Monday, 2 August 2010

Jaga badan ...

Tengahari semalam nilah rezeki I ...(sambil menjewehkan bibir kearah gambar). Bukan nak jaga badan tapi kononnya nak lapangkan perut untuk acara sebelah malam :-)
.

Minum jus oren. Nasi separuh tak habis. Ayam kormak seketul. Kuah kormak campur kuah sotong simbah atas nasi. Papadom 2 keping. Kekacang tu menggantikan sayur sebab sayur yang ada tak nampak ceria dan meriah. Akbar (nama olok2) tunjuk kearah sayur yang dah pupus warna hijaunya.

I: tu sayur apa?
A: parret (sebut gaya orang Perancis .. bunyi T disenyapkan)
I: parrit?? (saun trabel seketika, hehe)
A: haa.. (konfiden si Akbar nih)
I: parrit? (sajalah kan? har3)
(setelah ditelek jarak 1/3 meter)
A: *senyum*
I: owhh.. paria perrriaaa (getarkan sket rr tu..)
A: saya cakap itu (iyolah)

I pun mendera Akbar mintak dia sebut 'perria' dua kali, kih3. Sengaja dengki tapi dia senyum aje.

Sebelah malamnya pulak menjamu selera di PJH ... (beshhh.. 2 hari berturut2 tak beronggeng kat dapur). Sesungguhnya dah tersangat lama tak kesitu ... nostalgia ..


Akan bersambung ...

13 comments:

kakcik said...

I suka itu parret.. walaupun pahit kutelan jua! :)

Sizuka said...

salam CS,

bestnya makan kat PJH! suka sangat buka pose kat situ. :D

Ibu n Abah said...

salam kak som..
sejak semalam, nasi tak tertelan... air tak terminum...
tidur tak lena... mandi tak basah...
hmmmmmm....... bagai orang merindu kasih jadinya....
itulah terjadinya sebaik saja balik dari reunion...
macam ni.. memang sah-sah i boleh jaga badan dan jaga air....

Tie said...

Tengok papadom tu baru teringat, kat rumah dah abis. Lupa nak beli. Kita kalau goreng asyik ngunyah je, pastu tak cukup nak makan ngan nasi, huhu..

azieazah said...

Hikhikhik mengada gedik Dak SOM nih... si AKBAR tu jampi sampai tak lena tido malam2 baru tauuuu....!

harharharhar~

Mama said...

PJH.... hmmm.... banyak kenangan di situ... dan I suka tengok foto di PJH itewwww

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Uiks! Jauh bebenor parit dengan peria. Hehehehe!

Dah lama tak beronggeng kat dapor nih, nescaya lepas nih akan keluar menu-menu menggugat dari Cik Som!

Setengah orang cakap peria tak pahit, setengah memang tak buleh terima langsung sebab pahit bebenor (macam saya). Tapi peria goreng cili api campur telur memang nampak menarik jek, kan? :D

somuffins said...

Salam semua ...


KakCik
W'pun parret tu pahit, ia tetap sedap bila kena cara memasaknya, kan KakCik kan?


Shidah
Masa office I kat PJ dulu, kitorang selalu berulang alik ke PJH setiap kali office buat function tapikan tapi I tak pernah pulak buka puasa kat situ, hehe.


Akak
Nape you seolah2 bercinta?? ahaks. Ada jumpa ex- 'fruit heart' ke? Manalah tau .... kaan??


Tie
Makan papadom gitu2 aje, tak terasa masin ke? I pun selalu simpan stok papadom kat rumah.. Psst Tie, papadom nih sedara mara paparazzi ke? keh3.


Azie
Ngada dan gedik hanya dengan/ pada/untuk TB jerr.., harr3.
Si Akbar nak jampi I? Dia dgn pelat nak nyebut peria pun susah, hahaha.. Jampi dia mesti backfire punyaaa...


Mama
Yes... kenangan kita disana.. kickoff lah, kick-on lah, kah3.. Makan free yg paling syok, tak gitu? Tapikan... PJH sekarang dah banyak berubah ...


Aida
Parit vs peria.. hehe.. gitulah lidah Bangla yg tak berbedung, kih3. Peria tu memang pahit n nobody shd deny that tapi kelau kena cara memasaknya .. pasti best hinggakan tak toleh mak Tomi lalu kat belakang .. hehehehe..

fa*atip said...

jaga badan ye? Blend perrrrriaaa, timun, capsicum and batang celery....minum.....heheeee

en_me said...

malass kanns.. alala

somuffins said...

Fa
Blend perrria, timun, capsicum n celery untuk dijadikan base kuah spaghetti ke? Kita sukerrr... :-)


en_me
malass sket aje... tapi rajinnya banyaaaaks..

fa*atip said...

nope,nope...not for that...untuk menjaga kesihatan dalaman, supaya terserlah keanggunanmu...gitulah kekdahnya....hehee **i pun baru nak cuba!!** :D

somuffins said...

Fa
... blend bersama aiskrim vanilla.. please say yes!