.bersepai perut ,kepala dan ekoq.. sapa yg nak ambik pi buang????...

ain said...

klu dah siap butir nangka tu, saya cop semangkuk ye kak.

fa*atip said...

tumpang lalu,

Ja, you lupa ke nak suruh CS tutup hidung dia dgn kain ke tuala ke...sebabbbbbb...I rasakan, kalau I, I lebih rela halau cicak tu drp nak kena buang cicak yang telah dibunuh itewwww...busukkkkkkk ooo.....


Akak, selain no. 7 dgn 9, ada no lain? hehe

somuffins said...

Fa
Soklan cepumas.. 'kalau you tak pakai kain' camana you halau nyamuk degil tu?


AB
Nampak gaya tak katam sampai bebila, heheh Sehari dua nih I dah rasa selesa sket, mende tu tak sesusah mana pun. The only problem now is I takleh transfer gambo thru built-in blutut to hubby's laptop (my laptop masih kurapted).


Reen
Semut dan 'chi aum-chak?' masih boleh bertahan dan dibawak berbincang tapi tidak itu ekor panjang sedara mickey maus.. nehi nehi..


Rima
Ada berapa jenis semut kat rumah you? They all berpuak2 ke? I notice kat dapur I ada macam2 jenis. Dugaan ada dimana2..


kakcik
I masak sayor air bayam, gor ayam dan sadin, heheh. Nampak gaya bila I berlari2 anak ke blog orang, ramai jugak yg menyadinkan diri.


Ja
Dulu kala Mannix tu my kekasih gelap maklum dia dah 'besar' manakala I masih sunti. Am sure my Bak tak restu chenta tersebut, ngeh3. Anyway, tak sanggup I ikut cara SWAT membunuh para cicak budiman. Cian diorang Ja.. namun akan I bitau Norman anak Pak Halim supaya buat lagi wayang Cicakman.. Trilogy Biology... k??


Tie
I dapat idea dari Sizuka (nama kat atas komen box). Beliau kawin dgn orang Ganu so I supposed bubur tu berasal dari sana. Fa duduk Ganu juga tapi dia reti goreng mee mamak aje, hehe..
p/s: Tie??? buah mulong? Apakah itew?


Akak
Ekceli I dont mind my adik baca my (go)blog tapi biarlah rahsia dulu namun kalau TB terjumpa... I pasti terus prebetkan, kekdahnya. D&T, dua2 geli cicak. I yg geli jadi tak geli tapi takat halau syooh2 ajelah.


Ain
Sure nak semangkok aje? Tapi boleh pinjamkan dulu tepung pulut tak? Smlm konon nak buat tapi tepung yg ku sangka tepung pulut, rupa2nya tepung beras... haiyaa...


Fa
Cara brutal Ja memang tak dapat diguna pakai. Kenot imagin tengok rupa cicak dgn kepalanya yg penyek.. owh no, gross.. kenot.. nehi..

PUTUBAMBU said...

darah manis le tu...tu yg nyamuk suka sangat gigit tu..hehehe

fa*atip said...

kalau pakai kain I kibas2.
kalau pakai seluor I tampor2.
kalau pakai short I garu2! hehehe..

somuffins said...

PB
Tersipu2 I bila you sebut 'darah manis'. Betullah tu, caner you tau ekk? *perahsantan kekdahnya*


Fa
*whisper* kalau tak pakai?

azieazah said...

Hmmm.... > sambil garu dagu yang lum tumbuh janggut...

taktau nak marah sapa dulu. Samada nak marah nyamuk dan semut tu, atau nak marah orang yang instinct sama nak buat design blog..

atau...

patutkah orang yang malas masak tu dimarah sama? ahaks!

hahahahaha

fa*atip said...

kuakuakuakuaaa...idak le peronah teman buat keroje ghoper ituuuu....**ntah2 org sana yg selalu gitu, yaa!!!**

azieazah said...

Uikk FAA? ni sapa yang nak kene marah niiii....:)

somuffins said...

AA
Garu2 dagu dari smlm, masih tak tumbuh2 janggut lagi ka? kakakaa...
Azie, semua nama2 you sebut kat atas tu tak patut dimarahi tapi marahlah pada 'orang yang cadangkan suruh marah orang2 itew'.. hehehe, siapakah dia??


Fa
Kadang2 gitu bila dalam bilik air yang berair, har3.