Thursday, 5 August 2010

Jelly and CPVW ...



Tak sangka TB terlompat2 terkesima bila tengok iklan jelly Magnolia kat tivi. Puas dia cari kat super duper n hypermarket namun tak jumpa2 juga. Mungkin belum ada dipasaran lagi atau jelly tu sedap sangat maka ia cepat licin; atau mungkin ada orang tak buat kerja tak order atau tak hantar stok baru?? Hmm...

At last pencarian berakhir di Jaiyen. Bayangkan TB melompat2 kesukaan masa tu, kih3. Harga RM2.79 untuk twin pack dan pack solo @ RM1.50 satu. Kalau beli pack kembar, bolehlah save 10 sen kumpul lama2 boleh beli tudung raya. Kalau buat sendiWi, lagilah boleh jimat (yes, gua bijak, gua bijaaak, wahahah).

Selalunya bekas jelly tu dibuang aje tetiba ada plak idea untuk recycle. Dapat 10 bekas pun jadilah maka hasilnya, jengjengjeng (GAHlah sangat)... dapatlah 6 biji instant jelly sedap dimakan dengan fruit cocktail dan aiskrim. Kalau TB kata "kesian I tengok you, takde acuan lain ke?". Haruskah I jawab dengan selamba "takde" dengan harapan dia belikan acuan 'ramekins' yang baru. "I nak yang comel2, boleh ke Ling"?

acuan Ramekins


CPVW = Cekodok pithang versi Wolverine .. jangan memain heh! Rupa dia memang tak berapa friendly tapi rasa dia boleh tahan mengancam. Lembut, manis, cukup rasa pithangnya dan tidak berminyak (part nih I tipu sket, hehe. Penatlah si Nasio a/p Nal menyepin minyaknya tadi).

Lama dah I tunggu nak makan CPVW tu tapi baru pagi tadi dapat. Alhamdulillah dan timakasih pada dot3 (majuk takmoh thebut nama dia) sebab tolong belikan.

17 comments:

lili said...

Alahai, tak sempat baca entry dibawah tu...tetiba dah kuor yg baru! Cayalaaa!

Nanti nak komen lain...dapat nombor wan lagi! Hehheheheh

lili said...

The first comment carries thw ord veri. 'tedaring'!!! Agaknya terlebih 'DARING'... tu yang boleh buat CPVW!

Sabar jer lah...

lili said...

Haiya... typo maa! *the word

kakcik said...

Laaa.. I ingatkan you ajak I makan tadi, you yang masak.. Rupa2nya cap warung gak.. :) (Balik nanti nak intai kat warung Pak Ngah, kot2 ada cekodok panas..)

Ibu n Abah said...

Kak som...
tengok kat atas tu... owang tu conquer tempat pertama hingga ketiga...
Hmmmmmmm... nak suwuh Aisyah jadi wolvewine....
nak tunggu kat depan pintu kotak komen nombor 1
Hmmmm.... chekodok pisang... my faberet... yang ini dan durian i pandai pulak pantang... yang lain i buat pantang nampak....

kak ja said...

KS, boleh tak, lain kali bila u nak tekan je punat PUBLISH tu, u sms I dolu?? I nak number wan mcm org atas tu gaakkk..

Cekodok tu mmg nampak tak ensem.. Tp lobang idongnya ttp menjadi pojaan atiku!!

Akak laling(pinjam rostrum sat, KS na?), penah tak mamam cekodok pisang tak ensem berperisa deghoyan? peerrrrggghhh!!

kak ja said...

KS, jelly tu cap Magnolia ke Marigold?

fa*atip said...

**tengah bersyabarrr syebab dapat nombor corot syehingga tak tahu apa nak komen dah...**

Ibu n Abah said...

Fa...
(tumpang rostrum...)
tukaqlah kasut tu pi bagi laju sikit....
tak pun pakai skirt jer.. laju sikit lari...

somuffins said...

Salam semua ...

lili
You datang sini naik ferry atau speedboat?? Maklumlah duduk kat pulau kan? Tahniah dapat menggondol tempat pertama kedua dan ketiga tapi SIAPA YANG LAST KESINI, dia dapat hadiah lebih besar dari tempat pertama (Mgmt of alkisah baru buat syarat baru sempena Ramadan, heheh).


KakCik
I kan tengah berkabung.. (dilanjutkan 1/4 hari lagi); mana ada selera nak masak2, kan? Tang makan no problem, alhamdulillah. Camana? Dapat tak beli cekodok kat warung Pak Ngah?


Akak
Tolong asahkan kuku Wolvewine Aisyah jadi lebih tajam. Bolehlah dia sama2 lawan musuh bantu Kak Long dia :-)


Ja
In case my fone takde credit nak SMS you, boleh tak beri your fax no. kat I as well?
Magnolia atau Marigold?? Hahaha.. Ja, oleh kerana mata you tajam cam jari Wolverine, I berbesar hati beri you tempat pertama. Syabas you nampak the 'error' I made maknanya you baca dgn teliti. Cayalaah!


Fa
kadang2 nombor corot dapat hadiah jugak taw.. Hadiahnya boleh tahan gaklah ... ada ekor panjang, 4 kaki (kot), badan bulu2 dan nama last dia 'corot' gak, ngeh3


Akak
Fa dah beli kasut baru tapi akan dilaramkan masa raya.

ahkakbatik said...

som,
psstt... i cakap pelan2 tak mo org lain dengar...
blog u ghamai peminat...apakata jgn tangkap gambo pakai enpon cap ayam lagi...

heh nak kutuk gambo dok blurr je..)

Mama said...

Takpe takpe...Kalau TB tak belikan U acuan ramekins yg comel2 tu ... U sabar je ... nnt I hantar kat rmh U biar TB jeles.....

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Haish.. mana tau, kot dapat satu set Ramekins, hadiah raya kan? Cekodok pisang cicah dengan sambal kicap (style Johor) memang sedap! :)

Rima said...

Somuffins
recycle acuan tu idea yg bagus.. its the same pun kalau u beli acuan cam gini.. but kan ramekins lagi lah best.. u can get it fm daiso kan :op

kucingorengemok said...

ehem... makcik hoarder telah meluaskan jajahan takluknya ke bekas jeli pulak, kih kih kih

en_me said...

mencakar wolverine tewwwww.. ammvoiii

somuffins said...

ahkakbatik (AB)
penat dan sakit dah I tarik cuping tinger I nih rapat2 ... you cakap pelan bebenar mcm pempuan Melayu terakhir, kekdahnya.
*Jwb sambil berbisik* Hp I tu memang dah tunggu masa nak bye2 tapi tiap kali dia cam nazak2 manja, I kasi CPR baek punya, har3. Hp tu sentimentOl value, tulah susah nak bercerai hidup, kih3.


Mama
Yeayyyyyyyyyyyy.... I lab u Mama! (sambil berangan2 dpt adiah dari Manchester...). Yg lain jgn jelesss ehhh, Mama sayang kita sorang jer :-)


Aida
Sebenarnya acuan2 'pereks' ada, hehe.. saja jer gatalz, kan? Harus ada yg baru biar mood UP sket.
Tak pernah plak I dengar orang Johor cicah cekodok pisang dgn sambal kicap; tapi pisang goreng memang ada. Cicah dgn gulai asam pun yummmy.


Rima
Kan Rima kan?? recycle adalah idea yg bagus.. esp if it's useful n useable (sambil jeling kat KOG, heheh). Ramekins comel boleh dpt kat kedai Jepun 100 Yen.. gerram mcm2 ada.


KOG
Hoarder berhemah, kekdahnya... muehehehehehhhhh (sambil tertonggeng2 kesukaan)


en_me
Jgn memain, tu baru sebelah tangan Wolverine..