Sunday, 22 August 2010

11 & 12 Ramadhan ...

Kek buah kukus - Gambar 2 tahun lepas

Orang tu kata I nih senang aje nak tidur. Cecah aje kepala atas bantal, teruslah I berhijrah ke slumberland. Rasa macam nak pertikaikan 'tuduhan' tersebut tapi biarlah dulu...
Selalunya lepas solat subuh, I tak tidor lagi, tak kira bulan puasa atau tak.
I nih 'morning person' maka I suka mulakan hari seawal mungkin.
Katanya rezeki datang berbondong2 diwaktu pagi, kan?
.
Kadang2 tertidor juga atas sejadah dengan telekong tak nyempat2 ditanggalkan (muslimah contoh kekdahnya kah? kah3). Tidor tatkala pagi masih hening tersangatlah syahdu dan nyaman aje. Lagi syahdu kalau bermimpi naik tikar terbang terus jumpa Aladdin.

3-4 hari lepas my sista Ndja telefon adik dia. I lah tu, ngeh2. Mula berbual aje I dah siap labuhkan seluruh badan (like the whole body mass) keatas 2-seater sofa. Jom bayangkan badan yang muat untuk 3-seater tapi dipaksa penuhkan ruang 2-seater. Kaki yang terjuntai dibengkokkan sket. Sofa pulak bukan calang2 sofa. Kalau disamakan umur sofa serupa umur manusia, 2 tahun lagi sofa tu boleh amik peksa PMR. Selagi tak koyak, bertahan ajelah ek?

Berbalik pada perbualan Ndja dengan I tu, beriya2 dia bercerita dan I dengar beriya2 juga. Senang hati kan? Berbual sambil berbaring, guna hp 'baru' plak tu, auwww...

Tup tup ...... ehh?? Melompat I dari sofa sempit. Rupa2nya I terlena beberapa minit; si hp cap Wolverine dah senyap sunyi. I pun sms Ndja "ya amfun... terlelap tadi" ... "YaAllah, dah terjadi dulu", kata Ndja mengingatkan insiden keji yang pernah terjadi. Sama dasyat, I boleh terlelap bila bersms pastu duk heran whylah orang tak balas sms I, kah3.

11 Ramadhan:
I melawat ke bazar buat kali kedua kononnya nak temankan T aje. 'Konon' menjadi realiti, kempis wallet I dibuatnya tapi berbaloi sebab I beli lauk sesuai untuk bersahur sekali.
Apa pun, perlu proaktif dimana juga kita berada (tip berharga nih) tapi mencii aah, masih tak jumpa lontong kering yang I idamkan tu.

Tart Nenas - Gambar 2 tahun lepas

12 Ramadhan:
Sebelum ke Mydyn untuk beli barang2 dapur, I hantar T ke Summit dulu; ada aje hal budak tu ek? Tak sanggup rasanya nak masuk Mydyn dengan keadaan hingar bingar dipenuhi manusia memborong pra-raya. Pa'kal sebab nak ambik kueh raya yang dioder dari satu kedai tu untuk Ngah n Teh. Since shipment tart nenas belum mendarat dari JB lagi nampaknya terpaksalah I redah sekali lagi kesitu bila shipment tiba.
Aaargh.. nih yang malas nih!

Tak sanggup lama2 kat Mydyn dek manusia yaRabbi macam semut, I beredar terus kesupermarket kecik dekat rumah. Kat sini best sket sebab I boleh beli barang2 eg sayur in small portions. Hasil laut yang dijual kat situ pun boleh dibanggakan. Celik dan jernih mata ikan2 dan udang2nya. Dari supermarket terus konar ke Summit semula as by then T pun dah siap dengan halnya. Ingat tadi boleh terus balik rumah tapi
"Mi.. T nak pegi Jaiyen kejap".
*exists 'conflict of interest' here*

Petang tadi T kebazar dengan kawannya siap 'berangkut' cucurnya, goreng cempedaknya dan ntah apa lagi. Berbuka tadi I goreng kuay tiau aje dan samsot RADAR khas untuk sahur. Dari puji2an yang melata didengar, samsot tersebut adalah yang terbaek pernah dimasak, heheh.
Kejap lagi bolehlah masak nasi dan lauk pauk seterusnya
(did I say lauk pauk?)
*** sesungguhnya BBPJ ***

Khas untuk YatMaria: BBPJ = baca boleh percaya jangan

21 comments:

Ibu n Abah said...

booking nombor satu..

Ibu n Abah said...

kak som..
dah baca dah..
nak komen...
I musykil juga sebab masa i borak dengan u pun.. tiba2 u hilang...
adakah? u?..Tidor juger...
Pa'kal lah i jenis faham..(saja nak guna ayat pa'kal kekdahnya...)
nak tumpang tanya..
dah selalu u cerita kesedapan tart nenas mydin.. betul sedap ker?

Rima said...

Woahhh CS dah de kuih raya seh.. ni yg buat ku rasa kanchong ni.. esok nak gi Angsana lah.. not bec nak cari kuih raya but nak cuci mata aje hehe

Kuih Tart tu sedap eh Cik Som??

Dah basi baru kita dapat baca entry cik som.. kelakar baca tentang boxer tu hahaha.. kat sini i can differenciate cos yg satu size small and yg lagi satu size large hehehe

fa*atip said...

tak pe la bila tengah bersembang u tertido, kalau i kan...hehehe...bukan aje tertido tapi turut merepek2 sebab mata tido tapi telinga mendengar kekdahnya! banyak kali oooo..bukan dgn kengkawan tapi dengan hubby..hahahaaaa....

kakcik said...

Salam CS..

Selamat bersahur.. jangan makan sambil lelap, ya? :)

Yat Maria said...

Cik Som, harus kah ai bbpj bila Rims cakap dia nak ke Angsana to cuci mata jer...muahhahah..byk ko nyer cuci mata Rims, dun bedek ahhhhh..hahah..

jutaan trimakaseh cik som for the foot note..hehe..tak ku merapai2 dlm kegelapan..

p/s baru ai taw N tu yr sis..haha...lembab betol la ai nih!

azieazah said...

Terlelap semasa sms tu ramai gak yg selalu terbuat. I pun, esp kalu sms taim lending atas katil.. memang ke lautttttt....

Tie said...

Eh.. rupanya ada juga orang gitu, ekk.. boleh terbelayar masa sms, hihi.. Tak pernah lak Tie buat (padahal kita ni nak sms punyalah lembab, lebih suka antor email je).

Ish, tengok tart nenas tu rasa berkobar-kobar nak buat. Dah bertahun tak buat ni. Dulu masa kecik, kitalah yang kena dera menyepit dan membakarnya. Sempat hari tu sembang2 dengan mak (dlm phone),sambil ungkit balik kisah lama.. Mak ketawa berdekah2 sambil kata,'Tu lah kenangan manis dengan mak.. '
.
.

Err... word verification kat bawah ni macam mencarut lak bunyinya, ekekeke......

ain said...

tiba2 mcm teringin nak makan tat nenas.huhu

Rima said...

Cik Som u bbp kan?? Yat u ni ehhh.. i no go there shopping lah.. only wash mata hehe

Mama said...

Masih teringat tat nenas yg cousin U buat... tat nenas Mydin best ke?

ceriaWAN said...

bersemangat jer ummi ambo di bulan puasa ni.. jeles lak.. :)

lili said...

CS,

Sedap tau tidor lepas Subuh...tapi jangan ler sampai berjam2! I dapat lelap 15-20 mins tu kira quality nap!
By 7.30 kalau tak pi pasar lagi harus ikan yang tak sexy aje tinggal!

Kek buah tu you buat sendiri ke? I baru plan nak tanya address you kot2 nak hantar cheese friut cake I. Nampak yours very the meletz... tak jadi ler nak buat utk kak Som yang muat 2-seater!(jgn marah!) Muahaha!

DrSinga said...

mana gambar tahun ni??!!!

somuffins said...

Salam semua .. terhibur betul dengan keletah dan gelagat you all, miahahaha.. timakasih :-)


Akak
Masalah 'tetiba senyap' hari tu kita dah kenal pasti, khaan? Batewi Wolverine dari nyawa2 ikan terus nazak gitu, pa'kal baru dapat, ko tak lama dah I kerat 18, kah3. Tart nenas tu dijual kat satu kedai yg menyewa ditapak hypermarket Maidin. Yang menjualnya adalah orang perseorangan. I suka tart nenas bila intinya visible. I kurang gemar yg macam sadin Woll tu...


Rima
I dipahamkan banyak pilihan biskut raya @Angsana tu tapi I percaya you kesana untuk wash eyes only. Yat saja aje tu, hehe.
Tart nenas tu dibuat kat JB dan it seems resipi digarap dari Rubiah S (pelakun tu). So far, ia tak mengecewakan.


Fa
Camana mata tido tapi telinga mendengar? I kenot imagine how. Pls kongsi ilmu tu if you dont mind. Ada pengeras ke?


kakcik
Memang tak pernah makan sambil lelap TAPI selalu gak lelap sambil makan, ngeh3.


Yat
Bukan aje harus tapi kita mesti percaya bahawasanya Rima ke Angsana mmg nak cuci mata (pssst Yat.. bersangka baik nih mana tau kita dapat kek coklat dia yg owh so mouth watering itew, kan? or macarons pun ok gak). BTW, Ngah, Teh n Ndja are my sisters. I juga ada (Ah)Long, my eldest sister, haha.


AA
Bukan kita pra-rancang nak terlelap ketika berSMS atau berbual tapi tetiba, tup2, aleh2, suddenly aje ia berlaku. Salah siapa lagi kalau bukan salah HP kita, kan? :-)


Tie
I pun ada kenangan masa kecik2 dulu tolong my aunty buat tart nenas. Konon nak tolong tapi bab menyepit tu tak pas2 lagi so kita tolong simpan tart dalam bekas'tim' Milo atau bekas botol Hohohohorlicks.. :-)


Ain
Kalau dah teringin tu makan tat nenas, apa lagi?? Berdezuuuuuuup aje ke Angsana..


Rima
I percaya you wash eyes only. Yat tu saja nak tarik kaki you aje, hehe. You nak I babab dia tak??


Mama
Tat nenas tu anjer's cousin yg buat. Dia dah lama pencen membaking. I bukan beli tat nenas Mydin tapi tat tu dijual kat salah satu kedai yang berniaga disitu.


ceriaWAN
Pada dasarnya aje bersemangat tapi kalau nak jeles gak, silakan lerr..


lili
So far, kek buah (kukus) tu tak menghampakan. Kek tu dipenuhi dgn ingatan mengusik jiwa sebenarnya.., tu sbb I suka. Anyway, apa citer dgn cheese fruit cake tu? You buat sendiwi ke? Kalau you nak sedekahkan kek tu kat I, esok lusa I beli sofa baru 4-seater, wokey bebeh??? :-)


Dr S
Gambar tahun nih? Dukacita dimaklumkan bahawasanya editor Al-kisah masih lum boleh paparkan gambo2 baru dari kamera HPnya 'yg baru itew' kerana kesilapan teknik masih tak berjaya dikenal pasti.

kak ja said...

I nak habaq kat u ni.. Sj je I merahsiakan citer ni, tp skg dah jd open secret dah..

Ekceli kan, last yr raya Yanti tolong pi belikan kek kukus tu.. I memula bercdg nak jdkan n3 tp terlupa sampailah lps raya.. Bila sms ataupun bersurat2 chenta dgn u pun, I lupa nak habaq.. Maafkan daku, wahai kandaku..

somuffins said...

Ja
I thot Anne aje yang beli kek tu dulu; tak plak dia kata you beli sama. You beli kek tu sebab you suka makan atau you jamu tetamu??

Baiklah, kanda mahapkan perangai keterlupaan dinda itew. Len kali boleh buat lagi tapi kanda tak janji beri kemaafaan hakiki, ngeh3 (apa2lah kita nih ek?? Janji kita gumbira).

CikLina said...

cik som... mana dia kotak gossip... nak say hai hai...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

memang letih jer lepas buka posa tahun ni.. huhu..

dok USJ ek ?

keje sana dkt 10 tawun dulu.. dulu lunch hr jer ke jaiyen pastu bila mayeden dah bukak terjah sana pulak..

memori tu !

ofis mcm pak kita yg pya ..kuar 12 balik 2steng..haha

en_me said...

baca jerrr.. volleee

somuffins said...

CikLina
Mana menghilang? I notice you ulang-alik sinun n sini; nape? CikNan selalu fly back ke?? Kenot aktivet kotak gusiplaa. Samting tak ngam. Dah cuba tapi failed.


Azrina
You pernah duduk area sini ke? Jam cam nak rak kan??? Tu sebab you pindah kot?


en_me
ya lerr ...