Friday, 27 August 2010

17 Ramadhan ... J. Pithang

J.Pithang? Siapa tu? J. Pithang is my buah hati pengarang jantong sejak dulu lagi, even before I met TB. Dah I nih so rapat with J. Pithang maka I panggil dia JP aje. Nak berkenalan dengan my JP tak??? Ngeheheh.. tadaaa..!!

JP on a flying saucer hence the blurry effect, heheh...

Dah 17 hari berpuasa, JP ajelah yang mampu hiburkan hati I. Dah 2 kali I buat, 1st time was 3-4 days ago. Gorengan pertama macam OK aje tapi gorengan kedua termishap plak. Nanti besok lusa I tunjuk gambarnya TAPI JANJI jangan gelak hilai. Senyum simpol jer boleh.

JP yang kat atas tu I goreng kejap tadi pukul 11, dapatlah 15 biji. TB makan 2 aje dan selebihnya .. tssk.. janganlah tanya I *buat2 pandang kesiling* (konon tak bersalah).

Sunyi malam nih. Terasa nak dengar radio pulak. Warga keemas2an cam I nih lebih gemar LiteFM. Lagu lama2 memang mengusik jiwa *sigh*, tulah malas nak dengar tapi nak dengar juga, hehe. Oh no! baru aje cakap, Mandy is on air now... aarghhh... that was and still is a killer song.

It reminds me of my fikiran yang amat bercelaru then. The time when I was about to leave my comfort zone. The time when I left Bak, Mak, my pets and JB for greener pasture. Was that the best decision that I've ever made so far? If only I could turn back time ... Well you kissed me and stopped me from shaking.. and I need you today oh Mandy Mak n Bak. Miss u both!

Subuh tadi masa baru nak bersahur, D balik rumah dengan muka cuak. Tetiba dia tanya ada halia dan bawang putih tak. Rupanya dia kena sengat dengan ikan duri (baru balik memancing di Pulau Indah) jadinya halia dan bawang putih nak dijadikan penawar. Umi jugalah yang kena buat, tak gitu? I tumbuk D halia dan bawang putih pastu lumurkan ketempat kena sengat.

D masih cuak "Mi... boleh mati tak?". Bila I make dono aje (walhal risau gak) dia terus mengadap ayahanda mintak $ nak ke klinik. Pergi klinik-24jam, doktor beri 2 jab .. satu untuk tetanus dan satu untuk 'venom' (sorilah kalau silap ulas, heheh), Duit yang dibawak tak cukuplah pulak; so terpaksalah dia balik kerumah ambik duit lagi.

Rasa takjub dengan rezeki manusia yang Allah rancangkan. Tetiba aje doktor tu dapat $, dan kita hilang duit cam tu aje (so to speak). D perlu dalami ilmu memancing ...

13 comments:

Ibu n Abah said...

Salam...
i book nombor satu lagi...

Ibu n Abah said...

kak som...
D memang membuktikan dia 'anak teruna'..kalau tulis anak jan*** bunyinya kasau pulak...
kena penyengat ikan duri... memanglah risau mendengarnya... baguslah dia pergi dapatkan suntikan kancing gigi dan venom tu....
U dengan pisang berpisah tiada yer... macam fa dengan petai.... Ja dengan kopi... I.. of courselah dengan cili...

lili said...

Salam CS,

My best personal record so far, sebab sejak puasa I belum buat kuih sehiris pun! Rasa labih ke makanan pedas2. Tp tgk jemput pisang you, rasa tingin ler pulok!

Yes, Barry Manilow's songs are all killer songs, you know. Kalau you dengar lagu "Even Now' lagi tangkap syahdu! :))

Tak sangka ek, I on9 smntara tunggu Subuh!

lili said...

ish..ish...cepatnya wan mah tu meluru ke tempat nomor wan!

*lebih...bukan labih! Mane pulak datang labih ni...hikhik!

Ibu n Abah said...

wan lili..
u jangan tak tau...
wan mah tunggu tepi dapor wan som sebab nak tunggu nombor satu... berjelaga muka beb.... tak apa... sebab dah banyak kali menjuarai tempat pertama...

T said...

I buat jemput-jemput pisang not long ago. Puasa ni I buat jemput-jemput/cekodok more than I ever made in the whole. Buka malam tadi pun makan cokodok jer.

mokjadeandell said...

Sehingga usia senja ni pun,makcik tak dapat buat cucuq kodok dgn cantik..I mean yg bulat bulat licin tu.

Tie said...

Ooo... ingat kita sorang je yang minat Barry Manilow. Boleh termenung bila dengar lagunya, terutama memalam hari...

Tapi anak-anak cukup takut tengok rupanya.. bagi kita , dia tu (masa muda laa..)hensem gak, ekekeke....
.
.
Ooo..guna halia dan bawang putih untuk kurangkan bisa ? Hari tu Tie kena gigit lipan, ingat dah nak abis nyawa ...

Tapi masih malas nak ke klinik. Tahan je sakitnya, lelama hilang gak. Cuma ambil masa berminggu juga untuk sembuh. Kuat juga makcik ni, kan?? Hahaha....

somuffins said...

Akak
sapa2 book nombor 1 atau tempat no. 1 diharuskan bayar deposit (duit tu nak beli mercun dan munger api).Pengalaman baru untuk D diharap boleh mematangkan mindanya, insyaallah.
P/S: Pithang dah sebati dgn I. Sehidup semati.


Lili
You tak rajin buat pencuci mulut eh? Fahamlah I, heheh .. ketamlah katakan. "Even Now" yessss, I know that one. Syahdu bangat!


T
Masa berbuka I terasa nak makan jemput2 masin tapi since hubby tak nak, I masak nasi cam biasa. Bila dah tengah malam, terasa plak nak makan j.pithang - menonong jer I kedapur.


Mamason
Samalah kita. I pun xde kepakaran buat saiz bulat2 licin.


Tie
Tak boleh tak minat Barry Manilow sbb lagu2 dia semua best2 belaka. Nevermind tang hidung dia yg terover mancung tu.
Kena sengat binatang2 kecik nih jgn buat main; kalau dah septic susah you.

azieazah said...

Lagi sekali, I menjadi pengomen terakhir..

Takper takper.. sob..sob! > sambil bukak pintu dapur luas-luas (kalu kecik nanti tak muat), dan melangkah keluar.... sob sob!

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Yaa... cerita ceriti bergambor bersiaran kembali. I like! I like the JP also! :D

* hope D is good by now.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Suka jugak lagu Mandy tp bukan dari singer ori. Si Westlife yg comei-comei tu..

somuffins said...

Azie
Cepat benar you sob3 walhal u bukan pengomen terakhir (psst.. rasa nak bagi hadiah pada pengomen terakhir..)


Aida
Sonok sket kalau ada gambar waima gambar ekor kucing tanpa badannya (sbb dia malu takmoh enterfrem). D dah OK, jarinya aje ada tanda 'disengam' :-)


Azrina
Orang muda prefers nyanyian Westlife; orang kurang muda prefers the original namun tak menolak yg cover version.